Αρνάκι μυρωδάτο στη γάστρα με καραμελωμένες πατατούλες

Έχω ένα θέμα με το αρνάκι…ή μάλλον είχα ένα θέμα με το αρνάκι. Μου μύριζε!

Ναι, ναι είμαι από εκείνους τους ανεκδιήγητους που όταν όλοι το Πάσχα απολαμβάνουν το σουβλιστό αρνάκι τους, εγώ τρώω χοιρινό και κοτόπουλο. Εντελώς ξενέρωτη παιδάκι μου!

Επειδή όμως έπρεπε να εντάξω το αρνάκι στη διατροφή των παιδιών και κατ’επέκταση στο οικογενειακό μας τραπέζι, έψαξα να βρω μια συνταγή για λαχταριστό αρνάκι που δεν μυρίζει. Και αφού συνδύασα και πειραματίστηκα με διάφορες ιδέες, τελικά βρήκα την τέλεια συνταγή. Το αποτέλεσμα; Αρνάκι πεντανόστιμο που λιώνει στο στόμα και δεν είναι καθόλου βαρύ. Θα έχεις καταλάβει άλλωστε μέχρι τώρα ότι δεν μαγειρεύω ποτέ βαριά φαγητά. Bonus: το γεγονός ότι δεν μυρίζει καθόλου το σπίτι όταν το ψήνεις. Ούτε καν ο φούρνος!

arnaki-2

Η προετοιμασία αυτού του φαγητού είναι πάρα πολύ εύκολη. Σε 15 λεπτάκια είναι στο φούρνο και σιγοψήνεται. Απλά θέλει υπομονή και χρόνο για το ψήσιμο, οπότε εγώ το φτιάχνω τις Κυριακές που έχω τον χρόνο και τη διάθεση να περιμένω.

Συνταγή για το μυρωδάτο αρνάκι στη γάστρα με πατατούλες

Υλικά

1.800-2.000 γραμμάρια αρνάκι (προτιμώ μπούτι) κομμένο σε μερίδες

1 σκελίδα σκόρδο ακαθάριστη

χυμό από 2 λεμόνια και ξύσμα από 1 λεμόνι

2 κουταλιές της σούπας θυμάρι

2 κουταλιές της σούπας ρίγανη

2 κουταλιές της σούπας φύλλα φασκόμηλου (κάνει όλη τη διαφορά)

1 κουταλιά της σούπας δυόσμο

λίγο βασιλικό

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι μαυροδάφνη ή κάποιο άλλο γλυκό κόκκινο κρασί

2 κιλά πατάτες

 Αρνάκι μυρωδάτο στη γάστρα με καραμελωμένες πατατούλες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Καθαρίζουμε το αρνάκι από το περιττό λίπος με ένα μαχαίρι. Το πλένουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει ή το στεγνώνουμε εμείς με λίγο χαρτί κουζίνας.

Βάζουμε το αρνάκι στη γάστρα και το αλείφουμε με το ελαιόλαδο έτσι ώστε να πάει παντού. Αυτό είναι όλο κι όλο το ελαιόλαδο που θα βάλουμε στο φαγητό!

Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα μυρωδικά, το ξύσμα από το ένα λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Με αυτό το μείγμα τρίβουμε το αρνάκι μας. Προσοχή χρησιμοποιούμε όλο το μείγμα μυρωδικών. Προσθέτουμε μέσα στη γάστρα το ακαθάριστο σκόρδο και το χυμό από τα 2 λεμόνια. Περιχύνουμε με το κρασί. Εγώ χρησιμοποιώ Vinsanto Σαντορίνης. Του έχω μια αδυναμία καθώς το βάζω σε πολλές συνταγές (βλέπε τα σουτζουκάκια μου), αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλή μαυροδάφνη.

Τοποθετούμε τη γάστρα με κλειστό καπάκι μέσα στο φούρνο στους 200 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθεί για 40 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και αφήνουμε το αρνάκι να σιγοψηθεί για άλλες 2 ώρες.

Στο μεταξύ πλένουμε τις πατάτες καλά για να φύγει το χώμα, τις κόβουμε στα τέσσερα χωρίς να τις καθαρίσουμε, τις αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και μόλις περάσει 1 ώρα από τη στιγμή που χαμηλώσαμε το φούρνο στους 170, τις βάζουμε κι αυτές μέσα στη γάστρα. Ξανακλείνουμε το καπάκι και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο.

Μόλις περάσουν οι 2 ώρες ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά μέχρι να κάνει μια όμορφη κρούστα η επιφάνεια.

Σερβίρουμε το μυρωδάτο αρνάκι μας με τις πατατούλες που έχουν καραμελώσει και…

Καλή μας όρεξη!

arnaki-4

 

                                         Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

                            Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

 

4 Σχόλια

  1. Θέλει το χρόνου τελικά αλλά φαίνεται λουκούμι! Χρησιμοποιώ και εγώ αρκετά το φασκόμηλο και μου αρέσει! Θα πρέπει να το δοκιμάσω λοιπόν! Thanks!

    • Γίνεται λουκούμι και το φασκόμηλο δίνει μια άλλη γεύση Κατερίνα!
      Καλοφάγωτο!!!

    • Αν σου αρέσει το αρνάκι αυτή η συνταγή θα σε ξετρελάνει! Να φανταστείς εγώ που δεν το λατρεύω και πεθαίνω γι’αυτό το λουκουμάκι!

Write A Comment