Δε γίνεται σε κάθε έκρηξη του παιδιού μου, να φωνάζω ότι έχει Άσπεργκερ!

Για να καταλάβεις το ποστ της Τίνας θα πρέπει πρώτα να σου πω τα εξής:

Το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το πώς το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες και αλληλεπιδρά. Δεν είναι εύκολο να διακρίνεις κάποιον που έχει το σύνδρομο και να το αναγνωρίσεις.Δεν υπάρχουν εξωτερικά χαρακτηριστικά που να το μαρτυρούν. Το αναγνωρίζεις κυρίως από τα συμπτώματα και τη συμπεριφορά.

Μερικά από αυτά είναι:

Εκρήξεις θυμού.

➡Προβλήματα στη συγκέντρωση.

➡Δυσκολία στην κοινωνική συναναστροφή

Περιορισμένο πεδίο ενδιαφερόντων: τα άτομα με Άσπεργκερ συνήθως αναπτύσσουν ένα πολύ στενό πεδίο ενδιαφέροντος, με το οποίο και ασχολούνται σχεδόν καταναγκαστικά. Π.χ. ενδέχεται να θυμούνται τα δρομολόγια και τις στάσεις των τρένων που κινούνται σε όλη τη χώρα ή αντίστοιχα να γνωρίζουν και την παραμικρή πόλη ή χωριό σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Ιδιαίτερο ταλέντο σε κάποιο τομέα, όπως π.χ. οι επιστήμες ή οι τέχνες: οι υψηλές επιδόσεις σε κάποιο τομέα ενδέχεται να κατατάξουν ένα άτομο με Άσπεργκερ ανάμεσα στις ιδιοφυΐες.

Προβλήματα συντονισμού, τα οποία φαίνεται να εκδηλώνονται συχνά υπό τη μορφή αδέξιων κινήσεων. Πχ. Ένας άνθρωπος που έχει το Σύνδρομο μπορεί να μιλάει 10 ξένες γλώσσες, αλλά να μην μπορεί να δέσει τα κορδόνια του.

Ελλείμματα στην ικανότητα για επικοινωνία: αυτά έγκεινται στην αποφυγή της βλεμματικής επαφής, καθώς και στη χρησιμοποίηση και κατανόηση της γλώσσας του σώματος.

Δε γίνεται σε κάθε έκρηξη του παιδιού μου, να φωνάζω ότι έχει Άσπεργκερ!
Φωτο του Timothy Archibald. Είναι ο γιος του που έχει Σύνδρομο Asperger. Από το project Echolilia.

Και τώρα που ξέρεις έστω και αυτά τα λίγα για το Σύνδρομο Άσπεργκερ, είμαι σίγουρη ότι θα καταλάβεις την Τίνα.

Η Τίνα είναι η μαμά του Τάσου. Καλά κατάλαβες, ο Τάσος έχει το σύνδρομο και η Τίνα δημοσίευσε ένα ισχυρό μήνυμα για όσους βιάζονται να κρίνουν. Για εκείνους που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει σύνδρομο Άσπεργκερ και κοιτούν περίεργα.

Διαβάστε το ποστ της:

Λοιπόν… αυτός είναι ο Τάσος! Πλέον είναι και επίσημα διαγνωσμένος με σύνδρομο Άσπεργκερ η αλλιώς Χάμπεργκερ όπως προτιμάει εκείνος να το λέει! Το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τον έχει αποδεχτεί. Ή έστω κάνει ότι τον έχει αποδεχτεί αφού κάποιες φορές η συμπεριφορά του στα μάτια τους φαίνεται «κακή». Χωρίς όμως αυτό να τον κάνει κακό παιδί. Είναι ένα διαφορετικό παιδί που έτσι γεννήθηκε. Είναι στο φάσμα του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας. Που σημαίνει ότι αρκετές έως παρά πολλές από τις ανάγκες του προσπαθεί να τις εκτελεί μόνος του.

Αν μπορούσα να τον περιγράψω βγαίνοντας από τον ρόλο της μάνας, θα έλεγα ότι δίνει την αίσθηση του «ξερόλα». Είναι ετοιμόλογος, μπορεί να ειρωνεύεται όταν αδικείται η νιώθει έστω και λανθασμένα ότι αδικείται χωρίς να καταλαβαίνει επακριβώς τι κάνει. Γίνεται επιθετικός και άλλα πολλά που μπορεί να σε φέρουν σε δύσκολη θέση μπροστά σε κόσμο.

Δε γίνεται σε κάθε έκρηξη του παιδιού μου, να φωνάζω ότι έχει Άσπεργκερ!

Όμως… δε γίνεται ρε φίλε σε κάθε «κακή» δημόσια συμπεριφορά του Τάσου να βγαίνω να φωνάζω έχει Άσπεργκερ! Απλά δε γίνεται. Δεν έχουν ιδέα τι είναι! Ούτε ότι έχει σχέση με το νευροχημικό κομμάτι του εγκεφάλου και ανήκει στην παιδοψυχιατρική. Απλά δε γίνεται! Πρέπει να πάψει ο κόσμος να κρίνει το χοντρό, τον περίεργο, τον αυθάδη.

Μην βγάζετε συμπεράσματα αμέσως κόσμε!

Εγώ δεν ντράπηκα ποτέ και ούτε θα ντραπώ. Αντίθετα είμαι πολύ περήφανη. Εξ’ άλλου παρόλα την «κακή» εικόνα που ίσως κάποιος σχηματίσει για εκείνον, εκείνος «έσκισε» σε ένα τεστ IQ! Και εγώ απάντησα «Εγώ το ξέρω ότι είναι πανέξυπνος. Όμως ο κόσμος θα τον κάνει να νιώθει περίεργος στο πλήθος όπως συμβαίνει τώρα στο σχολείο. Ακόμη και από τους εκπαιδευτικούς του.»

Εσύ κόσμε πρέπει να βοηθήσεις τον Τάσο και τον κάθε Τάσο! Με τη θετική σου μάτια, με ένα δεύτερο βλέμμα, με το να μην είσαι καχύποπτος! Δε θέλω συγχαρητήρια και καλή δύναμη. Όχι γιατί το παίζω κάποια, αλλά γιατί δε μου χρειάζονται. Η ζωή μου μαζί του είναι απόλαυση. Και με τα καλά και με τα άσχημα. Τον Τάσο τον θαυμάζω πραγματικά. Ξέρει ακριβώς τι έχει και κάθε μέρα αυτό το ανθρωπάκι παλεύει μέσα στο μυαλό του, μα δείχνει «κανονικός».

➡Δε θέλει να πηγαίνει σχολείο γιατί βλέπει την απόρριψη κάθε μέρα.

➡Αν δεν του πω εγώ, δε θα κάνει μπάνιο γιατί το ξεχνάει.

➡Θυμώνει πολύ εύκολα και λέει πράγματα που δεν τα εννοεί.

➡Δε θα δέσει ποτέ τα κορδόνια του και δε θα πλύνει ποτέ τα δόντια αν δεν του το πω εγώ.

Αλλά το πρόβλημα μου δεν είναι ο Τάσος! Δεν έχω θέμα με το παιδί μου. Εγώ προσαρμόζομαι, τον λατρεύω και διασκεδάζω.

Το πρόβλημα μου είστε όλοι εσείς που τον κοιτάτε περίεργα και το νιώθει. Όλοι εσείς που βλέπετε έναν διαφορετικό άνθρωπο και του το υπενθυμίζετε κάθε μέρα. Με εσάς έχω πρόβλημα στο σχολείο. Με εσάς έχω στους παιδότοπους. Με εσάς τους γονείς, που τι ειρωνεία… είσαστε γονείς!

Ξυπνήστε επιτέλους! Γίνετε λίγο περισσότερο άνθρωποι! Μην καρφώνετε το βλέμμα σας στο αναπηρικό καροτσάκι. Μην καρφώνετε το βλέμμα σας στο παιδί που είναι διαφορετικό. Αυτά τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα γίνουν οι άνθρωποι και οι επαγγελματίες που θα χρειαστείτε στο μέλλον.

Κάντε κάθε άνθρωπο να νιώθει ασφαλής από περίεργα βλέμματα όταν βγαίνει από το σπίτι του…

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.