Δασκάλα έσωσε μαθητή της μέσα στην τάξη με λαβή Heimlich

Απίστευτο είναι το βίντεο που έρχεται από τις ΗΠΑ με ένα παιδί να πλησιάζει στον πνιγμό μέσα στην τάξη του και να σώζεται χάρη στη λαβή Heimlich.

Η δασκάλα JaNiece Jenkins ενήργησε με περισσή ψυχραιμία για να σώσει τον 9χρονο μαθητή.

Ο μικρός Robert λίγα δευτερόλεπτα πριν είχε καταπιεί ένα καπάκι από μπουκάλι νερού μέσα στην τάξη, με αποτέλεσμα να πνίγεται.

Το περιστατικό έγινε στο East Orange Community Charter School.

Τι συνέβη

Ο 9χρονος μαθητής, δεν μπορούσε να γυρίσει το καπάκι του μπουκαλιού με τα χέρια του. Έτσι λοιπόν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα δόντια του, προκειμένου να τα καταφέρει. Μια κίνηση που κάνουν αρκετά συχνά τα παιδιά.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει το καπάκι στο λαιμό του.

Η δασκάλα καθόταν στο γραφείο της όταν ο μαθητής της ήρθε προς το μέρος της αναστατωμένος και δείχνοντας το λαιμό του.

Εκείνη κατάλαβε ότι πνιγόταν και αμέσως έκανε την λαβή Heimlich στο αγόρι, καθαρίζοντας τον αεραγωγό του.

«Δεν σκέφτηκα τίποτα εκείνη τη στιγμή, απλώς έκανα αυτό που έπρεπε. Είδα ότι χρειαζόταν βοήθεια. Δεν μπορούσε να αναπνεύσει, το πρόσωπό του ήταν αρκετά χλωμό και είχε ένα βλέμμα απόγνωσης. Έδειχνε τον λαιμό του και ήταν εντελώς ταραγμένος. Δεν μπορούσε να μιλήσει, οπότε τότε απλά τον γύρισα και έκανα τη μέθοδο Heimlich».

Για το περιστατικό μίλησε και ο μικρός μαθητής, ο οποίος εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο το καπάκι κατέληξε στον λαιμό του. «Πήγα στον νεροχύτη και προσπάθησα να το βγάλω, αλλά δεν μπορούσα. Έτσι λοιπόν, έτρεξα πολύ γρήγορα στην κυρία Jenkins», είπε ο μαθητής.

Δείτε το βίντεο

Η δασκάλα πριν από χρόνια είχε εκπαιδευτεί στην ΚΑΡΠΑ και τις βασικές πρώτες βοήθειες όταν ήταν δασκάλα προσχολικής ηλικίας. Αν λοιπόν η δασκάλα δεν είχε κάνει την βασική εκπαίδευση η κατάληξη ίσως να μην ήταν η ίδια!

Και εδώ έρχεται η μεγάλη συζήτηση λοιπόν για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε όλοι τις βασικές πρώτες βοήθειες. Και πόσο μάλλον όσοι ζούμε ή εργαζόμαστε με παιδιά. Χρόνια υπάρχει το ερώτημα γιατί η βασική εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες δεν έχει μπει ακόμη μέσα στα σχολεία. Τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τα παιδιά.  Αποδεδειγμένα σώζει ζωές, γιατί λοιπόν το καθυστερούμε τόσο;

Η λαβή Heimlich

Η λαβή heimlich είναι μία θεραπευτική τεχνική για την αποφυγή πνιγμού ατόμου λόγω απόφραξης του αναπνευστικού του σωλήνα από ξένο σώμα. Επινοήθηκε από τον Αμερικανό χειρουργό Χένρι Χάιμλιχ ο οποίος την παρουσίασε στην ιατρική κοινότητα το 1974. Από τότε λοιπόν χάρη σε αυτή τη τεχνική, έχουν σωθεί πάρα πολλές ζωές τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών.

Μάθε περισσότερα για τη λαβή Heimlich μέσα από το άρθρο ‘Παιδί σώζει το φίλο του που πνιγόταν από φαγητό – Πώς τα παιδιά σώζουν ζωές”

Λίζα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο λοιπόν για να ενημερωθούν και άλλοι γονείς!

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

e-mama.gr