Χριστούγεννα χωρίς χιονούλες δε γίνονται, τουλάχιστον όχι στο δικό μας σπίτι!

Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια έφτιαχνα την κλασική συνταγή. Ναι, αυτήν, με τους τόνους ζάχαρη και τα εκατομμύρια λιπαρά. Όταν όμως άρχισαν να τρώνε τις χιονούλες και τα παιδιά μου κι επειδή τους αρέσουν πολύ – γενικά τα παιδιά αρέσκονται σε οτιδήποτε έχει το σχήμα μπαλίτσας – αυτό το ζαχαρούχο γάλα άρχισε να μου κάθεται στο λαιμό.

Το καλό το παλικάρι όμως ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Γιατί μπορεί στο μυαλό μας να έχει ταυτιστεί το γλυκό με τη ζάχαρη, αλλά στην πραγματικότητα γλυκά είναι πολλά τρόφιμα, που ωστόσο δεν περιέχουν τη βλαβερή και χημικά επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη.

Έτσι πλέον φτιάχνω τις χιονούλες μας με μια άλλη συνταγή χωρίς ζάχαρη, χωρίς λακτόζη και χωρίς γλουτένη, αλλά με ακόμα καλύτερη γεύση και υφή, μια και δεν υπάρχει εκείνη η βαριά γεύση του ζαχαρούχου γάλακτος και υπερισχύει η καρύδα, που παρεπιπτόντως αγαπώ πολύ. Επιπλέον είναι ένα γλυκό που δεν χρειάζεται ψήσιμο και, ακόμα πιο σημαντικό…είναι συνταγή του 5λεπτου.

snowballs coconut


Συνταγή για χιονούλες χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη

Υλικά

2 κούπες νιφάδες καρύδας βιολογική

3 κουταλιές του γλυκού λάδι καρύδας

3 κουταλιές της σούπας σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου

3 κουταλιές του γλυκού γάλα καρύδας

1 λοβό βανίλιας (προαιρετικά)

1/8 του κουταλιού του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ την 1 κούπα νιφάδες καρύδας με το λάδι καρύδας μέχρι να ενωθούν.

Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου (ή αγαύης), το γάλα καρύδας, τη βανίλια και το αλάτι και ξαναχτυπάμε.

Στο τέλος βάζουμε στο μπωλ και τη δεύτερη κούπα νιφάδες καρύδας και χτυπάμε μέχρι να πάρει τη μορφή πάστας.

Δεν χρειάζεται και πολύ χάιδεμα μια και την ίδια δουλειά μπορούμε να την κάνουμε και με το χέρι μας, αν δεν θέλουμε να λερώσουμε το μίξερ.

Πλάθουμε μπαλίτσες τις οποίες τις καλύπτουμε με νιφάδες καρύδας, τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα και έτοιμες οι χιονούλες μας. Διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι 1 εβδομάδα (αν προλάβουν).

snowballs coconut

Αν θέλουμε να το απογειώσουμε, τις καλύπτουμε με λιωμένη σοκολάτα. Εγώ χρησιμοποιώ μαύρη οργανική σοκολάτα με 85% κακάο, την οποία λιώνω σε μπεν μαρί.

Για το σκοπό αυτό δεν καλύπτουμε τις χιονούλες με νιφάδες καρύδας, αλλά τις βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες και κρύες όπως είναι τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα. Ψύχουμε και…σοκολατοκόλαση!!!


snowballs coconut

Tip

Το βιολογικό λάδι καρύδας είναι σε στέρεη μορφή και κοστίζει γύρω στα 6 ευρώ, αλλά μην τα τσιγκουνευτείς γιατί είναι πραγματικά μια επένδυση. Για να το καταλάβεις, πάρε με το χέρι σου όσο λάδι περισσέψει πάνω στο κουταλάκι την ώρα που φτιάχνεις το γλυκό και άλειψε το στα χέρια σου. Θα διαπιστώσεις ότι θα γίνουν βελούδινα! Μπορείς να χρησιμοποιείς μια ελάχιστη ποσότητα από το λάδι καρύδας για τα σκασμένα χείλη τα δικά σου ή των παιδιών, για τα χέρια, ενώ αποτελεί μια τέλεια ενυδατική για το πρόσωπο. Το ακόμα καλύτερο; Είναι το μοναδικό λάδι που έχει την ικανότητα να απορροφάται από την τρίχα, οπότε αποτελεί την τέλεια περιποίηση για τα μαλλιά. Επένδυση σου λέω!

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας fitmamaδες για να κάνουμε μαζί το ταξίδι προς ένα πιο υγιές σώμα και να υποστηρίζουμε η μια την άλλη!.

snowballs coconut

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο 🙂 Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του και των φωτογραφιών χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

4 Σχόλια

  1. Συγχαρητηρια για την υπέροχη σελιδα. Αντι για αγαυη μπορω να βάλω μέλι?

    • Ευχαριστώ πολύ Τίνα μου! 🙂 Είναι και τα 2 φυσικά γλυκαντικά, η διαφορά τους είναι στην γλυκαντική τους ικανότητα. Αν θέλεις να δοκιμάσεις με μέλι θα βάλεις σίγουρα λίγο παραπάνω. 🙂

  2. Δημητρα Reply

    Παρά πολύ ωραία συνταγουλα..θα πάρω το λάδι καρύδας.απλά αν μπορώ να βάλω γάλα με λίγα λιπαρά.Έχω ζάχαρο.Ευχαριστώ

    • Καλημέρα Δήμητρα! Το γάλα καρύδας και η περιεκτικότητα του σε υδατάνθρακες και σάκχαρα είναι αρκετά χαμηλή στην ποσότητα που αναγράφεται στη συνταγή, αν θες μπορείς να χρησιμοποιήσεις και με χαμηλά λιπαρά 🙂

Write A Comment