Στολίδια από αλατοζύμη φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια, οπότε θα έλεγα ότι ανήκω πλέον στους ειδικούς του είδους. Έχω πειραματιστεί με τεχνοτροπίες και σχέδια και έχω δημιουργήσει μια συλλογή με υπέροχα στολίδια.

Στις φωτογραφίες χρησιμοποίησα επίτηδες στολίδια που έχω φτιάξει πριν από 2, 3 και 4 χρόνια για να σου δείξω ότι παραμένουν όπως την πρώτη μέρα κατάλευκα, δεν κιτρινίζουν και δεν είναι ευαίσθητα, οπότε δεν σπάνε αν τα αποθηκεύεις σωστά.

Αλατοζύμη: η μαγική συνταγή και οδηγίες για κατάλευκα στολίδια

Η αλατοζύμη μοιάζει με πραγματικό πηλό. Είναι κατάλευκη σαν το χιόνι, ανθεκτική, λεία και το σημαντικότερο πάμφθηνη για να φτιάξουμε με τα παιδιά αμέτρητα σχέδια και να παίξουμε μαζί της όποτε και όσο θέλουμε.

Σας έχω την τέλεια συνταγή με αναλυτικές οδηγίες για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα!

Αυτά τα χριστουγεννιάτικα στολίδια στολίζουν κάθε Χριστούγεννα το δεντράκι μας με υπέροχο τρόπο. Όχι μόνο όμως…

Μαζί με τα shortbread biscuits που φτιάξαμε σε χριστουγεννιάτικα σχέδια ήταν το δωράκι που έδωσε ο Μάνος στους συμμαθητές και τις δασκάλες του πρόπερσι για τη γιορτή του.

Επίσης φτιάχνω δωράκια για τους μαθητές μου, έτσι για το καλό.

Απ’ότι καταλαβαίνεις λοιπόν η αλατοζύμη «παίζει» πολύ στο σπίτι μας κάθε Χριστούγεννα και οι κατασκευές πηγαίνουν κι έρχονται. Το μόνο που δεν πρόλαβα τόσα χρόνια ήταν να «ανεβάσω» τις όμορφες δημιουργίες μας και την δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή μας στο e-mama. Φέτος όμως προνόησα από νωρίς για να φτιάξετε κι εσείς αυτά τα όμορφα κατάλευκα στολίδια από αλατοζύμη.

Αλατοζύμη: η μαγική συνταγή και οδηγίες για κατάλευκα στολίδια

Όσο για φέτος…έχω τα σχέδια μου και θα φτιάξω καινούρια, πρωτότυπα, πανέμορφα σχέδια που εννοείται ότι θα μοιραστώ στο blogοσπιτάκι μας.

Τα υλικά για την αλατοζύμη είναι απλά και πολύ οικονομικά:

1 κούπα μαγειρική σόδα

1/2 κούπα κορν φλάουρ

3/4 μέρη νερό

Αυτή είναι η αναλογία των υλικών. Τώρα αν θέλουμε να φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα διπλασιάζουμε ή τριπλασιάζουμε την αναλογία. Εγώ φτιάχνω πάντα διπλή δόση.

Εκτέλεση

Αρχικά κοσκινίζουμε τη σόδα και το κορν φλάουρ.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό και αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε τη σόδα και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθούν καλά τα στερεά στο υγρό.

Είναι σημαντικό να ανακατεύουμε συνέχεια ώστε να μην αρπάξει το μείγμα μας, το οποίο σε λίγη ώρα αρχίζει να «δένει».

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και παρατηρούμε ότι σε λίγη ώρα η ζύμη έχει αποκτήσει παχύρευστη υφή. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη να γίνει μια μπάλα στο κέντρο της κατσαρόλας. Ο λόγος που αποσύρουμε από τη φωτιά είναι για να μην αρπάξει η ζύμη και καταστραφεί η υφή και το χρώμα της. Θα παρατηρήσεις άλλωστε ότι ενώ αποσύρεις από τη φωτιά η ζύμη συνεχίζει να σφίγγει λόγω της θερμότητας που έχει εγκλωβίσει μέσα της.

Η ζύμη είναι έτοιμη. Την σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα ώστε να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει. Περίπου σε 20 λεπτά είναι έτοιμη για ατέλειωτα παιχνίδια.

Την ανοίγουμε με τον πλάστη, όπως κάνουμε με μια οποιαδήποτε ζύμη για μπισκότα, σε πάχος μισού εκατοστού και κόβουμε τα σχέδια μας με κουπ πατ.

Βάζουμε τα ζυμαράκια μας που πλέον έχουν πάρει το επιθυμητό σχήμα σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και δεν ξεχνάμε να κάνουμε μια τρυπούλα με το καλαμάκι αν θέλουμε να τα κάνουμε κρεμαστά στολίδια.

Αφήνουμε να στεγνώσουν στον αέρα για περίπου 24 ώρες. Σε αυτό το σημείο τα στολίδια κινδυνεύουν σοβαρά να γεμίσουν δαχτυλιές αν τα πιάνουμε συνέχεια για να δούμε αν στέγνωσαν. Γι’αυτό προσοχή!

Αλατοζύμη: η μαγική συνταγή και οδηγίες για κατάλευκα στολίδια

Πειραματίσου και σχεδίασε τα δικά σου στολίδια από αλατοζύμη

Όσο τα ζυμαράκια μας είναι μαλακά μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορα σχέδια χρησιμοποιώντας τα πιο ευφάνταστα αντικείμενα.

Φυλλαράκια, δαντελίτσες, οδοντογλυφίδες σύμμαχοί μας στο στόλισμα, ενώ μπορούμε να λούσουμε με χρυσόσκονη ή να κολλήσουμε πάνω πέρλες, στρασάκια ή κομμάτια από κορδέλα.

Το βάψιμο για πολύχρωμα στολίδια σας προτείνω να το κάνετε αφού στεγνώσουν και μετά γιατί αν προσθέσετε χρώμα στη ζύμη δύσκολα θα αποκτήσει ομοιόμορφο χρώμα. Αφού λοιπόν έχουν στεγνώσει τα βάφουμε με ακρυλικά χρώματα που θα βρούμε σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Το αστεράκι που βλέπεις στη φωτογραφία το έφτιαξα με κουπ πατ αστεράκια σε διαφορετικά μεγέθη στα οποία έκανα μια τρύπα στη μέση και αφού στέγνωσαν τα ένωσα χρησιμοποιώντας σπάγκο στον οποίο πέρασα χαντρούλες για να έχω αυτό το τρισδιάστατο αποτέλεσμα.

Αλατοζύμη: η μαγική συνταγή και οδηγίες για κατάλευκα στολίδια

Παίζουμε με τις υφές και φυσικά αφήνουμε τα παιδιά να φτιάξουν τις δικές τους παιδικές δημιουργίες. Είμαι σίγουρη πως θα είναι τα πιο όμορφα στολίδια!

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε το παιχνίδι, φτιάχνουμε χιόνι με 2 υλικά και ενθουσιάζουμε τα παιδιά.

Θα χαρώ να μου στείλετε φωτογραφίες από τα δικά σας στολίδια για να τα ανεβάσουμε και να μοιραστούμε ιδέες.

Άντε! Καλές δημιουργίες να έχουμε!

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Write A Comment