Η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα! Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;

Μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο «παππούς» όλων των διλλημάτων! Το ερώτημα με το οποίο έχουν ασχοληθεί μερικά από τα πιο λαμπρά επιστημονικά μυαλά της ανθρωπότητας, φαίνεται πως απαντήθηκε.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη θεωρήθηκε πως τελικά η κότα έκανε το αυγό. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σέφιλντ και του Γουόρικ κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα εξαιτίας μιας πρωτεΐνης που ανακάλυψαν στο κέλυφος του αυγού και η οποία είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η κρυστάλλωση και ο σχηματισμός του κελύφους, χωρίς το οποίο δε μπορεί να αναπτυχθεί το κλωσόπουλο. Η πρωτεΐνη αυτή εντοπίστηκε στις ωοθήκες της κότας. Άρα, απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί το αυγό είναι να υπάρχει η κότα.

Και κάπως έτσι νομίζαμε πως το πρόβλημα που μας απασχόλησε πολλά βράδια, κρατώντας μας ξάγρυπνους, επιτέλους βρήκε τη λύση του.

Νεότερα όμως επιστημονικά δεδομένα έρχονται να ανατρέψουν την προηγούμενη θεωρία και να μας προκαλέσουν καινούριες αϋπνίες. Τα νέα αυτά δεδομένα μιλούν για ένα είδος του ζωικού βασιλείου που προηγήθηκε της κότας και το οποίο ονομάζουν πρόγονο της κότας (protochicken). Αυτός ο πρόγονος της κότας γονιμοποιήθηκε με έναν άλλο πρόγονο του κόκορα, αλλά κατά τη γονιμοποίηση υπήρξε μια αλλαγή στο γονιδίωμα, η οποία και οδήγησε στη δημιουργία ενός ολοκαίνουριου είδους, της συμπαθέστατης και χρησιμότατης κοτούλας μας.

Συμπέρασμα: το αυγό έκανε την κότα.

 

Μια απλοποιημένη εξήγηση αυτής της θεωρίας μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο με υπότιτλους που ακολουθεί.

Τώρα λοιπόν μπορούμε να ξανακοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια.

Ή μήπως όχι;

Η πρόγονος της κότας έκανε τον πρόγονο του αυγού ή ο πρόγονος του αυγού την πρόγονο της κότας; 🙂

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.