Δασκάλα προειδοποιεί: «Το σχολείο δε θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Το σχολείο όπως είναι τώρα, μπορεί να γίνει τραυματικό»

Τα σχολεία στη Γαλλία άνοιξαν στις 11 Μαΐου. Έχει δημιουργηθεί μια έντονη αναστάτωση για το πως αντισταθμίζεται η ανάγκη να ανοίξουν ξανά και ο τρόπος που τελικά άνοιξαν. Διάβασα ένα κείμενο στα social media που λέει τα εξής:

Θλιβερή μαρτυρία μιας δασκάλας που εργάζεται σε νηπιαγωγείο στη Γαλλία.

  1. Σήμερα έπρεπε να αφήσω έναν τετράχρονο μαθητή να κλαίει χωρίς να μπορώ να τον παρηγορήσω. Γιατί δεν έχω κανένα δικαίωμα να βάλω ένα χέρι στον ώμο του για να τον ηρεμήσω.
  2. Σήμερα αρνήθηκα να αφήσω έναν μαθητή να πάει στο μπάνιο για 10 λεπτά. Επειδή έπρεπε πριν το τμήμα καθαρισμού να απολυμάνει το WC.
  3. Σήμερα έπρεπε να απαγορεύσω σε παιδιά από 4 έως 7 ετών να αγκαλιάζονται, να παίζουν μπάλα, να κάνουν τσουλήθρα, να παίζουν κρυφτό. Να μην κάθονται δίπλα-δίπλα, να μην ανταλλάσσουν παιχνίδια, να μην κάνουν ποδήλατο στο διάλλειμα και άλλα.
  4. Σήμερα πέρασα περισσότερο χρόνο απαγορεύοντας, ρυθμίζοντας την κυκλοφορία, πηγαίνοντας στο μπάνιο και πλένοντας τα χέρια από το να κάνω μάθημα.
  5. Σήμερα, παρά τις προσπάθειές μας, είδα φόβους, απογοητεύσεις και ακόμη και θλίψη στα μάτια τους.
  6. Σήμερα έφυγα από το σχολείο για πρώτη φορά με ντροπή για την ημέρα μου, αλλά έχοντας κάνει ό, τι ήταν «απαραίτητο».

Το κείμενο είναι μια καλή εικόνα για να καταλάβει κανείς τον τρόπο που έγινε η επιστροφή μικρών παιδιών στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με το νέο καθεστώς και με το πρωτόκολλο υγείας που πρέπει να ακολουθήσουν.

Το πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εξέδωσε πρωτόκολλο υγείας για το άνοιγμα των σχολείων. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει φυσικά το πλύσιμο των χεριών, που επιβάλλεται σε κάθε μαθητή. Κατά την άφιξη το πρωί, μετά από κάθε διάλειμμα, πριν και μετά τα γεύματα, πριν και μετά την τουαλέτα. Επίσης μετά από βήχα, φτέρνισμα ή φύσημα της μύτης, μετά από άγγιγμα “πιθανώς μολυσμένων” αντικειμένων και πριν επιστρέψουν στο σπίτι.

Κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς συστήνουν στους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά σπίτι τους αν μπορούν. Μια νηπιαγωγός σε συνέντευξη της στο francetvinfo.fr, τονίζει ότι το σχολείο όπως είναι τώρα, μπορεί να γίνει τραυματική εμπειρία για τα παιδιά.

Δασκάλα προειδοποιεί: «Το σχολείο δε θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο»

«Το σχολείο είναι ένα μέρος που θέλουμε να θέλουν τα παιδιά να πάνε. Θέλουμε να είναι χαρούμενα εκεί, να χαμογελούν, να παίζουν με τους φίλους τους, να τους αγκαλιάζουν. Και όλα αυτά δεν θα επιτραπούν ξανά με τα νέα δεδομένα. Τα πράγματα θα είναι περίπλοκα, τα σχολεία δε θα μοιάζουν καθόλου στα σχολεία πριν το lockdown.»

Η νηπιαγωγός θεωρεί ότι οι νέοι κανόνες είναι «ανεφάρμοστοι» σε μικρά παιδιά. «Ξαφνικά, μας έδωσαν ένα πρωτόκολλο υγείας με περισσότερες από 50 σελίδες. Και για μένα, αδύνατο να εφαρμοστούν σε μικρά παιδιά. Τα παιδιά δεν μπορούν πλέον να παίζουν μαζί στην τάξη, δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα, δεν μπορούν πλέον να μοιράζονται. Δεν μπορούν πλέον να αγγίζουν ο ένας τον άλλο, δεν μπορούν πλέον να αγγίζουν τον δάσκαλο. Όλα είναι περίπλοκα.

Επίσης αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους του νηπιαγωγείου. Επηρεάζει τη σχέση δασκάλου-μαθητή, συμμαθητών, την προσκόλληση, την κοινωνικοποίηση. Τα θεμέλια της απόκτησης θεμελιωδών κοινωνικών δεξιοτήτων!

Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση αυστηρότητα, υποτίθεται τα παιδιά έχουν ελάχιστο ιικό φορτίο. Για εβδομάδες όσο ήταν ακόμη ανοιχτά τα σχολεία δεν ακολουθούσαμε αυτό το πρωτόκολλο. Τα παιδιά έπρεπε να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Είχαμε αντισηπτικό, αλλά τα παιδιά μπορούσαν να παίξουν μαζί, να αγγίξουν το ένα το άλλο, να μοιραστούν τα παιχνίδια. Έτσι ήταν εφικτό!»

Όλα αυτά στη Γαλλία που αποφάσισαν την επιστροφή στα σχολεία για όλους τους μαθητές. Τροφή για σκέψη.

Λίζα

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.