Ο πιο σπυρωτός και ελαφρύς σιμιγδαλένιος χαλβάς: Η μυστική συνταγή

greek traditional xalvas

Ο πιο σπυρωτός και ελαφρύς σιμιγδαλένιος χαλβάς: Η μυστική συνταγή

Αυτός ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ο πιο νόστιμος, ο πιο ελαφρύς, ο πιο σπυρωτός χαλβάς που έφαγες ποτέ.

Και στο εγγυώμαι εγώ που είμαι η ειδική του χαλβά, καθότι μπορώ να φάω ένα ολόκληρο ταψί.

Παραδέχομαι πως είμαι λάτρης των παραδοσιακών γλυκών.

Μου αρέσει να δοκιμάζω ευφάνταστες συνταγές από όλες τις κουζίνες του κόσμου, αλλά όταν θέλω να απολαύσω πραγματικά ένα γλυκό επιστρέφω πάντα στις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις. Αυτές τις απαλλαγμένες από συντηρητικά γεύσεις, που είναι γεμάτες παιδικές αναμνήσεις και θέλω να θυμούνται τα παιδιά μου όταν μεγαλώσουν.

Ο χαλβάς είναι το αγαπημένο μου γλυκό και στο σπίτι τον τιμάμε δεόντως. Κακά τα ψέματα όμως, είναι ένα βαρύ γλυκό όταν τον φτιάχνεις με την παραδοσιακή συνταγή που ακολουθεί το σχήμα 1-2-3-4, δηλαδή 1 μέρος λάδι, 2 μέρη σιμιγδάλι, 3 μέρη ζάχαρη, 4 μέρη νερό. Επειδή λοιπόν ψάχνω πάντα τρόπους να κάνω τις συνταγές πιο υγιεινές και ελαφριές, χωρίς όμως να χάνουν σε γεύση, πειραματίστηκα…et voilà!

Η ιδανική συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά, όπου δεν αλλάζουν τόσο τα υλικά όσο ο τρόπος μαγειρέματος!

Υλικά

½ κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι

1 κούπα μέλι και ½ κούπα μαύρη ζάχαρη

4 κούπες νερό

Φλούδα από ένα λεμόνι

1 κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι γαρύφαλλο

150 γραμμάρια καρύδια

150 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά

 

Ο πιο σπυρωτός και ελαφρύς σιμιγδαλένιος χαλβάς γίνεται με αυτή τη συνταγή μου

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη φλούδα του λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά, όχι παραπάνω. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε μέσα το μέλι, αφού αφαιρέσουμε τη φλούδα του λεμονιού.

Σπάμε τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι σε μεγάλα κομμάτια. Εγώ τους κάνω σκόνη γιατί δεν τους τρώνε τα παιδιά και με αυτόν τον τρόπο τους ξεγελάω μια και δεν τους βλέπουν.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ή σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά βάζουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί. Παραδοσιακά πρώτα καίμε το λάδι και μετά προσθέτουμε το σιμιγδάλι, έτσι όμως γίνεται ο χαλβάς πολύ βαρύς. Εμείς λοιπόν ουσιαστικά καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι για περίπου πέντε λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Προς το τέλος ρίχνουμε και τους ξηρούς καρπούς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το οποίο έτσι θα ζεσταθεί από το σιμιγδάλι, δεν θα καεί όμως. Φέρνουμε μερικές βόλτες (πόσο μου αρέσει αυτή η έκφραση).

Με μια ξύλινη κουτάλα ρίχνουμε προσεκτικά το σιμιγδάλι μέσα στο σιρόπι και όχι το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το πιτσίλισμα. Στο σημείο αυτό να τονίσω πως έπαθα κι έμαθα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι, δηλαδή για ένα λεπτό.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα για 5 λεπτά. Σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια, σε φόρμα ή σε ταψί. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Ο πιο σπυρωτός και ελαφρύς σιμιγδαλένιος χαλβάς: Η μυστική συνταγήΚι επειδή ο χαλβάς μυρίζει παράδοση, θα σου θυμίσω πως αυτές τις μέρες έχει την τιμητική του καθώς τον τρώμε παραδοσιακά μετά την κρεατοφαγία της πρώτης εβδομάδας του Τριωδίου.

Οπότε…καλή μας όρεξη!

Μοιράσου και με άλλους αυτό το άρθρο γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα τους αρέσει. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του και των φωτογραφιών χωρίς άδεια

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

13 Comments

  1. Απλά τον λατρεύω τον χαλβά, αλλά δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω ποτέ! Φοβάμαι ότι δεν θα τον πετύχω και θα μείνω με την όρεξη!
    Δεν ξέρω αν θα δοκιμάσω να φτιάξω την δική σου συνταγή, ξέρω όμως ότι θα πάω να αγοράσω λίγο σήμερα γιατί ήδη μου έρχεται η γεύση του στο στόμα!

    1. Το αγαπημένο μου γλυκό Μάρθα, τον φτιάχνω και την άλλη μέρα δεν έχει μείνει ψίχουλο και αρέσει πολύ και στα παιδιά. Πραγματικά είναι πανεύκολο να τον φτιάξεις και πίστεψε με θα βγει τέλειος!! Δοκίμασε το και δε θα χάσεις, ξέρεις πως δε θα επέμενα αν δεν ήταν εγγυημένο το αποτέλεσμα!

  2. Δεν ήξερα ότι παραδοσιακά τρώγεται εκεινες τις μέρες ο χαλβάς! Μου αρέσει πολυ σαν γλυκό και είναι μια εύκολη συνταγή. Ακόμη και πρώτη φορά να την κάνεις θα πετύχει.

    1. Στις αγροτικές περιοχές είναι το κλασικό γλυκό που τρώγεται παραδοσιακά από αυτήν την εβδομάδα και μετά. Βέβαια φτιάχνεται και νηστίσιμος, οπότε προσαρμόζεται ανάλογα. Ευκολότατο!!

    2. Μόλις τον έφτιαξα! Ένας καταπληκτικός σπυρωτός χαλβάς με τέλειες αναλογίες και τέλεια γεύση!
      Εγώ αντικατέστησα το ένα από τα τέσσερα ποτήρια με χυμό πορτοκάλι και έβαλα φλούδα πορτοκαλιού αντί λεμονιού γιατί δεν είχα βιολογικό λεμόνι. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη! Σας ευχαριστούμε πολύ!

  3. ΤΕΛΕΙΟΣ!!! ΜΠΡΑΒΟ!!
    ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΥΓΡΗ ΣΤΕΒΙΑ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΜΟΥΡΛΙΑ!
    ΥΠΕΡΟΧΟ ΕΛΑΦΡΥ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΜΗΔΕΝ ΤΥΨΕΙΣ..!
    Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΟ ΛΑΤΡΕΨΕ, ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΥΧΝΑ!

  4. Πολυ ωραια συνταγη.Εγω εβαλα 1 κουπα χυμο πορτοκαλι στο σιροπι με 1 κουπα καστανη ζαχαρη.Γευστικος και ελαφρυς. Στγχαρητηρια.

  5. Μόλις τον έφτιαξα! Ένας καταπληκτικός σπυρωτός χαλβάς με τέλειες αναλογίες και τέλεια γεύση!
    Εγώ αντικατέστησα το ένα από τα τέσσερα ποτήρια με χυμό πορτοκάλι και έβαλα φλούδα πορτοκαλιού αντί λεμονιού γιατί δεν είχα βιολογικό λεμόνι. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη! Σας ευχαριστούμε πολύ!

    1. Εμένα μου μαύρισε πολύ κ δεν έχει ωραία γεύση . επίσης ” κέρασε” λάδι στην πιατέλα που τον ξεφορμαρα. Τι λάθος έκανα; ευχαριστωωω..

  6. Εμένα μου μαύρισε πολύ κ δεν έχει ωραία γεύση . επίσης ” ξέρασε” λάδι στην πιατέλα που τον ξεφορμαρα. Τι λάθος έκανα; ευχαριστωωω..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like