Αλλαγή ώρας – Πότε θα αλλάξει για τελευταία φορά;

Χειμερινή ώρα – Θερινή ώρα. Στην αλλαγή κοιμόμασταν μια ώρα παραπάνω και μια ώρα λιγότερο αντίστοιχα (δεν ισχύει για τις μάνες : ) ) . Τι περίεργο να αλλάζει όμως η ώρα ε; Γιατί άραγε γίνεται αυτό;

Η ιστορία της αλλαγής

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε την ιδέα για την αλλαγή της ώρας το 1784, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες. Εφαρμόστηκε πρώτη φορά τον 20ο αιώνα, αρχίζοντας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Μετά καταργήθηκε, εμφανίστηκε στο Β’ Παγκόσμιο και μετά την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να μείνει.

Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε το 1973. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο! Σήμερα γύρω στις 70 χώρες εφαρμόζουν το μέτρο.

Τελικά θα αλλάξει η ώρα;

Τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2019 θα πρέπει να γυρίσουμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω. Συγκεκριμένα, στις 04:00 τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου θα γυρίσουμε το ρολόι μας ώστε να δείχνει 03:00. Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Είναι η τελευταία φορά που θα αλλάξει η ώρα τελικά;

Σίγουρα κάτι θα πήρε το αυτί σου. Η αλήθεια είναι ότι αυτό θα γίνει τελικά. Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (με ψήφους 23 υπέρ και 11 κατά) αποφάσισε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 για να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν. 

Οπότε;

Οπότε δεν είναι η τελευταία φορά που θα αλλάξει η ώρα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τουλάχιστον. Να σου θυμίσω ότι πράγματι είχε προγραμματιστεί αυτή να είναι η τελευταία φορά που θα άλλαζε η ώρα. Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για διακοπή των εποχικών αλλαγών του χρόνου εντός του 2019, αλλά το Κοινοβούλιο μετέθεσε την απόφαση των κρατών-μελών για δύο χρόνια.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! : ) Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)

  Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Write A Comment