Μπαμπά που ήμουν πριν κοιμηθείτε με τη μαμά; – Η πιο γλυκιά απάντηση

«Μαμά, πώς γίνονται τα παιδιά;»

«Μπαμπά πως ήρθα στη ζωή;»

«Μαμά και μπαμπά πώς μας κάνατε;»

Και… «Μπαμπά, που ήμουν πριν κοιμηθείτε με τη μαμά;»

Η πιο «αναπόφευκτη» ερώτηση στο σύμπαν. Αυτή που κάποτε έκανε τους γονείς να κοκκινίζουν και τους έφερνε σε δύσκολη θέση. Αυτή που κάποτε δεν ήξεραν τι να πουν και ήθελαν να απαντήσουν όσο πιο «ανώδυνα».Δηλαδή από αυτές τις απαντήσεις που έδιναν κάποτε οι γονείς για να αποφύγουν την αλήθεια.

Και να σου τα σποράκια, που φυτρώνουν στα γλαστράκια και γίνονται παιδάκια. Και να οι πελαργοί, και να ότι μπορείς να φανταστείς.

Σήμερα μπορώ να πω ότι οι νέοι γονείς είμαστε πιο ανοιχτοί σε τέτοιες ερωτήσεις. Μόνο που ψάχνουμε να βρούμε όχι την πιο ανώδυνη. Αλλά την πιο γλυκιά απάντηση.

Και αυτήν τη βρήκα σε ένα βιβλίο του αγαπημένου μου Αύγουστου Κορτώ. Το βιβλίο του λέγεται «Επειδή είναι η καρδιά μου» και είναι συγκλονιστικό.Το απόσπασμα με την απάντηση του μπαμπά στον γλυκό του Άγγελο:

– Μπαμπά;

– Τι είναι αγόρι μου;

– Που ήμουν πριν κοιμηθείτε με τη μαμά;

– Τι πράγμα;

– Ξέρω ότι τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός, αλλά τα κάνουν ο μπαμπάς τους και η μαμά τους, όταν κοιμούνται μαζί. Μου το ‘πε ένα παιδί στο σχολείο.– Μάλιστα. Και τι ακριβώς θες να μάθεις;

– Πού ήμουν πιο πριν.

– … Oι γονείς όταν πέφτουν και ξαπλώνουν στο ίδιο κρεβάτι, τους παίρνει ο ύπνος και κάνουν όνειρα. Κι όσο περνάει ο καιρός, τα όνειρα μεγαλώνουν και γίνονται μωράκια.

– Δηλαδή εγώ …

– Εσύ ήσουν τ΄όνειρό μας.Όταν το πρωτοδιάβασα δεν σταμάτησα να δακρύζω. Μίλησε ακριβώς μέσα στην καρδιά μου. Αυτή η απάντηση δεν είναι από τις «ανώδυνες». Δηλαδή από αυτές που έδιναν κάποτε οι γονείς για να αποφύγουν την αλήθεια… Αλλά από τις πιο αληθινές και γλυκιές. Από εκείνες που βγαίνουν απευθείας από την καρδιά του γονιού και φωλιάζουν για πάντα στην καρδιά του παιδιού.Η πιο γλυκιά απάντηση…

Σημ. Εάν ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις το βιβλίο, διάβασε πρώτα την περιγραφή του. Εγώ στο είπα για να μη λες μετά. 

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.