Πώς να βοηθήσουμε ένα παιδί που χάθηκε

Πώς να βοηθήσουμε ένα παιδί που χάθηκε

Πως να βοηθήσουμε ένα παιδί που χάθηκε

Αφορμή γι αυτό το άρθρο είναι μια προσωπική εμπειρία που είχα.

Χθες ήμασταν για μπάνιο σε μια πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής.

Αντιλαμβάνομαι ένα κοριτσάκι, περίπου 5-6 ετών, να τρέχει κλαίγοντας.

«Έχει χαθεί» φώναξα και κοιταχτήκαμε με τη φίλη μου. Αμέσως πεταχτήκαμε και τρέξαμε να την προλάβουμε.

Την σταματήσαμε και με ήρεμη γλυκιά φωνή για να μην την τρομάξουμε περισσότερο τη ρωτήσαμε αν χάθηκε. Η απάντηση ήταν ναι και τότε ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να τη βοηθήσουμε για να βρει τη μαμά της.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα παιδί να βρει τους οικείους του.

#1. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και αντιδράστε άμεσα.

Ένα παιδί χωρίς ενήλικα κοντά του, που περιφέρεται μόνο του, σίγουρα έχει χαθεί. Το πιθανότερο επίσης είναι να κλαίει, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία. Αντιδράστε άμεσα και πηγαίνετε κοντά του, πριν το βρει κάποιος που δεν πρέπει. Ή πριν απομακρυνθεί πολύ από το αρχικό του σημείο. (Το κοριτσάκι που βρήκαμε εμείς έτρεχε πολύ γρήγορα. Θα μπορούσε να είχε φτάσει στην άλλη μεριά της παραλίας αν δεν το σταματούσαμε!).

#2. Προσπαθήστε να συλλέξετε πληροφορίες.

Ρωτήστε το ονοματεπώνυμο του, το όνομα της μαμάς του, των δικών του, που βρισκόταν η μαμά του όταν χάθηκε. Το παιδί μπορεί να έχει μάθει ότι δεν πρέπει να μιλάει σε ξένους, οπότε αν δεν συνεργάζεται εξηγήστε του ότι θέλετε μόνο να το βοηθήσετε χωρίς να το πιέσετε. Επίσης αν είναι μεγαλύτερο παιδάκι ίσως είναι χρήσιμο να ρωτήσετε αν γνωρίζει κάποιο τηλέφωνο να σας δώσει. 

#3. Μη μετακινήσετε το παιδί από το σημείο που το βρήκατε.

Όταν ρωτήσαμε τη μικρή που καθόταν η μαμά της, μέσα στην αναστάτωση της μας έδειξε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πραγματικά ήταν. Το λάθος μας ήταν ότι την ακολουθήσαμε στη λάθος κατεύθυνση. Τώρα κατάλαβα ότι δεν πρέπει να μετακινούμε το παιδί από το σημείο που το βρήκαμε, γιατί μπορεί να μας έχει δώσει λάθος οδηγία και φυσικά επειδή προφανώς η μαμά του το ψάχνει στη γύρω περιοχή από όπου το βρήκαμε. Μείνετε εσείς με το παιδί εκεί και ζητήστε βοήθεια από τους υπόλοιπους να ψάξουν τους δικούς του.

#4. Μη δώσετε το παιδί σε τρίτο άτομο.

Κάποιοι που κατάλαβαν τι συνέβη, προσπάθησαν να μας πάρουν από τα χέρια τη μικρή, ίσως πάνω στον πανικό τους νόμιζαν ότι μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα. Δεν τους αφήσαμε. Μπορεί να υπάρχει καλή διάθεση από μέρους τους αλλά ποτέ δεν ξέρετε. Επίσης το παιδί χτίζει μια εμπιστοσύνη στο δικό σας πρόσωπο εκείνη τη στιγμή, είναι λάθος να αλλάζει χέρια συνεχώς. 

#5. Βρείτε τρόπους να εντοπίσετε τη μαμά του

Καθώς προχωρούσαμε λέγαμε δυνατά το ονοματεπώνυμο της μαμάς της, χωρίς να το φωνάζουμε για να μη τρομάξουμε τη μικρή, έτσι ώστε αν ήταν κάπου εκεί γύρω να το άκουγε. Φτάσαμε σε ένα κοντινό beach bar και ζητήσαμε να κάνουν ανακοίνωση με το μικρόφωνο. Αν υπάρχει τρόπος να ανακοινωθεί η αναζήτηση της μαμάς, όπως σε κάποιο σούπερ μάρκετ ή εμπορικό κέντρο, ζητήστε να το κάνουν. 

#6. Επιβεβαιώστε ότι το παιδί γνωρίζει το άτομο που ήρθε να το πάρει.

Ζητήστε από το παιδί να σας επιβεβαιώσει ότι γνωρίζει το άτομο που ήρθε να το πάρει και να σας πει ποιος ή ποια είναι. Αν είναι σε μικρότερη ηλικία και δεν μιλάει τότε δείτε τις αντιδράσεις του, μπορείτε εύκολα να διακρίνετε αν είναι οικείο του πρόσωπο ή όχι. 

Αν δεν βρεθεί κανείς να το αναζητήσει τότε καλέστε άμεσα την αστυνομία. Και ενημερώστε τους με ακρίβεια και όσο γίνεται με περισσότερες λεπτομέρειες για το γεγονός.

Τα παιδιά μπορεί να χαθούν στο δευτερόλεπτο και για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Αν όμως εντοπίσουμε παιδί που έχει χαθεί, η άμεση αντίδρασή μας και οι σωστές κινήσεις θα το βοηθήσει να βρει τους δικούς του νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης το άρθρο 4 πράγματα που πρέπει να συζητήσετε με τα παιδιά σας για την ασφάλεια τους

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Βρείτε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

3 Comments

  1. Μου έτυχε το ίδιο περιστατικό σε παραλία της Επανωμής. Αυτό που με συγκλόνισε είναι ότι ενώ αντιλήφθηκα ότι το πιτσιρίκι χάθηκε κ άρχισε να προχωράω από πίσω του για να μην το τρομάξω, κάνεις άλλος δεν έκανε κάποια κίνηση! Ευτυχώς μόλις με είδαν που του μίλησα ενδιαφέρθηκαν άλλοι 2 κ η μια κυρία κάλεσε την Αστυνομία. Όλα καλά πήγαν και ο μικρός βρήκε τη μαμά του, αλλά τρόμαξα στο πόσο γρήγορα κ πόσα εύκολα μπορεί ένα παιδί να φύγει. Το πιτσιρίκι το είδα 3 beach bar από τη μαμά του και τον πρόλαβα σε άλλα 3 beach bar μετά μέσα σε 5′!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like