7 ασυνήθιστοι τρόποι για την ανακούφιση των πόνων της γέννας

Αν ρωτήσετε τις περισσότερες γυναίκες που είναι έγκυες ή δεν είναι ακόμα έγκυες, ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος τους σχετικά με αυτό θα σας απαντήσουν: «Οι πόνοι της γέννας». Για όσες δεν έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία, οι πόνοι της γέννας είναι κάτι εντελώς άγνωστο. Έτσι ψάξαμε  και ζητήσαμε από μαμάδες και επαγγελματίες υγείας από όλον τον κόσμο να μοιραστούν μαζί μας φυσικούς τρόπους διαχείρισης του πόνου της γέννας.

 

 

1. Φιλιά στη Σουηδία

kissing

Ναι καλά διάβασες. Φιλιά. Χρειάστηκαν αγάπη και φιλιά όταν έγινε η σύλληψη του μωρού, έτσι μερικοί επαγγελματίες τοκετού στη Σουηδία – ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στον κόσμο για να έρθει ένα μωρό στον κόσμο- προτείνουν την αγάπη και τα φιλιά και για τη γέννηση του μωρού.Η Saija Stenman η οποία είναι πιστοποιημένη doula (βοηθός μητρότητας) και εκπαιδεύτρια γιόγκα, ενθαρρύνει τα φιλιά κατά τη διάρκεια των συσπάσεων. Η Saija υποστηρίζει ότι τα φιλιά αποσπούν την προσοχή της εγκύου από τους πόνους των συσπάσεων και τη βοηθούν να χαλαρώσει. Η Eva-Maria Wassberg, μια Σουηδή μαία επισημαίνει ότι το όνομα του τραχήλου στα Σουηδικά είναι modermun, που σημαίνει «μητρικό στόμα». Αν χαλαρώσετε το στόμα σας, θα χαλαρώσει και ο τράχηλος. «Τα φιλιά, τα αγγίγματα, τα χαϊδέματα, ακόμα και η απλή επαφή του ζευγαριού, έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τις ορμόνες της  αγάπης», λέει η Eva-Maria. Επιπλέον είναι και ξεκαρδιστικό το να φιλιέσαι την ώρα των συσπάσεων και το γέλιο κατά τη γέννα είναι ανακουφιστικό για την ψυχή.

 

2. Βελονισμός στη Νορβηγία

featuredimage0

Όταν μια γυναίκα στη Νορβηγία δείχνει να πονάει πολύ ή να μην αντέχει τους πόνους των συσπάσεων, τότε οι μαίες συστήνουν το βελονισμό (στην Ελλάδα συστήνουν επισκληρίδιο), μια τεχνική που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του τοκετού σε όλη τη Σκανδιναβία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Ο βελονισμός κατάγεται από την Κίνα χιλιάδες χρόνια πριν και γίνεται με την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Μια σουηδική μελέτη σε πάνω από 600 γυναίκες, διαπίστωσε ότι τα μωρά των γυναικών που έκαναν βελονισμό κατά τη διάρκεια του τοκετού, είχαν πιο υψηλό σκορ στο τεστ APGAR(το τεστ που γίνεται για μια γρήγορη εκτίμηση της υγείας του παιδιού τα πρώτα λεπτά της ζωής του), από ότι τα μωρά των γυναικών που προτίμησαν τα φάρμακα.

 

3. Καραμελοθεραπεία στην Ιαπωνία

candy therapy

ΟΙ γυναίκες στην Ιαπωνία γεννούν σε αυτόνομα κέντρα τοκετού, σε μικρές ιδιωτικές κλινικές και σε νοσοκομεία. Συνήθως οι γυναίκες εκεί αποφεύγουν την επισκληρίδιο και τα αναλγητικά γιατί πιστεύουν ότι θα περιπλέξουν τη διαδικασία του τοκετού, αλλά και οι γιατροί το αποθαρρύνουν. Ενθαρρύνονται να φάνε και να πιούνε όσο θέλουν και να κινούνται όσο γίνεται περισσότερο, να χρησιμοποιούν τις αναπνοές, το μασάζ, το βελονισμό, ακόμα και την αρωματοθεραπεία. Στις περιπτώσεις που ο τοκετός γίνεται αφόρητος, τότε οι μαίες βάζουν στο στόμα της εγκύου μια γλυκιά λαστιχωτή καραμέλα! Η γλυκιά γεύση και το απροσδόκητο αυτής της ενέργειας (επειδή γίνεται σε στιγμή που δεν το περιμένουν) αποσπά την προσοχή της ετοιμόγεννης από τους πόνους αλλά και η γλυκιά γεύση της καραμέλας της δίνει δύναμη και ενέργεια που θα την χρειαστεί για την ώθηση. « Πραγματικά με βοήθησε πολύ και μου έδωσε ενέργεια στο τέλος» λέει μια Αμερικανίδα μαμά που γέννησε σε Ιαπωνικό νοσοκομείο.

 

4. Ο χορός της κοιλιάς στη Βρετανία

belly dancing

Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούν να συνδέσουν με τίποτα ένα χορό της Μέσης Ανατολής με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, αλλά κάποιοι επαγγελματίες τοκετών στη Βρετανία λένε ότι ο χορός της κοιλιάς είναι ένας υπέροχος τρόπος να ενισχυθούν οι μύες της κοιλιάς και της πυέλου, να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση της εγκύου και να ανακουφίσει τους πόνους κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η Fiona Willis μια μαμά από το Somerset, άρχισε να λικνίζεται στο χορό της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της γέννας. «Ανταμείφτηκα σχεδόν αμέσως με δυνατές, αποτελεσματικές και νορμάλ συσπάσεις» λέει η Fiona που γέννησε και τα δυο παιδιά της με αυτό τον τρόπο. Σήμερα διδάσκει πλέον το χορό της κοιλιάς και σε άλλες εγκύους.

 

5. Υδροθεραπεία στη Ολλανδία

hydrotherapy

Τα αποτελέσματα των μελετών πάνω σε μητέρες και έμβρυα από την Ολλανδία είναι πολύ καλύτερα από εκείνα των ΗΠΑ και να σκεφτεί κανείς ότι το ένα τρίτο των γεννήσεων στην Ολλανδία γίνονται στο σπίτι. Αν και ο φόβος της γέννας μπορεί να παρεμποδίσει τη διαστολή, οι ολλανδοί επαγγελματίες μητρότητας πιστεύουν ότι ο πόνος είναι ένα φυσικό μέρος αυτής της διαδικασίας, ενθαρρύνοντας τη γυναίκα να αλλάζει και να παίρνει τις στάσεις του σώματος που την βολεύουν και βοηθούν αυτή και το μωρό. Χρησιμοποιώντας την υδροθεραπεία κατά τη διάρκεια του τοκετού –δηλαδή η έγκυος μπαίνει σε ενοικιαζόμενες μπανιέρες τοκετού, ή στην μπανιέρα του σπιτιού τους ή μίνι πισίνα, είναι ένας τρόπος να βοηθήσουν οι ολλανδές μαίες τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τους πόνους. «Το ζεστό νερό προκαλεί χαλάρωση και διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών (τα φυσικά παυσίπονα της μαμάς φύσης)…» εξηγεί μια εταιρία ενοικιάσεων πισινών τοκετού στο Άμστερνταμ. « Η ετοιμόγεννη γυναίκα μπορεί να πάρει και να αλλάζει εύκολα όποια στάση και θέση την βολεύει, λόγω της έλλειψης βαρύτητας και άνωσης του νερού.»

 

6. Rebozos στην Ισλανδία

rebozos

Οι μαίες στο Landspitali, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην Ισλανδία, χρησιμοποιούν ένα πανί που ονομάζεται rebozo όταν μια ετοιμόγεννη γυναίκα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια με τους πόνους. Τυλίγουν το ύφασμα γύρω από τους γοφούς και τους γλουτούς της γυναίκας και τα κουνάνε πέρα ​​δώθε κατά τη διάρκεια των συσπάσεων. Η κίνηση αυτή χαλαρώνει τη μητέρα και βοηθά επανατοποθετηθεί το μωρό στο γεννητικό κανάλι. Τα πανιά Rebozos έχουν χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία των τοκετών στο Μεξικό για αιώνες. «Βοηθά την υποστήριξη της μητέρας, ενώ την συνδέει με το άτομο που το κρατάει», λέει η Αμερικανή καθηγήτρια γυναικολογίας Gena Kirby, η οποία διδάσκει αυτή την τεχνική με τα rebozos σε όλο τον κόσμο. «Μπορεί να προσφέρει άνεση και δύναμη κατά τη διάρκεια της γέννας. Είναι μια αρχαία τεχνική και η επέκταση της αγάπης μας για την ετοιμόγεννη γυναίκα.»

 

7. Διαλογισμός στη Μανιτόμπα (επαρχία του Καναδά)

Meditationb

Το 1911, ο ψυχολόγος William James έγραψε ” … η πράξη και το συναίσθημα πάνε μαζί , και ρυθμίζοντας την πράξη, η οποία βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της θέλησης, μπορούμε έμμεσα να ρυθμίσουμε το συναίσθημα που δεν ελέγχεται από τη θέληση.” Με άλλα λόγια, αν λειτουργείς με τον τρόπο που θα ήθελες να νιώθεις, μπορείς να αναγκάσεις τον εαυτό σου να νιώθει καλύτερα (μας μπέρδεψε λίγο). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τοκετού , αναφέρουν Καναδοί επαγγελματίες τοκετού . Οι γυναίκες που ασκούν τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού και αναμένουν να έχουν μια ήρεμη γέννα χωρίς πολλούς πόνους, αναφέρουν ότι οι τοκετοί τους τελικά ήταν πιο ευχάριστοι και λιγότερο επώδυνοι. Η Caralyn Tate, που είναι δασκάλα στη Μανιτόμπα , άρχισε την άσκηση του διαλογισμού για μια ώρα την ημέρα όταν ήταν 25 εβδομάδων έγκυος. Αν και η Caralyn παραδέχεται ότι ο διαλογισμός κατά τη διάρκεια της γέννας και το ότι οραματιζόταν μια εύκολη γέννα στην πραγματικότητα δεν κάνουν τον πόνο λιγότερο έντονο , αλλά λέει ότι την βοήθησε στο να μην πανικοβληθεί και ήταν ένας τρόπος να δεχτεί τον πόνο . Η υπνοθεραπεία κατά τη διάρκεια του τοκετού (ή αλλιώς HypnoBirthing) , είναι μια  πρακτική καθοδηγούμενη αυτούπνωση που έχει χρησιμοποιηθεί από διασημότητες όπως η Kate Middleton και η Kim Kardashian , και αρχίζει και γίνεται αρκετά δημοφιλές και στον Καναδά .

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 🙂

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα!

[dt_button size=”medium” animation=”none” color=”” link=”http://www.babyzone.com/pregnancy/labor-and-delivery/7-unusual-ways-women-around-the-world-manage-labor-pain-naturally_12910682#gallery/smooching-in-sweden”target_blank=”true”]Μετάφραση[/dt_button]

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.