Τα πιο αφράτα και νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια τα έχω φάει στα Γιάννενα, από εκείνες τις παλιές νοικοκυρές που τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια όλες τις παραδόσεις. Και παρόλο που δεν έχω καμία σχέση με Γιάννενα, αυτά τα πασχαλινά κουλουράκια είναι τα αγαπημένα μου.

Πριν από χρόνια λοιπόν φρόντισα να εξασφαλίσω τη συνταγή από μια Γιαννιώτισσα νοικοκυρά και από τότε έχουν γίνει κομμάτι και της δικής μας οικογενειακής παράδοσης.

Είναι αφράτα, νόστιμα και συνοδεύουν ιδανικά τον καφέ, ειδικά τις μέρες αυτές που τα πήγαινε έλα από σπίτι σε σπίτι είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας!

Τα πιο αφράτα πασχαλινά παραδοσιακά κουλουράκια

Οι Γιαννιώτισσες νοικοκυρές τα φτιάχνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, την ώρα που τα πιτσιρίκια με το ζόρι κρατιούνται να μην ορμήξουν και να τηρήσουν τη νηστεία των ημερών.

Συνταγή για παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

500 γραμμάρια ζάχαρη

10 αυγά

200 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο (ή φυτίνη)

1 ποτήρι (200 ml) χυμό πορτοκάλι

25 γραμμάρια αμμωνία (1 φακελάκι)

3 βανίλιες

Εκτέλεση

Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια των αυγών μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μαρέγκα.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να λιώσει. Προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια.

Εναλλακτικά μπορούμε να χτυπήσουμε ολόκληρα τα αυγά με τη ζάχαρη, αλλά τα κουλούρια μας θα βγουν λιγότερο αφράτα.

Σε ένα ποτήρι βάζουμε το φρέσκο χυμό πορτοκάλι και διαλύουμε μέσα την αμμωνία. Προσοχή! Επειδή η αμμωνία αφρίζει φροντίζουμε αυτή η διαδικασία να γίνει πάνω από το μπωλ με τα υλικά μας, ώστε αν φουσκώσει να πέσει μέσα στο μπωλ.

Από εδώ και πέρα ανακατεύουμε πλέον μόνο με το χέρι.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Το λιωμένο βούτυρο, τις βανίλιες και στο τέλος το αλεύρι σιγά σιγά, την ώρα που ζυμώνουμε.

Η ζύμη γίνεται μαλακή και κολλώδης, αλλά όχι υδαρή. Αν βγει υαδαρή σημαίνει ότι χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Τοποθετούμε το μπωλ με τη ζύμη στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Όταν τη βγάλουμε, φτιάχνουμε λεπτά κορδόνια και τα ενώνουμε σε κύκλους με μεγάλο άνοιγμα. Τα κουλουράκια λόγω της αμμωνίας που περιέχουν φουσκώνουν πολύ, οπότε φροντίζουμε να τα αραδιάσουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας αποστάσεις μεταξύ τους για να μην ενωθούν κατά το ψήσιμο.

Τα πιο αφράτα πασχαλινά παραδοσιακά κουλουράκια

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις για 15 λεπτά μέχρι μόλις να αρχίσουν να χρυσαφίζουν. Αν ψήσουμε στον αέρα τα κουλουράκια μας βγαίνουν πιο σκληρά και τραγανά, τα παραδοσιακά όμως γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια είναι μαλακά και σχεδόν άσπρα όταν τα βγάζουμε από το φούρνο.

Τα πιο αφράτα πασχαλινά παραδοσιακά κουλουράκια

Tip

Επειδή η ζύμη κολλάει αρκετά, πλάθουμε τα κουλουράκια αφού πρώτα λαδώσουμε τα χέρια μας. Εγώ για να πω την αλήθεια φτιάχνω τα κορδόνια στον αέρα μέσα στα χέρια μου, χωρίς να τα ακουμπάω στον πάγκο. Ούτως ή άλλως φουσκώνουν πολύ και αλλάζουν σχήμα δραματικά, οπότε δεν έχει νόημα να παιδευόμαστε.

Απολαμβάνουμε τα πασχαλινά κουλουράκια μας ιδανικά την Κυριακή του Πάσχα

Σε περίπτωση όμως που δεν νηστεύουμε και δεν μπορούμε να κρατηθούμε – όπως εμείς φερειπείν – απολαμβάνουμε με τον καφέ μας κάθε πρωί της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μάνος τσάκισε καμιά δεκαριά με το που βγήκαν από το φούρνο! Άλλωστε είναι τα αγαπημένα των παιδιών 🙂

Τα πιο αφράτα πασχαλινά παραδοσιακά κουλουράκια

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο 🙂 Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα

Write A Comment