Linzer cookies τα μπισκότα βουτύρου από την Πράγα

Linzer cookies τα μπισκότα βουτύρου από την Πράγα

Linzer cookies τα μπισκότα βουτύρου από την Πράγα

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου υπάρχουν πολλά.

Αυτά όμως είναι τα δικά μου αγαπημένα μπισκότα Χριστουγέννων μια και τα φτιάχνει η μαμά μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Η ζύμη που χρησιμοποιούμε σε αυτή τη συνταγή είναι μια ζύμη βάση στην τσέχικη κουζίνα, αφού πάρα πολλά γλυκά φτιάχνονται με αυτή.

Είναι μια εξαιρετικά εύκολη ζύμη που θυμίζει θα έλεγε κανείς παραδοσιακές ζύμες άλλων χωρών, όπως αυτή που χρησιμοποιούμε στα σκωτσέζικα shortbread biscuits.

Ωστόσο αυτά τα μπισκότα βουτύρου είναι πολύ πιο γευστικά και τη διαφορά νομίζω πως την κάνουν τα αυγά. Είπαμε, είναι τα αγαπημένα μου! Τα παιδιά τα λατρεύουν και σου συστήνω ανεπιφύλακτα να κάνεις διπλή δόση. Θα με θυμηθείς!

christmasbiscuits1

Τα μπισκότα αυτά ονομάζονται linecké těsto. Linzer cookies ή μπισκότα του Λιντς θα μπορούσαμε να τα μεταφράσουμε και φτιάχνονται παραδοσιακά στην Τσεχία αυτήν την εποχή.

Δηλαδή 2-3 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, μαζί με μια ομολογουμένως μεγάλη ποικιλία γλυκών.

Άλλωστε υπάρχει ένα είδος άτυπου διαγωνισμού ανάμεσα στις νοικοκυρές που συναγωνίζονται για το ποια θα φτιάξει περισσότερα χριστουγεννιάτικα γλυκά και μάλιστα σε όσο γίνεται μικρότερο μέγεθος.

Λιλιπούτειοι πειρασμοί δηλαδή!

chrismasbiscuits3

Συνταγή για τα μπισκότα του Λιντς

Υλικά (για περίπου 20 διπλά μπισκότα)

300 γραμμάτια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γραμμάρια άχνη ζάχαρη και μια κουταλιά ακόμα για το πασπάλισμα

175 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας καλής ποιότητας σε θερμοκρασία δωματίου

2 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου

ξύσμα από 1 λεμόνι κατά προτίμηση βιολογικό

μαρμελάδα μύρτιλλο (ή κάποια άλλη της αρεσκείας μας)

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά με το χέρι μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής μάζα. Δεν ζυμώνουμε πολύ, παρά μόνο μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Αυτό ήταν!

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Ακόμα καλύτερα μπορούμε να τη φτιάξουμε από βραδύς – ούτως ή άλλως είναι έτοιμη σε δύο λεπτά – και να την παρατήσουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Αν η ζύμη είναι σκληρή όταν την βγάλουμε από το ψυγείο, δουλεύουμε λίγο με τα δάχτυλα και αμέσως μαλακώνει και γίνεται εύπλαστη, ενώ δεν κολλάει καθόλου.

Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος μισού εκατοστού και κόβουμε με κουπ πατ στο σχήμα που θέλουμε.

Εγώ σε κάποια μπισκότα κάνω μια τρύπα στη μέση με ένα μικρό κουπ πατ ώστε να φαίνεται η μαρμελάδα που θα βάλω σαν γέμιση.



Αραδιάζουμε τα μπισκοτάκια σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ρίχνουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να χρυσαφίζουν τα μπισκότα.

Όταν θα τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλακά.

Μην φανταστείς πως δεν ψήθηκαν. Θα γίνουν πιο σκληρά καθώς κρυώνουν.

Όταν κρυώσουν γεμίζουμε με τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας, βάζοντας τα μπισκότα με την τρύπα από την πάνω πλευρά. Αν δεν έχεις μικρό κουπ πατ μπορείς να μην κάνεις τρύπα. Γίνονται το ίδιο νόστιμα και όμορφα! Εγώ χρησιμοποίησα μαρμελάδα μύρτιλλο, γίνονται όμως εξαίσια και με μαρμελάδα με φρούτα του δάσους, φράουλα ή ακόμα και λεμόνι. Την επόμενη φορά να θυμηθώ να φτιάξω με μαρμελάδα λεμόνι!

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

christmasbiscuits8

Μπορείς να τα φτιάξεις πολύ πολύ μικρά, όπως συνηθίζεται στην Τσεχία.

Εγώ τα έχω φτιάξει αρκετά μεγάλα για τα γούστα των Τσέχων, αλλά είμαι της ποσότητας.

christmasbiscuits5

christmasbiscuits7

Στην Τσεχία τα μπισκότα αυτά φτιάχνονται παραδοσιακά αρκετό καιρό πριν τα Χριστούγεννα. Και τα συντηρούν άριστα σε ένα κουτί από παπούτσια στο οποίο έχουν στρώσει λαδόκολλα ή μια πετσετούλα.

Συχνά μάλιστα αυτήν την εποχή συναντάς στα μπαλκόνια τους στοίβες από κουτιά παπουτσιών που περιέχουν ένα σωρό γλυκά. Μιας και αυτά τα μπισκότα όσο περισσότερο “κάθονται” τόσο πιο νόστιμα γίνονται.



Αν είμαστε άνθρωποι συνετοί και εγκρατείς αποθηκεύουμε λοιπόν σε ένα κουτί. Κάτι που πρέπει να σου πω πως στο δικό μου σπίτι δεν έγινε ποτέ. Από την παραγωγή στην κατανάλωση!

Καλή όρεξη!

christmasbiscuits2

Κι επειδή νοστάλγησα το ονειρεμένο μου ταξίδι στην πραγματικά βγαλμένη μέσα από παραμύθι Πράγα, ορίστε και μια φωτογραφία δύο φωτογραφίες για να ταξιδέψουμε λίγο, έστω και νοερά! Επιφυλάσσομαι για περισσότερες λεπτομέρειες σε μια άλλη ανάρτηση.

prague1

…ακόμα μία. Ο ποταμός Μολδάβας. Σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή. Ή σε άλλη διάσταση;

prague2

®(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! : ) Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

19 Comments

  1. Τα μπισκότα σου είναι τέλεια! Πραγματικά λαχταριστά! Επίσης τα shortbread biscuits που είχατε κάνει είναι τέλεια! Ευχαριστούμε για τη συνταγή και για τις πληροφορίες! Κι όσο για την Πράγα, τι να πω, ίσως η πιο παραμυθένια πόλη που έχω πάει! Φιλιάαααα

    1. Ευχαριστώ Σωτηρία!! Ναι κι εγώ αυτό πιστεύω. Η Πράγα είναι παραμυθένια και η μόνη πόλη που η ομορφιά της δεν αποτυπώνεται στις φωτογραφίες. Από κοντά σου κόβει την ανάσα!

  2. Εκτός από τα ονειρεμένα μέρη της Τσεχίας, να προσθέσω και το σημαντικότερο, οι υπέροχα ζεστοί άνθρωποι που λατρεύουν τους Έλληνες! Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ αυτή τη χώρα με τους μαθητές μου στο πλαίσιο αδελφοποίησης με σχολείο της πόλης Justopece. Οι καλύτερες αναμνήσεις για τους μαθητές μας και για εμάς φυσικά! Τύχαμε τέτοιας περιποίησης, αγάπης και φιλοξενίας που θα μας μείνει αξέχαστη αυτή η εμπειρία
    .

    1. Συμφωνώ απόλυτα! Πολύ ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Κι εγώ έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από το ταξίδι μου στην Πράγα. Επιπλέον αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η απίστευτη καθαριότητα που συναντάς σε όποιο μέρος βρεθείς, από το πιο μικρό ταβερνάκι σε ένα απομακρυσμένο χωριουδάκι μέχρι το πιο τουριστικό μέρος στην πολυσύχναστη Πράγα.
      Φαντάζομαι πως η εμπειρία ήταν μοναδική για τους μαθητές! Και για εσάς φυσικά!

  3. Καλησπέρα, έρχομαι από το πάρτυ της Μάχης. Πανέμορφες φωτογραφίες σε ταξιδεύουν νοερά σ ένα πανέμορφο τόπο που είναι από τα μέρη που θέλω να επισκεφτώ. Τα μπισκότα αυτά δεν τα έχω δοκιμάσει γι αυτό και φυλάω την συνταγή για να την δοκιμάσω. Καλή συνέχεια και καλές γιορτές

  4. Και μόνο που τα βλέπω θέλω να φάω.. όχι να τα φυλάξω!! 🙂 Και στο δικό μας σπίτι γλυκό εύκολα δε μένει σκέψου να είχαμε τέτοιο διαγωνισμό!!
    Θα δοκιμαστούν άμεσα, λατρεύω τα μπισκότα για το πρωινό καφέ και κάπου πήρε το μάτι μου και shortbread. Μεγάλη αδυναμία από την εποχή της Αγγλίας ιδιαίτερα στα σκοτσέζικα! Πάω να σημειώσω συνταγές. Και του χρόνου να είσαι καλά!!
    Καλές γιορτές!!

  5. Ομολογώ ότι η Πράγα είναι ένας προορισμός που παλεύω χρόνια και δεν μου έχει βγει ακομα! θα γίνει όμως… λες μέσα στο 2016; Θα δούμε! καλή χρονιά με υγεία και πολλές ομορφιές! Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι

    1. Φυσικά και γίνονται, τα έχω φτιάξει κι εγώ κάποιες φορές που δεν είχα βούτυρο. Απλά θα βάλεις 200 γραμμάρια βιτάμ αντί για 175 γιατί το βιτάμ είναι λιγότερο λιπαρό. Θυμήσου να είναι όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα για να γίνει εύκολα η ζύμη! Καλή επιτυχία!

  6. Τα έφτιαξα κ έγιναν τέλεια!!!ο μικρός μου ξετρελάθηκε!!!να`σαι καλά για τη συνταγή.πανεύκολη,μοσχοβολιστή κ πεντανόστιμη!!!!♥♥♥♥♥♥

    1. Είμαι σίγουρη! Δε γίνεται να μην πετύχουν αυτά τα μπσικοτάκια. Ακόμα και αφού φτιάξεις τη ζύμη μπορείς να την πειράξεις μέχρι να τη φέρεις εκεί που θέλεις

      Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα Τζένη!

  7. Φαίνονται τέλεια και λαχταριστά, να κάνω όμως μια χαζή ερώτηση παρακαλώ? Ενώσεις τα δύο μπισκότα αφού έχετε βάλει την μαρμελαδα έτσι?Ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές εύχομαι! !!

    1. Στέλλα, ναι, πρώτα βάζεις τη μαρμελάδα στο ένα από τα δυο μπισκοτάκια και μετά βάζεις από πάνω το άλλο. : ) Καλή επιτυχία, είναι τόσο τέλεια και λαχταριστά όσο φαίνονται! (ίσως και λίγο παραπάνω! : ) )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like