Τα 7 μαθήματα που πήρα από το Πάσχα στο χωριό

Τα 7 μαθήματα που πήρα από το Πάσχα στο χωριό

Τα 7 μαθήματα που πήρα από το Πάσχα στο χωριό – ως παιδί της πόλης

Είμαι παιδί της πόλης. Περισσότερο δεν γίνεται νομίζω. Δεν είχαμε ποτέ χωριό. Δεν κάναμε ποτέ Πάσχα σε χωριό, παραδοσιακά και κοντά στη φύση.

Είναι κάτι που ζηλεύαμε πάντα από μικρές όμως με την αδερφή μου.

Φαντάζεστε ότι σε κάθε διακοπές, Χριστούγεννα και κυρίως το Πάσχα, όλοι οι φίλοι μας και συμμαθητές μας έφευγαν στο χωριό τους και εμείς μέναμε πίσω να αναρωτιόμαστε πως στο καλό είναι να κάνεις γιορτές στο χωριό.

Ώσπου το σκηνικό άλλαξε!

Ο Husband της αδερφής μου μεγάλωσε σε χωριό και περήφανα κάθε χρόνο εδώ και μερικά χρόνια, κάνουμε παραδοσιακό Πάσχα εκεί! Με δόξα και τιμή! Όμως τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήμουν μάνα νηπίου. Μάνα σίφουνα νηπίου. Του Ντένις του τρομερού συγκεκριμένα! Φέτος ο Mini Me γίνεται 3 ετών και είναι ένα πολύ ζωηρό παιδί.

Τα προηγούμενα χρόνια που ήταν περισσότερο μωρό ο μικρός μου και τα ανίψια μου, οι εορτασμοί μας ήταν πιο ήπιοι.

Έτσι λοιπόν:

Προετοιμάστηκα, πήρα 2 αλλαξιές ρούχα, γιατί μπορεί να ίδρωνε από το πολύ παιχνίδι. Φαντάστηκα ότι μέχρι τις 3-4 που θα ερχόταν η ώρα να φύγουμε θα ήταν αρκετά.

Φαντάστηκα ότι θα κοιμόταν κάποια στιγμή το μεσημέρι και αγχωνόμουν που δεν πήρα καμιά έξτρα κουβερτούλα.

Επίσης φαντάστηκα ότι αν του έβαζα γαλότσες δεν θα λερωνόταν πολύ.

Φαντάστηκα ότι το ποδηλατάκι που πήραμε μαζί μας θα το καθάριζα με μερικά μωρομάντηλα γιατί το χρησιμοποιεί και μέσα στο σπίτι. Μέσα στο σπίτι… Στο διαμέρισμα… Στην πόλη. Γιατί μέχρι εκεί ξέρω η ανίδεη.

Όμως ότι φαντάστηκα, ήταν απλά η φαντασία μου. Γιατί το Πάσχα στο χωριό είναι για τους μεγάλους μια πολύ ξεχωριστή γιορτή και για τα παιδιά σαν μια ατελείωτη παιδική χαρά!

Όταν φτάσαμε το πρωί, ο Mini Me ξεχύθηκε με όλη τη σημασία της λέξης! Ένας απέραντος τεράστιος χώρος, με δέντρα, χώμα, φυτά πολλά παιδιά και ατέλειωτη πρασινάδα. Ένα σκηνικό πολύ μακριά από αυτό που ζούμε καθημερινά, εμείς τα «παιδιά της πόλης».

Περιφραγμένος και ασφαλής λοιπόν ο χώρος γύρω από το σπίτι, όμως εγώ έκατσα πολύ λίγη ώρα στην καρέκλα μου.

«Μην ανησυχείς, δεν θα πάνε πουθενά, παίζουν απλά» μου είπε η αδερφή του γαμπρού μου, μεγαλωμένη και η ίδια στο χωριό και έμπειρη αφού τα παιδιά της μεγάλωσαν επίσης εκεί. Μα πώς να συγκρίνεις τον έλεγχο στα 70 τετραγωνικά με τα χιλιάδες, γιατί τόσα μου φαινόταν εκείνη τη στιγμή!

Τα 7 μαθήματα που πήρα από το Πάσχα στο χωριό

Μάθημα 1ο: Ελευθέρωσε το μυαλό σου, το παιδί σου το καλεί η φύση και πρέπει να την ακολουθήσει. Άλλωστε από αύριο, πάλι στα 70 τετραγωνικά θα είναι.

πάσχα στο χωριόΕίχε έναν τέλειο ήλιο και μια υπέροχη μέρα, όμως υπήρχαν λακούβες με λάσπες σε κάποιους χώρους, λόγω των αγροτικών εργασιών δηλαδή. Ο Mini Me περιχαρής με τις ασφαλείς γαλότσες του, χοροπηδούσε με μανία μέσα στις λάσπες. Απανωτά μικρά εγκεφαλικά εγώ!

Οι γαλότσες δεν φαινόταν πια και με δυσκολία διέκρινες τι χρώμα ήταν κάποτε το παντελονάκι του. Ώσπου ήρθε και ο μικρός ανιψιός μου και φρόντισε και για το μπλουζάκι του. Έριχνε χώματα πάνω του! Τινάχτηκα, τρελάθηκα!

«Το παιδί, το παιδί! Χώματα! Ο Θάνος, μποοιδξηδξηξχσλκσεκς»

Έχασα τα λόγια μου και έδειχνα στους άλλους με το δάχτυλο επίμονα! Και εκείνοι ατάραχοι και έμπειροι, απλά γελούσαν μαζί μου :).

«Χώματα είναι, δεν θα πάθει τίποτα». Κοιτούσα συνοφρυωμένη και σκεφτόμουν ότι θα μπει χώμα στα μάτια του και το βράδυ θα μας βρει ίσως στο οφθαλμολογικό. Ώσπου επιτέλους κατάφερα να δω εκείνα τα ατελείωτα γάργαρα γέλια των μικρών, τόσο που έπεφταν κάτω από αυτά.

Update: Τότε δεν είχα ιδέα ακόμη ότι αυτό το “λέρωμα” είναι τόσο ωφέλιμο για την υγεία του. Με ποιο τρόπο; Διαβάστε επίσης “Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν. Κάνει καλό στην υγεία τους”

Μάθημα 2ο: Τα παιδιά στο χωριό είναι ελεύθερα να γελάσουν με το οτιδήποτε, όσο και αν λερώνει.

Οι 2 αλλαξιές που πήρα μαζί μου έπιασαν τόπο. Για τις πρώτες 4 με 5 ώρες. Μετά δεν είχα άλλες, αλλά δεν είχε και νόημα.

Μάθημα 3ο: Το παιδί στο χωριό θα λερωθεί ΠΟΛΥ, όσες αλλαξιές και αν πάρεις! (Οι επιλογές του να το πλύνεις με το πιεστικό γιατί δεν ξέρεις πως αλλιώς θα φύγουν όλες εκείνες οι λάσπες, ή να το βάλεις στο πλυντήριο ολόκληρο φυσικά απορρίπτονται 🙂 )

Αργότερα βέβαια έμαθα ότι Τα παιχνίδια στη λάσπη κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή οπότε αναθεώρησα. 🙂

Οι ώρες περνούσαν, περνούσαμε τέλεια, το κέφι είχε ανάψει για τα καλά και το παραδοσιακό σουβλισμένο αρνάκι ήταν στο πιάτο μας! Ήταν πια μεσημέρι και κανένα από τα μικρά δεν νύσταξε. Για την ακρίβεια, κανένα δεν σταμάτησε το παιχνίδι και το τρέξιμο.

Μάθημα 4ο : Δεν πειράζει αν δεν πήρες έξτρα κουβερτούλα, γιατί ξέχνα τον μεσημεριανό ύπνο του παιδιού στο χωριό, η ρουτίνα δεν υπάρχει εκεί, όλα γίνονται αυθόρμητα!

Οι αταξίες, οι ζαβολιές, το παιχνίδι δεν σταματούσαν πουθενά. Τόσο που παρόλο τον παραλογισμό της τρελής μάνας της πόλης, άρχισα να παίζω και εγώ μαζί τους. Και η ώρα περνούσε και το βράδυ ερχόταν. «Αααα, το γλέντι δεν τελείωσε ακόμη! Πρέπει να βραδιάσει για τα καλά για να φύγετε!» Και δώστου και πάρτου, καφέδες για να μας κρατήσουν ξύπνιους και μουσική και χοροί και διασκέδαση! Μα στην πόλη 3-4 η ώρα έχει καθαρίσει το τσακίρ κέφι, όλοι είναι κουρασμένοι και πηγαίνουν σπίτι τους να κάνουν και καμιά δουλειά!

Μάθημα 5ο: Στο χωριό δεν έχει τέτοια! Μη σχεδιάζεις τίποτα εκείνη τη μέρα, γιατί αν δεν πέσουν ξεροί όλοι κάτω από το τρελό κέφι δεν θα πας σπίτι σου!

Και αφού κλείσαμε ένα τρελό και ολοζώντανο 12ωρο, ο Mini Me παραδόθηκε. Ήταν η ώρα να φύγουμε. Έψαχνα τα πράγματά μας για να μαζευτούμε και εκείνο το έρμο ποδηλατάκι και δεν το έβρισκα. Ανάμεσα στα υπόλοιπα διέκρινα ένα που θα μπορούσε να είναι αυτό, καλυμμένο με λάσπη και τα μωρομάντηλα που υποτίθεται ότι θα το σκούπιζα, μου φάνηκαν τόσο λίγα. Δεν με πείραζε πια, ούτε έπαθα εγκεφαλικό. Συνήθισα και γελούσα με την ψυχή μου.

Μάθημα 6ο: Τα μαντηλάκια, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα κτλ, λοιπόν είναι για την πόλη. Στο χωριό δεν καθαρίζει τίποτα με όλα αυτά.

Και κατάκοποι αλλά τόσο χαρούμενοι και γεμάτοι από την μέρα φτάσαμε σπίτι μας. Δεν είχα ξαναζήσει τίποτα παρόμοιας έντασης, ήταν λες και γνώρισα για πρώτη φορά το παραδοσιακό Πάσχα! Και χαίρομαι πολύ που το γνώρισε και ο Mini Me. Γιατί εγώ σαν παιδί δεν είχα την ευκαιρία.

Μάθημα 7ο : Το Πάσχα στο χωριό δίνει μια υπέροχη ελευθερία που με δυσκολία βρίσκεις στην πόλη. Αν δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε, ακολουθήστε τα παιδιά. Αυτά ξέρουν. Είναι στο φυσικό τους περιβάλλον και κοντά στη φύση τους. Ήταν ένα πολύ καλό μάθημα για εμένα, όχι μόνο για την ημέρα του Πάσχα, αλλά για όλες τις ημέρες του χρόνου… 🙂

Άντε!! Και του χρόνου με υγεία και πιο καλά προετοιμασμένη!!! 🙂

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι γονείς. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολουθήστε μας αν θέλετε επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 Comments

  1. Απόλαυσα την ανάρτησή σου και πραγματικά τη βρίσκω τόσο αληθινή!!! Ταυτίζομαι διότι και εγώ παιδί της πόλης και δεν είχαμε χωριό/εξοχικό οπότε αντίστοιχα όλα τα Πάσχα της ζωής μου τα περνούσαμε Αθήνα. Στη δική μας περίπτωση, η αδελφή του άντρα μου (δεν ξέρω τον τίτλο…κουνιάδα??? χα χα χα) είχαν με τον άντρα της εξοχικο στα Καμμένα Βουρλα και από τότε που παντρευτήκαμε έχουμε κάνει πολλά Πάσχα εκεί. Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια με τα παιδιά 2-3 ετών, αντίστοιχα να κουβαλάω εκατό αλλαξιές για 3 μέρες, παντόφλες για να μην περπατάνε ξυπόλητα, παιχνίδια να απασχοληθούν και γενικά, διακόσια συμπράκαλα λες και πάμε μετακόμιση και τελικά να γυρίζουμε με τα 3/4 της βαλίτσας τους άθικτα διότι φορούσαν όλο τα ίδια και παρτούσαν ξυπόλητα ή με κάλτσες και φυσικά τα παιχνίδια ανέγγιχτα αφού έπαιζαν ολημερίς έξω!!! χα χα χα
    Φιλιά πολλά κορίτσια, Χρόνια πολλά με υγεία!!!

  2. Πολύ ωραίο και αληθινό αρθρο που μάλλον αγγίζει όλες τις μαμάδες!! Τα παιδιά στο χωριό και γενικά στη φύση ζουν καλύτερα, απελευθερόνονται. Μακάρι να μπορούσαν να πηγαίνουν πιο συχνά! Μια πολύ καλή ευκαιρία είναι η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ! Τα παιδιά στη κατασκήνωση παίζουν, διασκεδάζουν, δημιουργούν, γνωρίζουν και απολαμβάνουν τη φύση! Αν θέλετε το παιδί σας να ζήσει την μοναδική εμπειρία της κατασκήνωσης πάρτε μέρος στο δωρεάν πρόγραμμα κατασκήνωσης του ΟΑΕΔ. δείτε περισσότερες πληροφορίες στο http://www.pelk.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like