10 μέθοδοι για να ωθήσετε την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας

Ήξερες ότι:

«Κάθε μωρό γεννιέται με περίπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες. Οι νευρώνες είναι τα ειδικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τη σκέψη, την όραση και τις αισθήσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή πιστεύεται ότι ο άνθρωπος παίρνει αυτούς τους 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και αυτό είναι όλο, αργότερα στη ζωή του παράγονται πολύ λίγοι ή και καθόλου. Οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους με τις μικροσκοπικές «συνάψεις». Αυτοί οι συνδεδεμένοι νευρώνες ενώνονται για να σχηματίσουν τα συστήματα που εκτελούν τις διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου.
Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες μετά τη γέννηση, οι νευρώνες συνδέονται με έναν εκπληκτικό ρυθμό. Μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου, ​​ένα μωρό μπορεί να έχει 1,000 τρισεκατομμύρια συνάψεις. Ωστόσο αυτές οι συνάψεις λειτουργούν με βάση την αρχή «το χρησιμοποιείς ή το χάνεις». Για να γίνουν μόνιμες, οι συνδέσεις πρέπει να ενισχυθούν μέσα από την καθημερινή εμπειρία και τη διέγερση. Πολλές από αυτές τις πρώτες συνδέσεις καταλήγουν στη στοίβα απόρριψης, και από την ηλικία των 10 ένα παιδί έχει περίπου το μισό αριθμό συνάψεων από αυτόν που είχε όταν ήταν μωρό (δηλαδή 500 τρισεκατομμύρια), περίπου τον ίδιο αριθμό που θα έχει και ως ενήλικας. »  (Μετάφραση)

 

Υπάρχουν μερικά βασικά σημεία που πιστεύουμε ότι πραγματικά προσφέρουν βάση και θεμελίωση για την ανάπτυξη του εγκεφάλου:

1. Μιλήστε στο παιδί όλη την ώρα, έτσι ώστε το μωρό να συνηθίσει στο να ακούει ομιλία (εκτός απ όταν είναι συγκεντρωμένο σε κάτι άλλο). Όταν είναι εφικτό, όταν μιλάτε κάντε επαφή με τα μάτια. Μπορείτε να του διαβάζετε βιβλία ακόμα και από την πρώτη ημέρα γέννησης. Επίσης μπορείτε να του δείχνετε άλμπουμ με μεγάλες ρεαλιστικές φωτογραφίες.

2. Αγγίξτε το μωρό σας – το καθημερινό μασάζ είναι πολύ ευεργετικό και ιδανικό για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Επίσης βοηθά στο δέσιμο με το παιδί, ενώ είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

3. Ελευθερία κίνησης. Είναι σημαντικό να αφήνετε το μωρό να κινείται και να εξερευνεί ελεύθερα το χώρο όταν αυτό το θέλει. Η κίνηση γενικότερα είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

4. Όταν το μωρό θέλει να το κρατήσετε αγκαλιά, κάντε το. Να θυμάστε πάντα ότι δεν είναι εφικτό να κακομάθετε ένα μικρό μωρό. Το ίδιο το παιδί θα σας πει τι χρειάζεται, όταν το χρειάζεται και εσείς πρέπει να το ακούσετε.

5. Ασφαλές περιβάλλον, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, ένα ειρηνικό περιβάλλον χωρίς άγχη. Δεν είναι πάντα εφικτό, άνθρωποι είμαστε. Όμως σαν γονείς, όλοι μπορούμε να δεσμευτούμε ότι μπορούμε να προσπαθήσουμε.

6. Επιτρέψτε το παιδί να παίξει μόνο του για όση ώρα επιθυμεί. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει την αίσθηση της ανεξαρτησίας και να αποκτήσει ισχυρότερη. αυτοεκτίμηση. Σημαντικός κανόνας: Ποτέ μη διακόπτετε τις πολύτιμες στιγμές συγκέντρωσης του μωρού σας.

7. Ο ύπνος του μωρού είναι πολύ σημαντικός και συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

8. Μην εκθέτετε το παιδί σας σε οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή τουλάχιστον μέχρι τα 2 έτη.

9 Ποτέ μη κάνετε για το παιδί σας αυτό που μπορεί να κάνει μόνο του! Αυτό θεωρείται ο πυρήνας της μοντεσσοριανής μεθόδου.

10. Σωστή διατροφή. Εμπλουτίστε τη διατροφή του μωρού σας καθώς μεγαλώνει και συνεχίστε το θηλασμό εκμεταλλευόμενοι  τα σημαντικά οφέλη του. Ο κρόκος του αυγού αλλά ακόμα και το μουρουνέλαιο (μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας) που δεν το συμπαθούμε ιδιαίτερα, είναι εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα 3 DHA και EPA τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. 

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Μετάφραση

Author

Γεια σου! Είμαι e-mama Λίζα, Θεσσαλονικιά από κούνια, καλλιτεχνικό και ανήσυχο πνεύμα, λατρεύω οτιδήποτε κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους! (όπως πχ η σπανακόπιτα). Η ζωή μου κινείται γύρω από 2 μικρούς και πολύχρωμους σίφουνες, τον 6 ετών Mini Me (Θάνο) και τον 2 ετών Mini Me Junior (Φοίβο). Μαζί θα ενημερωθούμε, θα διασκεδάσουμε, θα μαγειρέψουμε και θα βγάλουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει! Θα με βρεις στα άρθρα και τις φωτογραφίες του e-mama.gr, στα social media, στην επικοινωνία! :)

Write A Comment