Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι αναμφισβήτητα ένα αγαπημένο φαινόμενο και μια στιγμή του χρόνου που την περιμένουμε. Είναι σίγουρα και ένας από τους λόγους που εξηγούν γιατί αγαπάμε τόσο το καλοκαίρι. Μας γεμίζει με χρώματα, αρώματα, διάθεση και πολλά συναισθήματα. Πολλές εκδηλώσεις γίνονται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας κάτω από το έντονο φως του φεγγαριού και οι ερωτευμένοι έχουν ένα ακόμα λόγο να αγαπηθούν κι άλλο.

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως;

Πανσέληνος ονομάζεται η φάση κατά την οποία το ημισφαίριο της Σελήνης που είναι ολόκληρο στραμμένο προς την Γη, φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ότι ο Ήλιος. Αυτά τα τρία σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή έστω στο περίπου. Οι αστρονόμοι το αποκαλούν συζυγία.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Έτσι βλέπουμε εμείς το – κοινώς – ολόγιομο φεγγάρι, κάτι που είναι σίγουρα εντυπωσιακό.

Μάλιστα έχει εμφανιστεί έξαρση σε βίαιες ανθρώπινες συμπεριφορές κατά τη φάση της πανσελήνου χωρίς όμως να έχει ακόμα τεκμηριωθεί η αιτία και η συσχέτιση.

Ως γνωστόν η Σελήνη έλκει τη Γη και η Γη έλκει ακόμα περισσότερο τη Σελήνη!

Ο κ. Γ. Σειραδάκης, καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μίλησε στο «Βήμα» και εξηγεί: «Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης είναι οι παλίρροιες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από τη μία πλευρά του πλανήτη μας είτε από την άλλη ­ κάτι που εμείς το βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά στον Εύριπο στη Χαλκίδα, όπου κάθε έξι ώρες αλλάζει η ροή των υδάτων.

Αυτή είναι η μόνη μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη μας. Βέβαια δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι όταν έχουμε πανσέληνο, το φως του φεγγαριού, ειδικά για τους ρομαντικούς, κάνει πιο όμορφες τις νύχτες και επομένως επιδρά εποικοδομητικά στη διάθεσή μας. Αλλά οι μοναδικές επιδράσεις του φυσικού δορυφόρου μας στον πλανήτη μας, αν θέλουμε να μιλήσουμε επιστημονικά, δεν έχουν να κάνουν με τίποτε άλλο από τις παλίρροιες. Και φυσικά με το ότι οι νύχτες μας γίνονται περισσότερο φωτεινές όταν έχουμε πανσέληνο».

Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος τι το διαφορετικό έχει;

Η περιβόητη πανσέληνος του Αυγούστου φαντάζει ένα τοπίο μαγικό και μοναδικό. Είναι! Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που την ξεχωρίζουν από την πανσέληνο των άλλων μηνών.

  1. Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος φημίζεται για την ομορφιά της και το χρώμα της. Όπως μας εξηγεί ο κ. Σειραδάκης: «Επειδή η Σελήνη τον Αύγουστο όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο. Η φύση δηλαδή μάς απατάει για το χρώμα της Σελήνης».
  2. Ο δεύτερος λόγος που αποδεικνύει τη διαφορετικότητα αυτού του φεγγαριού είναι το μέγεθος του. Στην ουσία η Σελήνη βρίσκεται πολύ κοντά στον πλανήτη μας με αποτέλεσμα να τη βλέπουμε αισθητά πιο μεγάλη, τόσο που θέλουμε να την αγγίξουμε.

Πότε είναι η Αυγουστιάτικη πανσέληνος και πόσο διαρκεί;

Το ολόγιομο φεγγάρι για φέτος θα το απολαύσουμε  στις 15 Αυγούστου 2019. Την Πέμπτη στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) θα ολοκληρωθεί το φαινόμενο με αποτέλεσμα το βράδυ να έχουμε την πολυπόθητη πανσέληνο. Αντιθέτως, στις 17 Αυγούστου η Σελήνη θα βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της από τη Γη.

Μπορείς να χαλαρώσεις κάτω από το φως του φεγγαριού.

Να πιεις το αγαπημένο σου ποτό και να φας το αγαπημένο σου φρούτο.

Να ανταλλάξεις φιλιά και να ερωτευτείς για πάντα.

Να απολαύσεις μία βόλτα δίπλα στο κύμα ή σε ένα γραφικό τοπίο.

Να ονειρευτείς και να ταξιδέψεις σε μέρη που λαχταρά η ψυχή.

Ανέπνευσε αέρα και πήγαινε μαζί με το ολόγιομο φεγγάρι εκεί που θα κάνει τις βόλτες του στον απέραντο ουρανό μας όλη τη νύχτα.

Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι μία φορά τον χρόνο και μόνο για κάποιες ώρες.

Δίνει την ευκαιρία να ερωτευτούμε… το φεγγάρι, τη νύχτα, έναν άνθρωπο, το καλοκαίρι, τον εαυτό μας, τη φύση, τη ζωή!

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.