Το “Ματωμένο Φεγγάρι”, ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα έχουμε την τύχη να απολαύσουμε την Παρασκευή 27 Ιουλίου στην Ελλάδα και δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμείς μαγευόμαστε από τέτοια φαινόμενα.

Τα πεφταστέρια, οι κομήτες, οι μετεωρίτες, οι πλανήτες και οι καλοκαιρινές πανσέληνοι για κάποιο μαγικό λόγο – που όλοι όμως μπορούμε να καταλάβουμε – συνεπαίρνουν τα παιδιά. Το “Ματωμένο Φεγγάρι” λοιπόν που θα μας μαγέψει απόψε το βράδυ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε για τους πλανήτες, το φεγγάρι και τις εκλείψεις. Αρκεί βέβαια να γνωρίζουμε πρώτα εμείς οι μεγάλοι τι είναι όλα αυτά και πώς κινούνται μαγικά στο διάστημα.

Κι επειδή είμαι σίγουρη ότι δεν θυμάσαι τι στο καλό συμβαίνει εκεί πάνω και παρατηρούμε αυτά τα φαινόμενα εδώ κάτω, έρχεται η τρελή επιστήμονας να σου εξηγήσει, για να μπορέσεις να φτιάξεις το δικό σου διασκεδαστικό μάθημα αστρονομίας για τα παιδιά!

Θα σε βοηθήσουν οι εικόνες που πήρα από το site της NASA.

Τι είναι το “Ματωμένο Φεγγάρι”

Η έκφραση “Ματωμένο Φεγγάρι” απ’ ότι καταλαβαίνεις δεν είναι επιστημονική. Τη δημιούργησαν τα media το 2010, όταν είχαμε την τύχη να δούμε τα τέσσερα “Ματωμένα Φεγγάρια”. Το φεγγάρι λέγεται έτσι όταν έχουμε ολική έκλειψη σελήνης λόγω του χρώματος του, που παίρνει υπέροχες αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί.

Πότε έχουμε ολική έκλειψη σελήνης

Για να έχουμε ολική έκλειψη σελήνης πρέπει να έχουμε πανσέληνο.

Το "Ματωμένο Φεγγάρι" του Ιουλίου και πώς θα το εξηγήσουμε στα παιδιά
Ήλιος, Γη, Σελήνη σε μια ευθεία. Φωτογραφία από το site της NASA

Κατά τη διάρκεια της, ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Ο Ήλιος ρίχνει το φως του στη Γη, δημιουργώντας μια σκιά που λέγεται umbra και είναι αρκετά μεγάλη ώστε καλύπτει το φεγγάρι που βρίσκεται από την άλλη μεριά, όπως φαίνεται στη φωτογραφία της NASA. Ωστόσο ένα μέρος του ηλιακού φωτός διαθλάται από την ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργώντας δύο φωτεινές περιοχές που ονομάζονται penumbra.

Κατά την περιφορά της Σελήνης γύρω από τη Γη, η Πανσέληνος σταδιακά σκοτεινιάζει καθώς εισέρχεται στη σκιά που δημιουργεί η Γη, δίνοντας το φαινόμενο της έκλειψης. Όταν η Πανσέληνος μπει ολόκληρη μέσα στη σκιά, στην umbra, η έκλειψη είναι πλέον ολική. Και τότε κάτι εκπληκτικό συμβαίνει!

Το Φεγγάρι γίνεται χρυσό, χάλκινο ή ακόμη και “ματωμένο”.

Το "Ματωμένο Φεγγάρι" του Ιουλίου και πώς θα το εξηγήσουμε στα παιδιά
Το φεγγάρι γίνεται κόκκινο ή “ματωμένο” όταν η έκλειψη γίνεται πλήρης DR FRED ESPENAK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Γιατί το φεγγάρι δεν σκοτεινιάζει τελείως, αλλά γίνεται κόκκινο

Θα περίμενε κανείς το φεγγάρι όταν μπει στη σκιά της γης να σκοτεινιάσει τελείως. Όπως είπαμε όμως το ηλιακό φως διαθλάται από την ατμόσφαιρα που βρίσκεται σαν προστατευτικό πέπλο γύρω από τη Γη. Έτσι ένα μέρος του ηλιακού φωτός απορροφάται από την ατμόσφαιρα κι ένα άλλο αντανακλάται. Αυτό που απορροφάται είναι αυτό που βρίσκεται στην μπλε περιοχή του φάσματος – το μπλε με λίγα λόγια – ενώ αυτό που εκπέμπεται και φτάνει να φωτίσει έμμεσα το φεγγάρι είναι το κόκκινο.

Το "Ματωμένο Φεγγάρι" του Ιουλίου και πώς θα το εξηγήσουμε στα παιδιά

Το πόσο χρυσό, χάλκινο ή κόκκινο γίνεται το Φεγγάρι κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης εξαρτάται από την ποσότητα της σκόνης, της υγρασίας και των μικροσωματιδιών που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα εκείνη την ώρα, ενώ εξαρτάται και από τη θερμοκρασία.

Το κόκκινο δαχτυλίδι της Γης: πώς φαίνεται η Γη από το φεγγάρι

Αν αναποδογυρίζαμε τα πράγματα και μπορούσαμε να βρεθούμε στο φεγγάρι, θα βλέπαμε μπροστά μας κάτι μαγικό. Θα αντικρίζαμε τη Γη σκοτεινή – είναι οι περιοχές της που έχουν νύχτα – και γύρω γύρω ένα κόκκινο δακτύλιο – είναι το φως που έρχεται από τις περιοχές της που έχουν μέρα.

Στην ουσία αυτό που θα βλέπαμε θα ήταν όλες οι Ανατολές και τα Ηλιοβασιλέματα της Γης συγχρόνως! Μαγεία!

Το "Ματωμένο Φεγγάρι" του Ιουλίου και πώς θα το εξηγήσουμε στα παιδιά

Πού θα είναι ορατό το “Ματωμένο Φεγγάρι”

Αυτή τη φορά εμείς είμαστε οι τυχεροί και το “Ματωμένο Φεγγάρι” θα γίνει ορατό στην Ευρώπη – εννοείται και στην Ελλάδα – στη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.

Η ολική σεληνιακή έκλειψη προβλέπεται να διαρκέσει 1 ώρα και 43 λεπτά και συνολικά 4 ώρες σε όλες τις φάσεις της, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη αυτού του αιώνα!

Θυμίζω ότι αντίθετα με την έκλειψη ηλίου, είναι απόλυτα ασφαλές να παρακολουθήσουμε με γυμνό μάτι το “Ματωμένο Φεγγάρι”.

Επόμενο Ματωμένο Φεγγάρι θα έχουμε στις 21 Ιανουαρίου του 2019, αλλά όπως και να το κάνουμε αυτό το καλοκαιρινό, το σχεδόν αυγουστιάτικο έχει λίγη μαγεία παραπάνω.

Απολαύστε το!

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.