Τι ήταν η βρεφοδόχος;

Τι ήταν η βρεφοδόχος;

Η χώρα μας έχει περάσει από πολλές δυσκολίες.

Τώρα μπορεί να μας φαίνεται αδιανόητο ή μεμονωμένη περίπτωση.

Αλλά κάποτε η «πράξιν της εγκαταλείψεως» βρεφών ήταν κάτι παραπάνω από συνηθισμένη.

Τόσο συνηθισμένη που αναγκάστηκαν στα βρεφοκομεία να τοποθετήσουν βρεφοδόχο για να μην εγκαταλείπουν τα μωράκια σε μέρη που δεν έπρεπε!

Είναι τόσο δύσκολο και τραγικό όταν το σκέφτεσαι, αλλά τότε οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές…. 


Ελλάδα του 1950. Η φτώχεια και ο συντηρητισμός, ανάγκαζαν πολλές γυναίκες να εγκαταλείπουν τα νεογέννητα παιδιά τους, είτε γιατί είχαν γεννηθεί εκτός γάμου, είτε γιατί δεν μπορούσαν να τα ζήσουν.

Τότε αναβίωσε η μεσαιωνική πρακτική της βρεφοδόχου, για να μην παρατάνε τα ανεπιθύμητα βρέφη στα σκουπίδια, ή σε κάποια γωνιά του δρόμου.



Τι ήταν η βρεφοδόχος;

Η βρεφοδόχος ήταν ένα κιβώτιο που χωρούσε μέχρι και δύο βρέφη, ξαπλωμένα. Βρισκόταν στον εξωτερικό τοίχο βρεφοκομείων, για να μπορούν να αφήνουν κρυφά τα «απορριπτόμενα» μωρά.


Όταν τοποθετούσαν το μωρό στο κιβώτιο, ένα ηλεκτρικό κουδούνι ανήγγειλε στο προσωπικό του βρεφοκομείου την «πράξιν της εγκαταλείψεως». Η δεκαετία του 1950 ήταν μία δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα. η βρεφοδόχος 3

Την περίοδο εκείνη, στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, στην οδό Πειραιώς, βρίσκονταν 230 εγκαταλελειμμένα παιδιά. Παραπάνω απ’ τα μισά θα πέθαιναν μέσα σε λίγους μήνες, λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων…. 


η βρεφοδόχος 4

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Το διαβάσαμε εδώ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like