Μήνυμα κινδύνου 112 εστάλη σήμερα στη χώρα για πρώτη φορά

112 αριθμός έκτακτης ανάγκης

Μήνυμα κινδύνου 112 εστάλη σήμερα για πρώτη φορά μαζικά στους πολίτες της Ελλάδας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στις περιοχές που υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Το σύστημα 112 λειτούργησε επιτέλους για πρώτη φορά και στη χώρα μας με αποστολή SMS σε πολίτες, ώστε να τους ενημερώσει ότι στην περιοχή τους υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Όταν λέμε λειτούργησε…δεν εννοούμε ότι λειτούργησε άψογα καθώς ενώ εστάλησε και ως γραπτό και ως ηχητικό μήνυμα, έφτασε σε δύο δόσεις, η μια εκ των οποίων καθυστέρησε 45 λεπτά και η αλήθεια είναι ότι προκάλεσε μια μικρή αναστάτωση στους πολίτες, καθώς μάλλον δεν περίμεναν να λάβουν μήνυμα από…το κράτος.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από την Πολιτική Προστασία, έχουν μπει σε λειτουργία τα δύο κέντρα διαχείρισης του 112 και πλέον θα μπορεί να γίνεται μαζική αποστολή SMS στα κινητά όλων των πολιτών, σε περιοχές που είναι σε εξέλιξη φυσική καταστροφή, 24 ώρες το 24ωρο για επτά μέρες την εβδομάδα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου που έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την τελική λειτουργία του 112, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης θα στέλνονται μηνύματα και CBS και SMS.

Σύμφωνα με διευκρινήσεις από την ΓΓΠΠ, με τον τρόπο CBS μπορούν να ενημερώνονται αυτομάτως όλα τα κινητά μιας περιοχής, για την απομάκρυνση, π.χ., του πληθυσμού λόγω κινδύνου, αλλά επειδή για τη λήψη των μηνυμάτων πρέπει τα κινητά να έχουν ειδικό πρόγραμμα, θα στέλνονται και με SMS, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη.

Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, με πρωτοβουλία της ΓΓΠΠ, για το πώς θα ρυθμίσουν οι πολίτες τα κινητά που δεν έχουν κατεβάσει το πρόγραμμα για την ενημέρωση με μηνύματα CBS, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν με τον τρόπο αυτό τις ειδοποιήσεις. Στην τελική λύση θα μπορούν να στέλνονται ειδοποιήσεις και σε σταθερά τηλέφωνα.

Οι περιοχές υψηλού κινδύνου στις οποίες εστάλη το μήνυμα

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία , κεντρική και νότια Εύβοια)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Τι είναι όμως το 112;

Το 112 είναι ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης, τον οποίο μπορείς να καλέσεις δωρεάν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν βρεθείς, όπως επίσης και σε κάποιες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:

·         την Αστυνομία

·         τo Πυροσβεστικό Σώμα

·         το ΕΚΑΒ

·         το Λιμενικό Σώμα

·         την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056

·       την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000

Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά.

Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).

Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί ακόμα κι αν ο άνθρωπος που βρίσκεται σε κίνδυνο δεν μπορεί να εξηγήσει που βρίσκεται, εντοπίζεται από τις αρχές άμεσα.

Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112 στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του 112 στα κράτη μέλη της ΕΕ, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: www.112.eu

Γνωρίστε το 112 στα παιδιά

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι εμείς οι ενήλικες τώρα ερχόμαστε σιγά σιγά σε επαφή με τον αριθμό 112 και τη μεγάλη χρησιμότητά του σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο πάρα πολύ σημαντικό είναι να γνωρίσουμε το 112 στα παιδιά.

Στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε να δείτε τη Γωνιά του 112 για τα παιδιά (Kid’s Corner). Φέρτε τα παιδιά σε επαφή με τον αριθμό 112, εκτυπώστε και χρωματίστε, κάντε το κουίζ ή το παζλ και γενικά εξηγήστε οτιδήποτε πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το χρήσιμο εργαλείο σε περίπτωση ανάγκης.

Το 112 σίγουρα είναι ένας αριθμός που πρέπει να θυμόμαστε σε κάθε περίπτωση.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)

 Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like