Καισαρική: «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό»

Καισαρική: «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό»

Καισαρική: «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό»

Πολλές γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική νιώθουν πολύ απογοητευμένες με αυτή την έκβαση. Σίγουρα πολλές από αυτές άκουσαν τη φράση «Μην είσαι αχάριστη. Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό». Μια γυναίκα που έχει υποβληθεί σε καισαρική, εξηγεί γιατί δεν πρέπει να υποβιβάζουν τα συναισθήματα τους με μια τέτοια δήλωση.

Η Stephanie είναι μια γυναίκα που είναι πιστοποιημένη doula, βοηθός μητρότητας και εκπαιδεύτρια σε μαθήματα τοκετού. Έχει 5 παιδιά, εκ των οποίων το ένα το υιοθέτησε και μάλιστα ήταν παρούσα στη γέννηση του. Έκανε μια αναίτια καισαρική πριν από 12 χρόνια και απογοητεύτηκε πολύ.

Όταν εξέφραζε τα συναισθήματά της, θλίψη, οργή, στενοχώρια για αυτή την εξέλιξη, άκουσε τη φράση «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό», και άλλες παρόμοιες, από ανθρώπους που προσπαθούσαν μεν να την παρηγορήσουν, αλλά η ίδια έχει διαφορετική άποψη για αυτού του είδους «παρηγοριά».

Διαβάστε το κείμενο της Stephanie: Καισαρική: «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό»

Θα σας πω την άποψή μου για την φράση «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό» που λέγεται συχνά σε γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική και είναι απογοητευμένες από την εμπειρία του τοκετού τους. Θα σας εξηγήσω γιατί αυτή είναι μια μίζερη φράση και πως νιώθει μια απογοητευμένη μητέρα ακούγοντας την.

Ok, ας μιλήσω για την εμπειρία μου:

Μετά τη γέννηση του υιοθετημένου γιού μου, έμεινα έγκυος μετά από πολλές προσπάθειες. Είχα προγραμματίσει έναν τοκετό στο σπίτι, τελικά μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο και γέννησα με καισαρική.

Όταν πήρα την απόφαση να μεταφερθώ στο νοσοκομείο έκλαψα πριν μπω στο αυτοκίνητο. Όταν οι γιατροί πήραν την απόφαση να μου κάνουν καισαρική έκλαψα και πάλι. Και έκλαψα αρκετές φορές μέσα στα επόμενα χρόνια…

Θυμάμαι να λέω στην αδερφή μου (που έχει κάνει 5 γέννες όλες με φυσιολογικό τοκετό) ότι κάθε φορά που σκέφτομαι την ιστορία γέννηση της κόρης μου, κλαίω. Θυμάμαι την απάντησή της με τόση σαφήνεια, παρόλο που ήταν πριν από 12 χρόνια … «Ωωω… διακρίνω μια μικρή επιλόχειο κατάθλιψη;»

Όχι, απλά ήμουν λυπημένη από την εμπειρία τοκετού μου.

Και τότε το είπε: «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό». Και της απάντησα – Ναι, είχα ένα υγιές μωρό και προφανώς έβαλα αυτόν τον παράγοντα πάνω από οτιδήποτε άλλο και το είχα ήδη αποδείξει βάζοντας ένα μαχαίρι στην κοιλιά μου προκειμένου να το επιτύχω! Αλλά λέγοντάς μου αυτά τα λόγια ήταν σαν να μου λέει, ότι πιστεύω ότι η υγεία του παιδιού μου δεν είναι σε υψηλή προτεραιότητα και ότι είμαι αχάριστη για την καλή υγεία της. Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια.

Καισαρική: «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό»Επιτρέψτε μου το ξεκαθαρίσω: κάποια που έχει υποβληθεί σε καισαρική τομή, έχει ήδη δείξει μέσα από τις πράξεις της, ότι θα έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει την υγεία και την ευημερία του μωρού της! Έχει ήδη δείξει ότι αυτό ήταν το πρωτεύον θέμα στη λίστα με τις προτεραιότητες της. Η φράση «τουλάχιστον έχει ένα υγιές μωρό» … όχι μόνο ακυρώνει οτιδήποτε άλλο αισθάνεται, αλλά επισημαίνει επίσης ότι βίωσε το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε προκειμένου να έχει ένα καλό αποτέλεσμα. Και πραγματικά η καισαρική ήταν το τελευταίο πράγμα που θέλαμε, διότι όλα τα άλλα όνειρα και οι προσδοκίες για ένα φυσιολογικό τοκετό, έπρεπε να θυσιαστούν.

Το πρώτο μου παιδί είναι υιοθετημένο. «Τουλάχιστον είχα ένα μωρό». Απολύτως αληθές, αλλά είχα ένα αγκάθι στην καρδιά μου που δεν μπόρεσα να βιώσω να με κλωτσάει στην κοιλιά, ζήλευα που δεν μπορούσα να τον αισθάνομαι μέσα στο σώμα μου και να έχω την ικανότητα να τον γεννήσω.

Είχα ένα μωρό, αλλά θα ήμουν ψεύτρα αν έλεγα ότι το όνειρό μου ήταν να το αποκτήσω με αυτό τον τρόπο.

«Τουλάχιστον…», μισώ όταν μια φράση ξεκινάει με αυτή τη λέξη. Πόσο γελοία μπορεί να είναι; Είναι σα να λες, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα, αυτό όμως δεν αναιρεί ότι είναι ήδη χάλια.

Είχα πρόσφατα μια πελάτισσα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για ιατρικούς λόγους και κατέληξε σε καισαρική τομή. Είναι έντονα απογοητευμένη και μάλιστα η σκέψη της καισαρικής της φέρνει δάκρυα (και μου ραγίζει την καρδιά). Μήπως είναι αχάριστη για το υγιές μωρό της; Απολύτως όχι! Θυσίασε το σώμα της για την υγεία του μωρού της, έβαλε τον εαυτό της σε κίνδυνο με την αναισθησία και τη χειρουργική επέμβαση… όλα για την υγεία του μωρού της.

Και όσο λυπημένη και αν είναι, αν τη ρωτήσω αν θα το έκανε πάλι για την υγεία του μωρού της, θα απαντήσει χωρίς δισταγμό – ένα μεγάλο ΝΑΙ! Ξεκίνησε η μητρότητα με μια θυσία και απέδειξε ότι θα κάνει τα πάντα για την υγεία του μωρού της. Υπονοώντας ότι μπορεί να έχει ξεχάσει πόσο ευλογημένη είναι έχοντας ένα υγιές μωρό, λέγοντας: «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό” είναι σαν να αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι έχει ήδη αποδειχθεί ότι τοποθετεί την υγεία του μωρού της πάνω από τη δική της. Καισαρική: «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό»

Όμως είναι θλιμμένη. Γιατί;

Γιατί το μωρό της γεννήθηκε από την κοιλιά της και δεν το ένιωσε να βγαίνει από τον κόλπο της. Και γιατί ήταν σε ένα νοσοκομείο και δεν ήταν αυτό που ήθελε. Γιατί δεν μπόρεσε να κρατήσει αμέσως το μωρό της ή να το αγγίξει για μια στιγμή. Γιατί παρακολουθούσε το σύζυγό της ντυμένο σαν γιατρός με μάσκα που δεν τον αναγνώριζε ανάμεσα στο πλήθος των γιατρών να κρατάει το μωρό της και να της το δείχνει λίγο, ενώ αυτή δεν μπορούσε να κάνει τίποτα πίσω από το σεντόνι που της έβαλαν. Και επίσης γιατί τώρα αμφέβαλλε για την ικανότητα του σώματός της όπως ποτέ πριν.

Γιατί έχει σημασία που είναι θλιμμένη; Γιατί πρέπει να εξηγήσει στους άλλους για ποιο λόγο αυτό την στεναχωρεί; Και γιατί ήταν ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΗ! (και ακόμα είναι). Το μόνο που θα την βοηθούσε θα ήταν η αναγνώριση για το τι πέρασε, μια αγκαλιά και όχι η προτροπή να αποσιωπήσει το γεγονός και ο εξευτελισμός των συναισθημάτων της λέγοντας ότι είναι ανόητο να νιώθει έτσι!

Ας διαχωρίσουμε τα πράγματα.

Οι γυναίκες θα έκαναν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την υγεία του παιδιού τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χαρούμενες που χρειάζεται να το κάνουν. Έκανα δύο φορές εξωσωματική μέχρι να συλλάβω την κόρη μου, αλλά δεν σημαίνει ότι ήμουν χαρούμενη για τη διαδικασία.

Σας παρακαλώ μην αντιμετωπίζετε τις γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική σαν να έχουν ξεχάσει την σημασία ενός υγιούς μωρού. Έχουν πλήρη επίγνωση της σπουδαιότητας του και το έχουν αποδείξει με τις πράξεις τους. Είναι προτιμότερο να τις ακούσετε, να προσφέρετε μια αγκαλιά, να αναγνωρίσετε τη απογοήτευση τους χωρίς να τις υποβιβάζετε. Να δείξετε χαρά για τα επιτεύγματα τους. Επιτρέψτε τους να έχουν την ελευθερία να εκφράσουν τα συναισθήματα της απογοήτευσης που ο τοκετός τους δεν είχε την έκβαση που ήθελαν. Χωρίς να προσπαθείτε να τις κάνετε να το ξεχάσουν, γιατί δεν νιώθουν καλύτερα έτσι.

Σε τέτοιες περιπτώσεις αποφύγετε το «τουλάχιστον» στις δηλώσεις σας. Τα πράγματα θα μπορούσαν πάντα να είναι χειρότερα όσο είμαστε ακόμα ζωντανοί και αναπνέουμε… Αλλά και αυτό που έχω βιώσει είναι χάλια και λυπάμαι.

(Κοινοποίησε το άρθρο Καισαρική: «Τουλάχιστον έχεις ένα υγιές μωρό»! Όμως μην το αντιγράψεις χωρίς άδεια)

Ακολούθησε μας επίσης στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Μετάφραση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like