Αθώοι οι 79 κατηγορούμενοι για τους τοκετούς στο σπίτι

Μια περίεργη υπόθεση δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2013 με κατηγορούμενους 72 γονείς που γέννησαν τα παιδιά τους στο σπίτι και όχι σε κλινική. Ανάμεσά στους κατηγορούμενους ήταν 6 γιατροί και 1 μαία. Οι γιατροί κατηγορήθηκαν για «ψευδή ιατρική πιστοποίηση», οι γονείς για «ηθική αυτουργία σε ψευδή ιατρική πιστοποίηση» και επιπροσθέτως, όπως και η μαία, για «ρύπανση περιβάλλοντος». Ναι καλά διαβάσατε, θεωρήθηκε απόβλητο ο πλακούντας και υπήρχε καταγγελία ότι εφόσον πετάχτηκαν στα σκουπίδια (ανυπόστατη κατηγορία όπως αποδείχτηκε) θεωρείται μόλυνση του περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικός «κατήγορος» στην υπόθεση της μαίας, αλλά και της παραπομοπής των υπολοίπων 78 σε δίκη, είναι η πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών Θεσσαλονίκης.

Αυτή η τόσο περίεργη υπόθεση δικάστηκε χθες 10/01/2014 και κρίθηκαν αθώοι για τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν από το μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και οι 79 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και οι γιατροί.

 

Η κατηγορία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος αφορούσε στη διαχείριση του πλακούντα και στηρίχθηκε σε καταγγελία ότι πλακούντες νεογνών και ιατρικά απόβλητα βρέθηκαν πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών. Οι γιατροί φέρονταν ότι πιστοποίησαν γέννες χωρίς να είναι παρόντες στον τοκετό. Κατά το σκεπτικό του δικαστηρίου και την εισήγηση του εισαγγελέα, η διαχείριση του πλακούντα, που είναι οργανικό απόβλητο, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να βεβαιωθεί πως οι ιατρικές βεβαιώσεις ήταν ψευδείς, και ως εκ τούτου οι γιατροί είναι αθώοι, όπως και οι γονείς.

Οι περιπτώσεις των τοκετών κατ’ οίκον ήταν 36 και έγιναν κατά τη διετία 2008-2010. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία ότι μητέρα πέταξε στα σκουπίδια τα υπολείμματα του πλακούντα και έπειτα από απόφαση δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης με την οποία καταδικάστηκε μαία για “απλή σωματική βλάβη από αμέλεια” διότι γυναίκα που γέννησε στο σπίτι υπέστη ρήξη περινέου. Ακολούθησε εισαγγελική παραγγελία με την οποία ζητήθηκαν τα στοιχεία των γυναικών που δήλωσαν ότι γέννησαν σπίτι τους την αναφερόμενη διετία. Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας συνέταξε πόρισμα για αυτές τις περιπτώσεις και στη συνέχεια κατατέθηκαν μηνύσεις από τον Σύλλογο Μαιών Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριο του 2010 και συμπληρωματική τον Ιούνιο του 2011.

Στη χθεσινή δίκη οι συνήγοροι υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι ο πλακούντας κρατάει τα έμβρυα στη ζωή και δεν είναι επικίνδυνο και μολυσματικό απόβλητο. Κανένας πλακούντας δεν βρέθηκε στα σκουπίδια και οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το σπίτι τους για να γεννήσουν. Σημαντική ήταν η κατάθεση του πρώην προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιου Νικολαΐδη, παιδίατρου, ο οποίος επεσήμανε ότι “ο πλακούντας δεν είναι μολυσμένος. Εάν ήταν, δεν θα ζούσε το έμβρυο”. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η απόρριψη του πλακούντα δεν μπορεί να υποβαθμίσει το περιβάλλον, όπως “δεν μολύνεται το περιβάλλον και ο υδροφόρος ορίζοντας από όσους θάβονται”.  (Πηγή)

 

Η Μαρία Μυρτώ Γρίβα ήταν μια εκ των κατηγορουμένων και στις 21-3-2013 είχε γράψει μια συγκλονιστική επιστολή με τίτλο «Διώκομαι γιατί γέννησα κατ οίκων» ύστερα από μηνυτήρια αναφορά της μαίας κ. Βικτώριας Μοσχάκη, προέδρου του «Συλλόγου Μαιών Θεσσαλονίκης».

Η επιστολή της Μαρίας-Μυρτώς Γρίβα:

Στις 22/10/2009 εγώ κι ο πρώην άντρας μου βιώσαμε το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής, τη γέννηση της κόρης μας στο πιο ανθρώπινο περιβάλλον που μπορούσαμε να επιλέξουμε, το σπίτι μας. Τον Ιούνιο του 2013 θα δικαστούμε μαζί με άλλους γονείς, γιατρούς και μαίες.

 Είμαστε κατηγορούμενοι όχι για τον τόπο που επιλέξαμε να γεννήσουμε τα παιδιά μας, αλλά.. για το ότι μολύναμε το περιβάλλον επειδή δεν.. παραδώσαμε τους «επικίνδυνους και μολυσματικούς» πλακούντες μας σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα διαχείρισης και «θέσαμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία» !!!

Μέχρι σήμερα και παρά τα πολλά ανυπόστατα δημοσιεύματα δεν δώσαμε μια δημόσια απάντηση, για έναν και μόνο λόγο: δεν είμαστε σωματείο ή σύλλογος, ούτε μέλη ανωνύμων εταιρειών, που εξειδικεύονται στην διαχείριση και αξιοποίηση πλακούντων.

 Είμαστε όλοι άνθρωποι που παλεύουμε να επιβιώσουμε οικονομικά και να φροντίσουμε της οικογένειές μας και δεν υπήρχε η πολυτέλεια χρόνου για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Από εδώ και πέρα όμως οι απαντήσεις μας θα είναι δημόσιες.

Εγώ αποφάσισα σήμερα να κοινοποιήσω την δική μου ιστορία, υπό το βάρος της ηθικής ευθύνης και της συναισθηματικής φόρτισης όταν έμαθα ότι μεταξύ των συγκατηγορουμένων μου δύο δεν βρίσκονται πια στην ζωή. Η μία ήταν εξαιρετική συνάδελφος κι ο άλλος πατέρας τριών παιδιών. «Έμεινε» πίσω η γυναίκα του πέρα από χήρα και μαμά τριών παιδιών να είναι και κατηγορούμενη μαζί μας.

 

Τα γεγονότα:

 1) Είναι δικαίωμα κάθε γονιού να επιλέξει τον τόπο και τον τρόπο που θα γεννήσει.

 2) Είναι δικαίωμα κάθε γονιού να επιλέξει ποιός και πόσοι θα συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή.

 3) Ο πλακούντας είναι το όργανο που κρατάει τα έμβρυά μας στην ζωή κατά την διάρκεια της κύησης. Είναι αυτό το μαγικό «κάτι» που μας κάνει ένα με τα έμβρυα που κυοφορούμε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΒΛΗΤΟ. Αν ο πλακούντας μας, που είναι ένα με τα δυνάμει μωρά μας στην ενδομήτρια ζωή είναι επικίνδυνος και μολυσματικός, τότε και αυτά είναι επικίνδυνα και μολυσματικά. Σε ποιόν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα έπρεπε να τα έχουμε «παραδώσει» για διαχείριση;

 4) ΚΑΝΕΝΑΣ πλακούντας δεν βρέθηκε ποτέ στα σκουπίδια και για αυτό δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ ως στοιχείο στο κατηγορητήριο. Οι πλακούντες μας είναι θαύμα της φύσης κι όχι απόβλητα, για να τα πετάξουμε στις τουαλέτες ή στα σκουπίδια. Τουλάχιστον έτσι τους αντιλαμβανόμαστε εμείς οι συνειδητοποιημένες μαμάδες, προφανώς σε αντίθεση με ορισμένους επαγγελματίες υγείας.

5) Κάθε σύλλογος, αρχή ή άλλος φορέας, που ισχυρίζεται ότι είναι τόσο ευαισθητοποιημένος για το δικαίωμα της γυναίκας να γεννάει όπως επιλέγει, θα έπρεπε από χρόνια να έχει πάρει δημόσια θέση για το υψηλό ποσοστό καισαρικών και περινεοτομών στην Ελλάδα (51% των γεννήσεων γίνονται με καισαρική με βάση στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Βήμα και στην Καθημερινή).

 6) Κάθε μητέρα που επιλέγει να γεννήσει σπίτι της το επιλέγει από σεβασμό και αγάπη στο σώμα της, στο μωρό της και στο περιβάλλον κι αυτή η επιλογή από μόνη της είναι έμπρακτη απόδειξη ότι δεν θα έκανε οτιδήποτε που να βλάπτει τον εαυτό της, το μωρό της ή το περιβάλλον.

 7) Σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες έχουν δικαίωμα όχι μόνο στο να επιλέξουν τον τόπο που θα γεννήσουν, αλλά και το πώς θα διαχειριστούν αυτό το θαύμα της φύσης που λέγεται πλακούντας.

 8) Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα θαύμα που απαιτεί σεβασμό και που το διαχειρίζονται οι δύο άνθρωποι που το δημιούργησαν, οι γονείς. Κανένας σύλλογος δεν νομιμοποιείται να καθορίζει τις επιλογές μας.

 9) Ο Σύλλογος Μαιών Θεσσαλονίκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εις βάρος μας και τώρα δια στόματος της Προέδρου του κ. Βικτωρίας Μοσχάκη ισχυρίζεται ότι θα μας προστατέψει. ΑΠΟΠΟΙΟΥΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ την «προστασία» όσων υπήρξαν η αφορμή για να υπάρχει πρόσβαση στα προσωπικά μου δεδομένα, όσων έκαναν ότι ήταν δυνατόν από περήφανη μητέρα της κόρης μου να γίνω κατηγορούμενη για μόλυνση περιβάλλοντος.

10) Σε μια ΕΥΝΟΝΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ μόνη μου προστασία είναι το Σύνταγμα, οι Νόμοι, οι Αδέκαστοι Δικαστές και η Κοινή Λογική.

 11) Τη δίκη μου δεν την αντιμετωπίζω ως κατηγορούμενη, αλλά ως ενεργός πολίτης που παλεύει, για να μπορεί η κόρη μου να αποφασίζει όταν έρθει η σειρά της για το δικό της παιδί και τον δικό της πλακούντα.

Υπό το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης και της ηθικής ευθύνης στους εκλιπόντες συγκατηγορούμενους μου την γυναικολόγο ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΣΚΟΒΑ και ΦΑΝΑΡΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, πατέρα τριών παιδιών, με την δημόσια δέσμευση να δώσω και την δική τους μάχη για έναν καλύτερο κι ελεύθερο κόσμο.

 

Με τιμή

Η 79η «κατηγορούμενη»

Μαρία- Μυρτώ Γρίβα

Ειδική Παθολόγος

 

Διαβάστε περισσότερα στο blog της ομάδας των πρώην κατηγορουμένων ΔΙΚΗ ΤΩΝ 79

 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.