Νέα μελέτη: Η επισκληρίδιος παρατείνει τη διάρκεια του τοκετού

Νέα μελέτη: Η επισκληρίδιος παρατείνει τη διάρκεια του τοκετού

 

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου στο Live Science δείχνει ότι η επισκληρίδιος μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια του τοκετού στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά για την πραγματοποίηση καισαρικών τομών ή παρεμβάσεων, λόγω της πολύωρης αναμονής για την εξέλιξη των τοκετών. Μάλλον ανοίγει ο δρόμος για να περιμένουν οι γιατροί λίγο περισσότερο τις γυναίκες να γεννήσουν.

 

Διαβάστε τη νέα μελέτη εδώ:

Χρησιμοποιώντας επισκληρίδιο για την ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια της γέννησης ενός μωρού, μπορεί να παρατείνει τον τοκετό για περισσότερη ώρα από ό, τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 42.000 γυναίκες στην Καλιφόρνια οι οποίες γέννησαν κολπικά μεταξύ των ετών 1976- 2008 και σύγκριναν την διάρκεια του δεύτερου σταδίου του τοκετού- το οποίο είναι ο χρόνος που χρειάζεται για την εξώθηση του μωρού μόλις ο τράχηλος έχει ανοίξει πλήρως – μεταξύ των γυναικών που είχαν κάνει επισκληρίδιο και σε εκείνες που δεν έκαναν.

Αν και ήταν ήδη γνωστό ότι η επισκληρίδιος επιμηκύνει τον τοκετό περίπου μία ώρα, οι ερευνητές τώρα διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν κάνει επισκληρίδιο, έκαναν δύο με τρεις επιπλέον ώρες για να περάσουν στο δεύτερο στάδιο τοκετού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν είχαν λάβει αυτό το φάρμακο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2014 στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των γιατρών να εκτελούν καισαρική τομή. Πολλές φορές οι γιατροί προχωρούν σε καισαρική επειδή κρίνουν ότι η διαδικασία του τοκετού παίρνει πάρα πολύ ώρα. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι γιατροί μπορούν να περιμένουν λίγο περισσότερο πριν επιλέξουν τη χειρουργική επέμβαση, όταν οι γυναίκες έχουν κάνει επισκληρίδιο.

«Όταν χρησιμοποιείται επισκληρίδιος, μπορεί να είναι φυσιολογικό να πάρει δύο ώρες περισσότερο ο τοκετός και οι γιατροί δεν300_39253 είναι αναγκαίο να παρέμβουν, για όσο διάστημα οι γυναίκες έχουν εξέλιξη στον τοκετό και το μωρό είναι εντάξει» είπε η Δρ Yvonne Cheng, μια εκ των ερευνητών της μελέτης και μαία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ισχύοντες ορισμοί της «κανονικής» εξέλιξης τοκετού, μετρούν μια επιπλέον ώρα για τις γυναίκες που έχουν κάνει επισκληρίδιο. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που αργούν περισσότερο από αυτό, μπορεί να χαρακτηριστούν ως περίπτωση «παρατεταμένου δεύτερου σταδίου» και οι γιατροί τους μπορεί να επιλέξουν να παρέμβουν εκτελώντας μια καισαρική τομή, ή να χρησιμοποιήσουν λαβίδα για να βοηθήσουν το μωρό να περάσει από το γεννητικό κανάλι.

«Παρά το γεγονός ότι το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων λέει συγκεκριμένα ότι ο γιατρός δεν πρέπει να παρέμβει με βάση το πέρασμα του χρόνου και μόνο, εξακολουθεί να είναι ένα είδος γκρίζας ζώνης», δήλωσε η Δρ Yvonne Cheng.

Οι περισσότεροι ορισμοί για το τι είναι φυσιολογικό κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι βασισμένοι σε πρότυπα που έχουν εδραιωθεί από τον Δρ Emmanuel Friedman στη δεκαετία του 1950 και μπορεί να μην ταιριάζουν με το σύγχρονο πληθυσμό, λένε οι ειδικοί. Σήμερα, οι γυναίκες και τα μωρά είναι βαρύτερα κατά μέσο όρο, περισσότερες γυναίκες γεννούν σε μεγαλύτερες ηλικίες και περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν επισκληρίδιο.

«Στην εποχή του Δρ Emmanuel Friedman, η επισκληρίδιος χρησιμοποιούνταν στο 8% του τότε πληθυσμού», δήλωσε η Δρ Yvonne Cheng. «Σήμερα , είναι κοντά στο 60%».

Στη νέα μελέτη, μελετώντας τις πρωτότοκες γυναίκες, το δεύτερο στάδιο του τοκετού διήρκησε 336 λεπτά με επισκληρίδιο και 197 λεπτά χωρίς επισκληρίδιο – μια διαφορά 2 ωρών και 19 λεπτών.

Για τις δευτερότοκες ή για τις γυναίκες που είχαν γεννήσει και στο παρελθόν, η διάρκεια του δεύτερου σταδίου ήταν 255 λεπτά με επισκληρίδιο και 81 λεπτά χωρίς επισκληρίδιο – μια διαφορά 2 ωρών και 54 λεπτών, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ερευνητές βέβαια τόνισαν ότι δεν πρέπει να θεσπισθούν νέοι κανόνες για τον τοκετό με βάση τη μελέτη τους και μόνο και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επαναπροσδιορίσει το τι θα πρέπει να θεωρείται κανονικός τοκετός στο σύγχρονο πληθυσμό.

Δεν είναι πλήρως κατανοητό γιατί ακριβώς η επισκληρίδιος παρατείνει τη διάρκεια του τοκετού, αλλά οι ειδικοί εικάζουν ότι το φάρμακο χαλαρώνει τους μύες της πυέλου και η γυναίκα νιώθει λιγότερη ανάγκη να εξωθήσει.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Η σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Μετάφραση

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like