Λάθη όσον αφορά στο κάθισμα αυτοκινήτου, κάναμε όλοι κάποια στιγμή χωρίς να το θέλουμε.

Όμως κάποια είναι πιο σοβαρά από όσο νομίζουμε.

7 θανάσιμα λάθη όσον αφορά στο κάθισμα αυτοκινήτου, που κάνουν οι γονείς

Αν οδηγείτε έστω και λίγο καιρό με το μωρό στο αυτοκίνητο σας, θα διαπιστώσετε ότι νομίζετε ότι τα κάνετε όλα σωστά.

Αγοράσατε το κάθισμα, το εγκαταστήσατε, το παιδί σας είναι δεμένο σε αυτό, όλα είναι καλά.

Ίσως είναι. Ίσως πάλι και όχι. Η βιομηχανία καθισμάτων αυτοκινήτου καθώς και ορισμένοι από τους κανόνες, έχουν αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Και αν νομίζετε ότι τους ξέρετε, κάνετε λάθος.Η Emma Olenberger είναι Ειδικός Κυκλοφοριακής Ασφάλειας & Κοινοτικών Σχέσεων και Πιστοποιημένη Ειδικός θεμάτων Παιδικής Ασφάλειας. Και μας εξηγεί ποια είναι τα 7 λάθη όσον αφορά στο κάθισμα αυτοκινήτου, που κάνουμε εμείς οι γονείς σε σχέση με την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο καθημερινά.

Και αν νομίζετε ότι εσείς τα κάνετε όλα σωστά, τότε… μάλλον θα εκπλαγείτε με αυτά που θα διαβάσετε: 

Λάθος 1ο: Να μην διαβάζετε το εγχειρίδιο χρήσης του καθίσματος (manual)

Σίγουρα είναι πιο εύκολο να μάθετε πώς να εγκαταστήσετε ένα κάθισμα παρακολουθώντας ένα βίντεο στο YouTube. Αλλά υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα που χάνετε από το να μην διαβάζετε το manual, όπως: την εγκατάσταση και οδηγίες χρήσης, τα όρια βάρους, την ημερομηνία λήξης. Η Olenberger λέει ότι μιλάει συνέχεια με γονείς που δεν διαβάζουν καθόλου τα εγχειρίδια χρήσης των καθισμάτων αυτοκινήτου – ή που διαβάζουν τα εγχειρίδια και κάνουν ό, τι λένε, ανεξάρτητα από το αν αυτές οι οδηγίες είναι κατάλληλες για το παιδί ή το όχημά τους.

7 θανάσιμα λάθη όσον αφορά στο κάθισμα αυτοκινήτου, που κάνουν οι γονείςΈνας υπερβολικά ανήσυχος γονέας θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εγκαταστήσει το κάθισμα αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου και τις ζώνες που συγκρατούν το κάθισμα στο αυτοκίνητο, όπως αυτά της φωτογραφίας.

car seat latch system Όσο μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο το καλύτερο, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα όχι – αν και υπάρχουν μερικά καθίσματα αυτοκινήτων στην αγορά (το Clek Foonf και το Nuna Pipa) που εγκαθίστανται με αυτό τον τρόπο, τα περισσότερα εγχειρίδια καθισμάτων αυτοκινήτου, συμβουλεύουν να επιλέξετε το ένα ή το άλλο γιατί θα υπάρχει κίνδυνος εσφαλμένης διανομής δύναμης από τη σύγκρουση. Μπερδευτήκατε; Διαβάστε τα εγχειρίδια σας προσεκτικά και θα ξεμπερδευτείτε. 

Λάθος 2ο: Να ξεχνάτε να δένετε το άδειο κάθισμα booster.

Όταν το παιδί σας είναι στο booster κάθισμα του (booster καθίσματα είναι όπως αυτά της φωτογραφίας, για μεγαλύτερα παιδάκια) , είναι δεμένο με ασφάλεια και προστατεύεται. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι (ούτε και εγώ ομολογώ, δεν θα το σκεφτόμουν ούτε σε 1000 χρόνια αυτό!) είναι ότι όταν το κάθισμα είναι άδειο και δεν είναι δεμένο με το αυτοκίνητο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα θανατηφόρο βλήμα σε ένα ατύχημα και να σκοτώσει τους επιβάτες. Θα πρέπει να δένετε πάντα το booster κάθισμα με τη ζώνη, ακόμα και αν το παιδί δεν βρίσκεται εκεί πάνω, συμβουλεύει η Olenberger. (Διαβάστε εδώ και το νέο νόμο που απαγορεύει τα καθίσματα booster για μικρά παιδιά)

7 θανάσιμα λάθη όσον αφορά στο κάθισμα αυτοκινήτου, που κάνουν οι γονείςΜερικά καθίσματα, όπως το Chicco KidFit, το Graco Affix και το Britax Parkway SGL, έχουν ζώνες (χαμηλά στο κάτω μέρος του καθίσματος) ακριβώς γι αυτό το λόγο, για να στερεώνεται το κάθισμα στο όχημα, ακόμη και όταν δεν υπάρχει παιδί σε αυτό. Καλά, πριν λίγο δεν είπα να μην χρησιμοποιήσετε ζώνες ασφαλείας και τις ζώνες που συγκρατούν το κάθισμα στο αυτοκίνητο ταυτόχρονα; Η Olenberger λέει ότι η ζώνη ασφαλείας στην πραγματικότητα είναι για να απορροφά τη δύναμη πρόσκρουσης της σύγκρουσης, ενώ οι ζώνες που συγκρατούν το κάθισμα στο αυτοκίνητο είναι απλά για να το δένουν και να το συνδέουν με το όχημα. Διαβάστε επίσης: “Πετάξτε τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου booster”  

Λάθος 3ο: Να περνάτε το μωρό πολύ γρήγορα σε κάθισμα επόμενης κατηγορίας.

(Νομίζω ότι είναι το συνηθέστερο λάθος που κάνουμε ειδικά εδώ στην Ελλάδα. Οι γονείς βιάζονται πολύ να αλλάξουν κάθισμα. Μετά τον ένα χρόνο, τα περισσότερα μωρά αλλάζουν σε εμπρόσθιο κάθισμα.)

Πιστέψτε με, το καταλαβαίνω. Το παιδί σας μπορεί να κλαίει όταν είναι στραμμένο προς τα πίσω σε ανάποδο κάθισμα (rear facing), και δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό όταν οδηγείτε.

Αν συμβαίνει αυτό και στο δικό σας μικρό τότε πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε το άρθρο -> “Τα μωρά που κλαίνε στο καθισματάκι αυτοκινήτου”

Τα μωρά που κλαίνε στο καθισματάκι αυτοκινήτου

«Λέω στους γονείς ότι αν θα μπορούσα να οδηγήσω με μέτωπο προς τα πίσω, θα το έκανα», λέει η Olenberger. «Καθώς περνάτε σε κάθισμα επόμενης κατηγορίας πολύ σύντομα, ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται ραγδαία.»Το παιδί σας είναι ασφαλέστερο:

1) σε ένα ανάποδο κάθισμα (κρατήστε το σε ανάποδο κάθισμα όσο περισσότερο γίνεται. Στην πραγματικότητα το παιδί είναι ασφαλές σε ένα ανάποδο κάθισμα τουλάχιστον μέχρι τα 4 έτη του),

2) στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου,

3) σε ένα κάθισμα που μετατρέπεται από rear (ανάποδο κάθισμα) σε forward facing (εμπρόσθιο κάθισμα) από ένα booster. Μη λυγίσετε στα παράπονα και αρνηθείτε να πάρετε ρίσκο που αφορά τη ζωή του παιδιού σας.Λάθος 4ο: Να αφήνετε τα παιδιά σας να κάθονται μπροστά πριν τα 13

Πολλοί γονείς αφήνουν τα παιδιά τους να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου από την ηλικία των 9 χρόνων ή και νωρίτερα. Βλέποντας την ανάπτυξη του παιδιού τους νομίζουν πως λόγω ύψους, οι ζώνες προσφέρουν ασφάλεια. Η Olenberger εξηγεί – το πρόβλημα δεν έγκειται στο να ταιριάξουν οι ζώνες ασφαλείας. Το πρόβλημα προκύπτει επειδή τα κόκαλα των μικρών παιδιών είναι ακόμη μαλακά και ο πλαϊνός αερόσακος, που εκτοξεύεται με μεγάλη δύναμη σε περίπτωση ατυχήματος, μπορεί να προκαλέσει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

rear facing car seat

Πότε ακριβώς είναι τα κόκαλα των παιδιών ώριμα; Στην εφηβεία, η οποία ξεκινάει στην ηλικία των 13 χρόνων. Πολλά παιδιά αντιδρούν, αλλά μην λυγίζετε: Πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μέχρι τα 13. 

Λάθος 5ο: Nα μη δένετε τα παιδιά αρκετά σφιχτά

Όταν περνάς κολάρο σε ένα σκυλί φροντίζεις να είναι αρκετά χαλαρό, ώστε να χωράνε δύο δάχτυλα ανάμεσα στο λαιμό του σκύλου και το κολάρο. Μήπως γι’αυτό μπερδεύονται οι γονείς και δεν δένουν τις ζώνες αρκετά σφιχτά;

Πρέπει να μην μπορείς να δημιουργήσεις πτυχώσεις στο ύφασμα της ζώνης στο σημείο του ώμου, συμβουλεύει η Olenberger και οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να είναι τοποθετημένες σωστά και ποτέ αναποδογυρισμένες. «Η ασφάλεια μιας σφιχτής ζώνης ασφαλείας στην πραγματικότητα αρέσει στο παιδί σου», λέει. «Και είναι σημαντικό να είναι οι ζώνες σφιχτές, επειδή σε μία σύγκρουση, το σώμα του παιδιού θα κινηθεί μέχρι του σημείου που του επιτρέπει η ζώνη. Φρόντισε ώστε η ζώνη να είναι σφιχτή για να ελαχιστοποιήσεις την κίνηση που θα κάνει το σώμα του παιδιού».Σημαντικό είναι επίσης να κρατάμε το κλιπ της ζώνης πέντε σημείων στο ύψος της μασχάλης. «Αν είναι πιο χαμηλά, το παιδί θα μπορούσε να πέσει επειδή η ζώνες είναι πολύ χαλαρές ή θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην κοιλιά, εκεί ακριβώς που βρίσκονται τα εσωτερικά όργανα.» Μην επιτρέπετε στο παιδί να κατεβάζει το κλιπ ή να παίζει με αυτό. Αν είναι νευρικό, δώστε του ένα μαλακό παιχνίδι.Λάθος 6ο: Να αγοράζετε χρησιμοποιημένα καθίσματα αυτοκινήτου από το διαδίκτυο.

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά μερικοί γονείς μπαίνουν στον πειρασμό να αγοράσουν φθηνά επώνυμα καθίσματα online. Ένα κάθισμα που σου φαίνεται τεράστια ευκαιρία μάλλον δεν είναι αυθεντικό. Ναι! Κυκλοφορούν μαϊμού καθίσματα, όπως ακριβώς κυκλοφορούν μαϊμού ρολόγια: αγοράστε το κάθισμα αυτοκινήτου από αξιόπιστα μαγαζιά και βεβαιωθείτε πως πληροί το ομοσπονδιακό πρότυπο ασφαλείας οχημάτων No 213.

Ψάξτε για μια μόνιμη ετικέτα που συνήθως είναι ασπρόμαυρη και βρίσκεται στο πλαϊνό ή το κάτω μέρος του καθίσματος.

rear facing car seat

Η ετικέτα μπορεί να περιλαμβάνει επίσης οδηγίες εγκατάστασης, τα όρια στο βάρος του παιδιού, το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστή και την ημερομηνία κατασκευής. Αν δεν περιλαμβάνει αυτές τις πληροφορίες, πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές ετικέτες στο πλαϊνό μέρος του καθίσματος.

rear facing car seat

Αν δεν υπάρχει αυτή η ετικέτα πάνω στο καθισματάκι μην το αγοράσεις!

Διαβάστε πιο αναλυτικά το άρθρο -> “Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσω μεταχειρισμένο κάθισμα αυτοκινήτου;”


Λάθος 7ο: Αγνοείτε τις ημερομηνίες λήξης

Οι γονείς μάλλον είναι δύσπιστοι όσον αφορά τις ημερομηνίες λήξης των καθισμάτων αυτοκινήτου. Έλα τώρα! Δεν είναι δα και γάλα! Λήγει το πλαστικό;

Αν σκεφτείς όμως τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα καθισματάκια αυτοκινήτου, έχει πραγματικά νόημα. Τα καθισματάκια βρίσκονται στο αυτοκίνητο συνέχεια. Θερμαίνονται, ψύχονται, ψήνονται από τον ήλιο. Το πλαστικό έχει όρια αντοχής τα οποία δεν είναι τα ίδια αν αυτό έχει αλλοιωθεί.Λάθη όσον αφορά στο κάθισμα αυτοκινήτου

Παλιά τα καθίσματα αυτοκινήτου έληγαν σε 6 χρόνια. Τώρα πια οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν διάρκεια ζωής 10-12 χρόνια. Έλεγξε την ημερομηνία! Μπορεί να βρίσκεται στο πλαϊνό μέρος του καθίσματος ή στο αυτοκόλλητο που γράφει το μοντέλο, τον αριθμό και την ημερομηνία κατασκευής.

Αν δεν μπορείς να την βρεις επικοινώνησε με τον κατασκευαστή. Η Olenberger λέει πως είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν τον καταναλωτή να χρησιμοποιεί το προϊόν του σωστά.Αυτά λοιπόν. Έμαθες τίποτα; Εγώ ναι. Μπορεί τα παιδιά μου να δυσανασχετούν πολλές φορές στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Κάποια μέρα όμως θα τα θυμόμαστε και θα γελάμε. Ελπίζω.

Διαβάστε περισσότερα στην κατηγορία μας -> Παιδί και αυτοκίνητο

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

3 Σχόλια

  1. Εκπληκτικές πληροφορίες που πραγματικά τις περισσότερες τις αγνοούμε!!!..

  2. να προσθεσω οτι ενα μοιραιο λαθος ειναι το να φοραειντο παιδι μπουφαν. Σε περιπτωση συγκρουσης γλυστρανε οι ιμαντες παμω στο μπουφαμ και το παιδι πεταγεται εξω απο το καθισμα. Ποτε με μπουφαν μεσα.

    • Πάρα πολύ σωστή η παρατήρηση σου Μαρίζα. Οι γονείς πρέπει να βγάζουν το μπουφάν του παιδιού την ώρα που το δένουν στο καθισματάκι του αυτοκινήτου για τον λόγο ακριβώς που ανέφερες!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.