10 σκίτσα που δείχνουν πως μοιάζουν οι ενοχές της μαμάς

Μαζί με τη μητρότητα έρχεται και ένα κύμα τύψεων που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι υπήρχε.

Δημιουργούμε τύψεις στον εαυτό μας με ένα και μοναδικό γνώμονα.

«Είμαι καλή μαμά;». «Είμαι αρκετή;».

Καταβάθος όμως το ξέρουμε. Ότι όλοι αυτοί οι λόγοι και ακόμη περισσότεροι που μας κάνουν να νιώθουμε τύψεις, είναι μόνο στο μυαλό μας. Κανείς δε θα μας κρίνει για αυτά. Αλλά ακόμη και να μας κρίνει, δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Γιατί ακόμη και έτσι είμαστε καλές μαμάδες.

Αυτό προσπαθούν να δείξουν και αυτά τα σκίτσα. Γι αυτό και σε κάθε ένα γράφει τη φράση «Still a good mom”. Που σημαίνει «Ακόμη και έτσι, είσαι καλή μαμά».

Δες τα 10 σκίτσα που δείχνουν πως μοιάζουν οι ενοχές της μαμάς. Οι οποίες δημιουργούνται κυρίως από τη λαχτάρα της να είναι καλή μαμά. Και είναι καλή μαμά…

Η σίτιση του μωρού

10 σκίτσα που δείχνουν πως μοιάζουν οι ενοχές της μαμάς

Δεν υπάρχει τρόπος σίτισης ενός μωρού που θα μπορούσε να δημιουργήσει τύψεις σε μια μαμά. Αν νιώθεις τύψεις για κάτι τέτοιο να ξέρεις ότι κάνεις λάθος. Ακόμα και έτσι είσαι καλή μαμά.

Τα χατίρια

10 σκίτσα που δείχνουν πως μοιάζουν οι ενοχές της μαμάς

Αυτό που θέλουμε VS αυτό που μπορούμε. Λογικό να φέρνει στεναχώρια στα μικρά μας. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας δημιουργεί τύψεις κάτι που ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας. Είτε αφορά οικονομικούς λόγους, είτε κοινωνικούς λόγους, είτε απλά επειδή αυτό κρίναμε σωστό εκείνη τη χρονική στιγμή. Αν νιώθεις τύψεις για κάτι τέτοιο να ξέρεις ότι κάνεις λάθος. Ακόμα και έτσι είσαι καλή μαμά.

Το βουνό με τα άπλυτα

10 σκίτσα που δείχνουν πως μοιάζουν οι ενοχές της μαμάςΚαι όχι μόνο. Το καθάρισμα. Το συμμάζεμα. Το φαγητό. Όλα μέσα στο σπίτι που περνούν μόνο από τα χέρια σου. Και φαίνεται σαν να μην τα προλαβαίνεις όλα. Νιώθεις τύψεις γιατί νομίζεις ότι δεν τα καταφέρνεις. Αν νιώθεις τύψεις για κάτι τέτοιο να ξέρεις ότι κάνεις λάθος. Γιατί όλα τα παραπάνω δεν είναι κομμάτι της μητρότητας. Ούτε έχεις κάποια γενετική προδιάθεση να είσαι νοικοκυρά. Δεν έχει σημασία αν έχεις 10 βουνά με άπλυτα και 15 με ασιδέρωτα. Ακόμα και έτσι είσαι καλή μαμά.

“Δεν αντέχω άλλο”

10 σκίτσα που δείχνουν πως μοιάζουν οι ενοχές της μαμάς

Αυτό το σκίτσο μάλλον δείχνει εμένα. Και εσένα. Και όλες μας. Η στιγμή που πρέπει να απομονωθείς και να πάρεις μια βαθιά ανάσα για να μπορέσεις να αντέξεις και να συνεχίσεις. Είναι ok. Αν νιώθεις τύψεις για κάτι τέτοιο να ξέρεις ότι κάνεις λάθος. Ακόμα και έτσι είσαι καλή μαμά. 

Η ώρα του tablet όση ώρα πρέπει να κάνεις κάτι με ηρεμία

10 σκίτσα που δείχνουν πως μοιάζουν οι ενοχές της μαμάς

Να δουλέψεις. Να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου. Να κάνεις κάτι που πρέπει. Δίνεις τα πάντα μέσα στη μέρα. Είναι ok να βρίσκεις τρόπο να ανταποκριθείς και σε άλλες ανάγκες πέραν των μικρών σου. Είναι πραγματικά ok. Αν νιώθεις τύψεις για κάτι τέτοιο να ξέρεις ότι κάνεις λάθος. Ακόμα και έτσι είσαι καλή μαμά.

Η βοήθεια από άλλον φροντιστή

10 σκίτσα που δείχνουν πως μοιάζουν οι ενοχές της μαμάς

Μη φτάσεις στο σημείο να καταρρεύσεις. Να μην αντέχεις άλλο. Να σπάσεις. Αν πιεστείς λίγο ακόμη δε θα είναι καλό ούτε για εσένα ούτε για το μικρό. Ζήτα βοήθεια για να ανταπεξέλθεις. Είναι ok να μην τα κάνεις όλα μόνη σου σχετικά με τη φροντίδα του μικρού σου. Αν νιώθεις τύψεις για κάτι τέτοιο να ξέρεις ότι κάνεις λάθος. Ακόμα και έτσι είσαι καλή μαμά.

Το ‘Όχι”

10 σκίτσα που δείχνουν πως μοιάζουν οι ενοχές της μαμάς

Γιατί έτσι πρέπει. Γιατί έτσι κρίνεις. Γιατί δεν γίνεται αλλιώς. Γιατί μπορεί να γίνεται και αλλιώς απλά εσύ δεν είσαι ok με αυτό. Το “Όχι”, θα φέρει αντίδραση. Ίσως θυμό. Ίσως στεναχώρια. Ίσως κλάμα. Όμως το “Όχι” δεν μπορεί να μετατραπεί σε ναι μόνο και μόνο από φόβο μήπως δεν είσαι καλή μαμά. Αν νιώθεις τύψεις για κάτι τέτοιο να ξέρεις ότι κάνεις λάθος. Ακόμα και έτσι είσαι καλή μαμά. 

“Πρέπει να κάνω μπάνιο”

10 σκίτσα που δείχνουν πως μοιάζουν οι ενοχές της μαμάς

“Και δεν μπορώ να περιμένω μέχρι να έρθει ο σύντροφος μου. Ή δεν έχω σύντροφο. Όμως πρέπει να κάνω μπάνιο!” Αυτό συμβαίνει συχνά κατά τις ηλικίες των παιδιών που δεν μπορείς να τα αφήσεις χωρίς επίβλεψη. Ούτε μισό δευτερόλεπτο. Ακόμη και αν δεν συμφωνεί ο μπόμπιρας, είναι απαραίτητο για τη μαμά. Αν νιώθεις τύψεις για κάτι τέτοιο να ξέρεις ότι κάνεις λάθος. Ακόμα και έτσι είσαι καλή μαμά.

Το μοίρασμα

10 σκίτσα που δείχνουν πως μοιάζουν οι ενοχές της μαμάς

“Πώς να είμαι εκεί για όλα τα παιδιά μου; Πώς να θηλάζω το μικρό και ταυτόχρονα να φροντίζω το μεγάλο; Πώς να τα εξυπηρετήσω όλα τα παιδιά μου για να μην αδικήσω κανένα;” Σου έχω νέα. ΔΕΝ μπορείς να γίνεις 1000 κομμάτια, ούτε να κλωνοποιηθείς. Κάνεις αυτό που μπορείς. Και δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Είσαι μαμά και είναι αρκετό. Αν νιώθεις τύψεις για κάτι τέτοιο να ξέρεις ότι κάνεις λάθος. Ακόμα και έτσι είσαι καλή μαμά.

Βρήκα τα σκίτσα στο facebook. Η καλλιτέχνιδα είναι η Jamina Bone και μόλις μπεις στη σελίδα της θα δεις ότι “You are not alone. You got this. …WE got this”. 💗

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! 🙂 Δεν επιτρέπεται όμως η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.