5 τροφές που πρέπει να αποφεύγονται πριν τα 2 έτη

Δεν έχει πολύ καιρό που ο Mini Me Junior άρχισε να τρώει στερεές τροφές. Είναι πολύ ζωηρός και μετατρέπεται σε αρπακτικό αν σε δει να τρως κάτι. «Το λιγουρεύτηκε, δώστου λίγο» ακούω συχνά. Θυμάμαι ότι και στον Mini Me οι πιο παλιές μου έλεγαν «Δώστου λίγο και από αυτό, λίγο και από εκείνο, πρέπει να δοκιμάζει όλες τις γεύσεις». Χμμ μέχρι ένα σημείο σωστό. Αλλά όλες…;

Υπάρχουν λοιπόν 5 τροφές που δεν πρέπει να δώσουμε στα μωρά μας μέχρι τουλάχιστον τα 2 έτη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

#1. Αλάτι

Υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πρόσληψη αλατιού από παιδιά. Ειδικότερα για παιδιά κάτω του ενός έτους ο κανόνας είναι να μην προσθέσετε καθόλου αλάτι στο φαγητό τους. Και αυτό επειδή τα νεφρά τους είναι ακόμη υπό ανάπτυξη και δεν είναι ακόμη ώριμα για να το επεξεργαστούν.

#2.  Zάχαρη

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες συστάσεις από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHS), τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν χρειάζονται την ζάχαρη στη διατροφή τους. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα ποτά όπως χυμοί που περιέχουν αρκετή ζάχαρη και φυσικά τα συσκευασμένα γλυκά. «Οι γευστικές προτιμήσεις αρχίζουν νωρίς στη ζωή των παιδιών. Ο περιορισμός των πρόσθετων σακχάρων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια δια βίου προτίμηση για πιο υγιεινά τρόφιμα», λέει ο AHS. Να ελέγχετε πάντα την διατροφική ετικέτα όταν αγοράζετε οποιοδήποτε προϊόν διατροφής για μωρά και να το αποφεύγετε εάν περιέχει πρόσθετα όπως η ζάχαρη και το αλάτι.

Πότε πρέπει να εισάγω στερεές τροφές

#3. Μέλι

Πόσες φορές έχετε ακούσει μαμάδες να λένε ότι έβαλαν λίγο μέλι στην πιπίλα του μωρού για να την δεχτεί; Το μέλι δεν πρέπει να καταναλώνεται από μικρά μωρά, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS). Μπορείτε να το εισάγετε στη διατροφή του μετά το πρώτο έτος. Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρους του βακτηρίου Clostridium botulinum. Τα βακτήρια μπορούν να παράγουν τοξίνες στο ανώριμο ακόμα έντερο του μωρού και να οδηγήσουν σε βρεφική αλλαντίαση, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, ανορεξία, λήθαργο και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και πνευμονία και αφυδάτωση.

#4. Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο φαγητό

Το αυγό για παράδειγμα θα πρέπει να είναι πολύ καλά βρασμένο – τόσο ο κρόκος όσο και το λευκό πρέπει να είναι σφιχτό και σταθερό, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια. Έτσι, το κρέας πρέπει να φθάσει τους 62°C, ο κιμάς στους 71°C και τα πουλερικά στους 74°C. Τα ψάρια θα πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά μέχρι η σάρκα να γίνεται αδιαφανής και να θρυμματίζεται εύκολα με ένα πιρούνι.

#5. Κολλώδη, σκληρά, στρογγυλά τρόφιμα

Τα τρόφιμα που είναι κολλώδη, ολισθηρά, σκληρά, ογκώδη και στρογγυλά ενέχουν πιθανούς κινδύνους πνιγμού για τα μωρά. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται τουλάχιστον πριν το μωρό συμπληρώσει τα 2 έτη είναι τα εξής. Ποπ κορν, ολόκληρα σταφύλια, ζελεδάκια, σταφίδες, marshmallows, ολόκληρα καρύδια, μούρα, καραμέλες, τσιπς και λευκό ψωμί (όταν είναι αρκετά μαλακό).

.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Author

Γεια σου! Είμαι e-mama Λίζα, Θεσσαλονικιά από κούνια, καλλιτεχνικό και ανήσυχο πνεύμα, λατρεύω οτιδήποτε κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους! (όπως πχ η σπανακόπιτα). Η ζωή μου κινείται γύρω από 2 μικρούς και πολύχρωμους σίφουνες, τον 6 ετών Mini Me (Θάνο) και τον 2 ετών Mini Me Junior (Φοίβο). Μαζί θα ενημερωθούμε, θα διασκεδάσουμε, θα μαγειρέψουμε και θα βγάλουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει! Θα με βρεις στα άρθρα και τις φωτογραφίες του e-mama.gr, στα social media, στην επικοινωνία! :)

3 Σχόλια

  1. Θα συμφωνήσω απόλυτα για όλα! Ειδικά για το αλάτι! Άκουσα πάρα πολλες φορές πριν τα κορίτσια μου κλείσουν τα δυο «βάλε λίγο αλατάκι να νοστιμίσει τι θα πάθει?» Φυσικά και δεν έβαλα, άλλωστε μια χαρά τα έτρωγαν και χωρις αλάτι!

    • Νομίζω Ντίνα ότι είναι μια παρατήρηση που την ακούμε όλες οι μαμάδες με μωρά. Άλλη μια εσφαλμένη εντύπωση που διαιωνίζεται κυρίως από τις «παλιές» που είχαν εκπαιδευτεί σε άλλα διατροφικά πλάνα και οδηγίες.

  2. Εγω είχα ακούσει το εξης: «βαλτου λίγο αλάτι δεν θα το φαει άνοστο, δίνει γεύση κ κάνει καλό… το αλάτι έχει αντιβακτηριακες ιδιότητες και προλαμβάνει τη συψαιμια»!!! Ενώ για το μέλι από το καλοκαίρι που κλείσαμε τα δύο και ξεκινήσαμε να τρώμε, με λύπη μου έμαθα πως συγγενικο παιδακι 1ετους το ταΐζει η γιαγιά μέλι και συγκεκριμένα του δίνει το βάζο με το μέλι κι ένα κουτάλι για να τρώει κι αυτό… «τι θα πάθει αφού τρώτε κι εσείς»

Write A Comment