Albert-André Nast – Ο τυφλός γιατρός που ξεγέννησε 4000 μωρά

Τον Μάρτιο του 1953, το περιοδικό Life έκανε ένα αφιέρωμα στον γιατρό – φαινόμενο.

Αυτός ήταν ο Albert-André Nast.

Ο Γάλλος επιστήμονας ζούσε στο χωριό Chelles, λίγο έξω από το Παρίσι και ήταν η πιο αγαπητή και αξιοσέβαστη προσωπικότητα. Η διαφορά με τους υπόλοιπους συναδέλφους του ήταν ότι ο Nast ήταν… τυφλός!

Δεν χρησιμοποίησε ποτέ του στηθοσκόπιο. Παρά μόνο ακουμπούσε το αφτί του και ακροαζόταν τον κάθε ασθενή, πέφτοντας όμως πάντα μέσα στις διαγνώσεις του.

Το 1931, ενώ εξασκούσε ήδη το επάγγελμα του γιατρού για δέκα χρόνια στο χωριό Chelles, ένα ατύχημα του στέρησε το φως. Αμέσως αποτραβήχτηκε και κλείστηκε στον εαυτό του θέλοντας να παρατήσει την ιατρική.

Όταν όμως ένας παλιός ασθενής του χρειάστηκε θεραπεία απευθύνθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη στον μοναδικό γιατρό που ήξερε και εμπιστευόταν. Τότε ο γιατρός ο Nast κατάλαβε ότι μπορούσε να κάνει διαγνώσεις ακόμη και αν δεν έχει την όραση του. Και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια του στηθοσκόπιου.Βρήκε ξανά κίνητρο και θέληση για ζωή.

Ο Dr. Albert-André Nast είχε τη βοήθεια τεσσάρων γυναικών. Της γυναίκας του, της γραμματέως του Susanne Hutin, μιας νοσοκόμας και μιας μαίας.

Οι γυναίκες βοηθούσαν το γιατρό, οδηγώντας το χέρι του και περιγράφοντας τα συμπτώματα του ασθενή που φαινόταν οπτικά. Ο γιατρός Nast μπορούσε να κάνει όλα όσα μπορούσε να κάνει και ένας άλλος γιατρός, εκτός από εγχείρηση.Με τη βοήθεια των γυναικών της ομάδας του, ο γιατρός είχε 25 χρόνια εξαιρετικής επιστημονικής πορείας.

Οι κάτοικοι του χωριού Chelles δεν έπαψαν ποτέ να τον εμπιστεύονται. Αν και ήταν παθολόγος, η μεγαλύτερη αγάπη του ήταν η μικρή κλινική μητρότητας «Le Nativité», που είχε ιδρύσει μαζί με τη γυναίκα του.Τα μάτια του ήταν οι συνεργάτες του που τον καθοδηγούσαν σε κάθε περιστατικό.

Μαζί είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν μια μέθοδο αξιόπιστη για τους τοκετούς. Ήταν τόσο επιτυχημένη, που οι εγκυμονούσες ξεχνούσαν ή δεν ελάμβαναν ποτέ υπόψιν τους ότι ο γιατρός δεν έβλεπε. Ο Albert-André Nast βοήθησε στον ερχομό 4 χιλιάδων βρεφών. Τον αποκαλούσαν ο «μεγαλόκαρδος γιατρός».Η φωτογραφία με το μωρό

Η πιο γνωστή φωτογραφία του γιατρού Nast είναι αυτή που κρατάει στα χέρια του ένα μωρό τριών μηνών. Και αποτυπώνει τον τρόπο που λειτουργούσε. Στη φωτογραφία φαίνεται ότι βάζει το αυτί του στην πλάτη του μικρού και προσπαθεί να ακροαστεί χωρίς στηθοσκόπιο.

Μετά την τύφλωση του, οι υπόλοιπες αισθήσεις του έγιναν πιο έντονες. Η αφή του έγινε πιο ευαίσθητη και ακριβής, όπως και η ακοή του και η μυρωδιά του.Πριν από λίγα χρόνια μια εταιρία θέλοντας να κερδίσει την «τυφλή» εμπιστοσύνη των υποψήφιων πελατών της, δημιούργησε ένα διαφημιστικό με τίλο «Trust is Earned» που είχε σαν θέμα τη ζωή του γιατρού Nast.

Δες το βίντεο:

Εεπ! Μη φύγεις αν δε διαβάσεις και άλλες εκπληκτικές ιστορίες γιατρών που έσωσαν με τον τρόπο τους μωρά και έγραψαν ιστορία!

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η ιστορία της Virginia Apgar: Η γιατρός που έσωσε αμέτρητα νεογέννητα με το Apgar Score”

Virginia Apgar: Η γιατρός που έσωσε αμέτρητα νεογέννητα με το Apgar Score

Αλλά και του Martin Couney “Ο άντρας που έσωσε χιλιάδες πρόωρα μωρά και άλλαξε την ιστορία της ιατρικής”

Ο άντρας που έσωσε χιλιάδες πρόωρα μωρά και άλλαξε την ιστορία της ιατρικήςΜε πληροφορίες από το mixanitouxronou.gr και Life magazine

Λίζα

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.