11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 η Παγκόσμια Κοινότητα είχε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τον δικαιωματικό πολιτισμό, υιοθετώντας μέσω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Στη συνέχεια, η 20η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Παιδιών, με στόχο την διεθνή κινητοποίηση και τον έλεγχο για την εφαρμογή της Σύμβασης και η 11η Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε, έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Σύμφωνα με την διακήρυξη «ο ετήσιος εορτασμός της προβάλλει τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα προσδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, ώστε να προετοιμάζονται πλήρως για να ζήσουν σε μία κοινωνία που θα σέβεται και θα προστατεύει τα ατομικά τους δικαιώματα».

Μάθε περισσότερα γι’ αυτό μέσα από το άρθρο “Μάθε παιδί μου τα δικαιώματα σου μέσα από βίντεο για μικρά παιδιά – Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού”

Ο Nelson Mandela είχε πει “Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποκάλυψη για το χαρακτήρα μιας κοινωνίας, από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα παιδιά της”. Και αυτό λέει τόσα πολλά και για το χθες, αλλά και για το σήμερα έτσι όπως το βιώνουμε. Θεατές σε κάτι που δεν χωράει ανθρώπινος νους.

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

“Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια “δικαιώματα του ανθρώπου”. Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου…” είπε κάποτε ο σπουδαίος Αντώνης Σαμαράκης.

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Ο δεκάλογος μέσα από τη Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού:

Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.

Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.

Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.

Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.

Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.



Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.

Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Εναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά.

Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού

H σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού αποτελείται από 54 άρθρα και καλύπτει όλα τα δικαιώματα των παιδιών, χωρίζοντάς τα σε 4 κατηγορίες : δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και συμμετοχής.

Μερικά μόνο από τα σημαντικότερα:



2. Απαγόρευση διακρίσεων: Όλα τα παιδιά είναι ίσα. Έχουν δικαίωμα να τα αντιμετωπίζουν χωρίς διακρίσεις λόγω της φυλής, του φύλου, της γλώσσας, της θρησκείας , των απόψεων, της περιουσίας, της κατάστασης, των ιδιαίτερων αναγκών ή της εμφάνισής τους.

3. Το συμφέρον του παιδιού: Όταν οι μεγάλοι παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, πρέπει να υπολογίζουν πριν από όλα το συμφέρον των παιδιών. Η Πολιτεία πρέπει να προστατεύει και να φροντίζει τα παιδιά, αν οι γονείς τους δεν μπορούν να το κάνουν.

22. Παιδιά πρόσφυγες: Τα παιδιά πρόσφυγες, που έχουν φύγει μόνα ή συνοδευόμενα από τους δικούς τους από την πατρίδα τους επειδή εκεί κινδύνευαν, έχουν δικαίωμα ειδικής προστασίας και απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα άλλα παιδιά.

23. Παιδιά με αναπηρίες: Τα παιδιά με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες έχουν δικαίωμα να ζουν σε συνθήκες που εγγυώνται την αξιοπρέπειά τους και ευνοούν την αυτονομία τους. Να απολαμβάνουν ειδική φροντίδα και να συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή.



38. Ένοπλες συρράξεις: Σε περίπτωση πολέμου, τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται. Απαγορεύεται να συμμετέχουν σε εχθροπραξίες παιδιά κάτω των 15 ετών.

Όπως λέει και ο Μικρός Πρίγκιπας: “Μονάχα τα παιδιά ξέρουν τι ψάχνουν να βρουν”… ακόμα και εάν αυτό είναι ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά ή μια περιπέτεια! Ας είμαστε, λοιπόν δίπλα τους, καθώς αποτελούν το παρόν και το μέλλον μας.

Με αφορμή την 11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, μπορείτε να δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ επεισόδιο της σειράς «Για να δούμε τι θα δούμε» αφιερωμένο στο το Διεθνές Έτος Παιδιού 1979. Το «Διεθνές Έτος του Παιδιού» είχε ανακηρυχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και σηματοδοτούσε την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας απέναντι στο παιδί και τα δικαιώματά του υπογραμμίζοντας τη σημασία της βελτίωσης της ζωής των παιδιών αλλά και τις ιδιαίτερης φροντίδας και προσοχής που τους αξίζει.

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. 

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like