ΠΟΤΕ το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο

Κάθε καλοκαίρι κάποια παιδιά πεθαίνουν, επειδή μένουν μόνα τους σε αυτοκίνητα «θερμοκήπια». Περισσότερα από 600 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει με αυτόν τον τρόπο από το 1990.

Όταν τα παιδιά αφήνονται χωρίς επίβλεψη σε ένα ζεστό αυτοκίνητο, επειδή ο οδηγός ξέχασε ότι ήταν εκεί – ή άφησε επίτηδες το παιδί για να κάνει μια δουλειά θεωρώντας ότι δεν θα αργήσει πολύ, μπορεί να αποβεί μοιραίο μέσα σε λίγα λεπτά…

 

Τι πρέπει να ξέρετε:

1. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν έχει σημασία πόσο λίγο θα λείψετε.

Μερικοί γονείς δεν παίρνουν το παιδί τους από το αμάξι, επειδή θέλουν να κερδίσουν χρόνο από το να το βγάλουν και να το βάλουν στο κάθισμα αυτοκινήτου και πιστεύουν ότι θα δεν θα αργήσουν, οπότε όλα εντάξει. Αλλά το ρίσκο είναι πολύ υψηλό!

Ποτέ δεν είναι εντάξει να αφήσετε παιδιά ή κατοικίδια ζώα σε ένα αυτοκίνητο – ακόμα και με κατεβασμένα τα παράθυρα κάτω. Σε καμία περίπτωση χωρίς εξαιρέσεις!

Και αυτό γιατί το αυτοκίνητό σας είναι σαν ένα θερμοκήπιο και η θερμοκρασία εκεί μέσα μπορεί να ανέβει δραματικά σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχει ασφαλές χρονικό διάστημα για να μείνουν τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ζημιά από ότι οι ενήλικες, επειδή το σώμα τους παράγει περισσότερη θερμότητα σε σχέση με το μέγεθός τους και η ικανότητα να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους μέσω του ιδρώτα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο στους ενήλικες.

Ως εκ τούτου, λίγα μόλις λεπτά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα – ακόμη και θανατηφόρα – για ένα μικρό παιδί.

Σκεφτείτε λίγο:

Βάλτε στη θέση του παιδιού τώρα 10.000 ευρώ. Υπάρχει κανείς που θα άφηνε σε εμφανές σημείο στο αυτοκίνητο μόνα τους, χωρίς επίβλεψη 10.000 ευρώ (ή και λιγότερα) με κατεβασμένα παράθυρα έστω και για ένα δευτερόλεπτο; Κανείς! Δείτε πόσο παράδοξο είναι όταν κάποιοι σκέφτονται ότι δεν τρέχει τίποτα να αφήσουν το παιδί λίγη ώρα μόνο του.

Μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο

2. «Έλα μωρέ σιγά, τι μπορεί να συμβεί σε λίγα λεπτά που θα μείνει μόνο του;» Ενημερωθείτε για το τι μπορεί να πάει στραβά.

Οι γονείς αφήνουν τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο γιατί αγνοούν πόσο εύκολα μπορεί να πάθουν κακό και σε πόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε μια ημέρα που έχει μόλις 22 βαθμούς Κελσίου, η θερμοκρασία (μέσα σε ένα αυτοκίνητο) μπορεί να αυξηθεί κατά 4-5 βαθμούς σε μια ώρα, και το 70% της αύξησης αυτής συμβαίνει τα πρώτα 30 λεπτά.

Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία του σώματος περνά τους 40 βαθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει ο εγκέφαλος τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, προκαλώντας συμπτώματα όπως ζάλη, αποπροσανατολισμό, διέγερση, σύγχυση, νωθρότητα, σπασμούς, απώλεια των αισθήσεων, ακόμα και θάνατο.

Δείτε το βίντεο για το πόσο γρήγορα θερμαίνεται ένα αυτοκίνητο το καλοκαίρι! Η πίτσα δεν ψήνεται απλά! Καίγεται! Φανταστείτε τι συνθήκες επικρατούν μέσα! Σίγουρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο σε ένα μικρό παιδί!

3. Είδατε ένα παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο χωρίς επίβλεψη; Καλέστε αμέσως την αστυνομία!

Αν δείτε ένα παιδί μόνο του σε ένα κλειστό όχημα, καλέστε αμέσως την αστυνομία . Αν είναι μόνο του και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της θερμότητας καλέστε βοήθεια για να το βγάλουν από μέσα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν έχετε τη δυνατότητα προσπαθήστε να το βγάλετε οι ίδιοι από το αμάξι, μέχρι να έρθει η βοήθεια.

Κάποιες φορές οι άνθρωποι γίνονται μάρτυρες ενός παιδιού που είναι μόνο του στο αμάξι αλλά διστάζουν να καλέσουν βοήθεια γιατί δεν είναι σίγουροι αν πρέπει να εμπλακούν ή αν είναι δική τους δουλειά να το κάνουν. Μη διστάζετε! Θα σώσετε μια ζωή!

Έγινα και εγώ μάρτυρας ενός κλειστού οχήματος με μικρά παιδιά κλειδωμένα μέσα. Ανησύχησα τόσο πολύ, χίλιες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου, αλλά και δίστασα λίγο! Αλήθεια ξέρω πως νιώθει κάποιος που αντικρίζει κάτι τέτοιο. Όμως τα άφησα όλα στην άκρη, δεν ήξερα καν αν τα παιδιά είχαν αρκετό αέρα μέσα. Σκέφτηκα ότι αν έκανα λάθος δε πειράζει, αν όμως όχι τότε θα ήταν πολύ σημαντική η συμβολή μου! Πήρα τηλέφωνο στην αστυνομία, έδωσα όλες τις πληροφορίες που μου ζήτησαν και ανέλαβε εκείνη μετά. 

4. Μη ξεχάσετε το παιδί στο αυτοκίνητο.

Το 2010 όλοι συγκλονιστήκαμε όταν ακούσαμε ότι ένας γιατρός στη Κύπρο ξέχασε το 5χρονο παιδί του στο αμάξι και ενώ εκείνο ξεψυχούσε εκείνος χειρουργούσε. Κάθε πρωί το πήγαινε η μαμά του στο σχολείο, αλλά εκείνο το πρωί ανέλαβε ο πατέρας. Όμως από την βιασύνη του ξεχάστηκε και το πήρε μαζί του μέχρι το νοσοκομείο, συνέχισε κανονικά την ημέρα του ενώ το παιδάκι ήταν κλειδωμένο στο αμάξι.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μνήμη έρχεται αντιμέτωπη με μια πρόκληση, όταν χρειάζεται να θυμάται κάτι που δεν το κάνει κάθε μέρα, αλλά είναι συνηθισμένη σε μηχανικές κινήσεις. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ότι θα περιμέναμε και θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας.

Για να είσαστε ασφαλείς βάλτε σημάδια όταν μεταφέρετε ένα παιδί με το αυτοκίνητο σας (κυρίως αν δεν το συνηθίζετε). Όπως το να αφήσετε δίπλα του την τσάντα σας ή κάποιο άλλο σημαντικό αντικείμενο που έχετε συνηθίσει να έχετε πάντα μαζί σας, έτσι ώστε να υποχρεωθείτε να το αναζητήσετε. Μιλάτε συνέχεια στο παιδί και ζητήστε από κάποιον να σας πάρει τηλέφωνο μετά από λίγη ώρα για να επιβεβαιώσετε ότι όλα είναι καλά.

Ξέρατε ότι:

  • Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει 20-30ο βαθμούς Κελσίου περισσότερο, από ότι η θερμοκρασία στο περιβάλλον έξω.
  • 4 στους 6 γονιούς έχουν παραδεχτεί ότι έχουν αφήσει ή έχουν ξεχάσει το παιδί μόνο του στο αυτοκίνητο.
  • 14% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι συνεχίζουν να το κάνουν, όντας ενήμεροι για τις συνέπειες.
  • Οι μπαμπάδες είναι περισσότεροι από τις μαμάδες που αφήνουν τα παιδιά τους μόνα τους στο αυτοκίνητο.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! 🙂 Δεν επιτρέπεται όμως η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

2 Σχόλια

    • Δεν αφήνω ποτέ τα παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο, ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Και μου φαίνεται αδιανόητο ότι μπορεί κάποιος να ξεχάσει το παιδί του. Αλλά από την άλλη ποτέ δεν ξέρεις…μυαλό είναι αυτό και κάνει λάθη.
      Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή μια γειτόνισσα είχε ξεχάσει στο λεωφορείο το παιδί της. Κατέβηκε μια στάση πριν το τέρμα και το παιδί έμεινε στο λεωφορείο. Ευτυχώς το τέρμα ήταν κοντά και έτρεξε και το πρόλαβε. Αλλά…ναι συμβαίνουν κι αυτά, γι’αυτό θέλει πολλή προσοχή!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.