Δε θέλω να κάνω παιδιά – Εσένα γιατί σε ενοχλεί τόσο πολύ; 

«Και πότε λέτε για κανένα παιδάκι;»

«Εχμ βασικά δε θέλω να κάνω παιδιά. Δηλαδή, δε θέλουμε να κάνουμε παιδιά…»

Η απάντηση αυτή με άφησε παγωμένη. Και μου έδειξε το δρόμο. Θα σου πω παρακάτω γι’ αυτό.

Είμαι μητέρα. Και αγαπώ να είμαι μητέρα. Αγαπώ τα παιδιά μου, αντιμετωπίζω τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, αλλά δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά.

Εγώ…

Εγώ δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά.

Έχω στο περιβάλλον μου γυναίκες που ΔΕΝ μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους με παιδιά. ΔΕ θέλουν να γίνουν μητέρες. ΔΕΝ. Όσο σοκαριστικό ίσως και αν ακούγεται ακόμα αυτό το ΔΕΝ σε κάποιους.

Και ειλικρινά, θα πίστευα ότι οι άνθρωποι που είναι εντάξει με τις επιλογές των άλλων είναι περισσότεροι. Αλλά η πρόσφατη, μαζική επίθεση στην ηθοποιό που δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να κάνει παιδιά, με έκανε να αλλάξω γνώμη.

Γιατί όμως αυτό το Δε θέλω να κάνω παιδιά ενοχλεί τόσο πολύ την κοινωνία; Επίσης γιατί από τη μια η ίδια κοινωνία ουρλιάζει «Αν δεν ήθελες παιδιά να μην έκανες» και από την άλλη «Ντροπή σου να λες δε θέλω παιδιά, δηλαδή εμείς που κάναμε τι είμαστε;»

Γιατί;

Η απάντηση στο ερώτημα έρχεται σιγά σιγά. Δε θυμάμαι να με ρώτησε ποτέ κανείς «Θες να κάνεις παιδιά;». Όλοι πάντα με ρωτούσαν «Πότε θέλεις να κάνεις παιδιά». Δηλαδή, ότι θα κάνεις παιδιά είναι σίγουρο, αλλά το ζήτημα είναι πότε θέλεις.

Επικρατεί ακόμη και σήμερα το πιστεύω ότι αν μια γυναίκα δε θέλει παιδιά, τότε δεν εκπληρώνει τον σκοπό της. Γυναίκα = Μητρότητα. Και το αντίστροφο. Είναι γεγονός ότι υπάρχει πολλή προσπάθεια να νιώσουν «ντροπή» όσοι συνδέεται με την επιλεκτική ατεκνία. Η κοινωνία δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς είναι δυνατόν να σπάνε παραδόσεις αιώνων. Και αυτό που της φαίνεται άγνωστο το φοβάται κιόλας.

Γυναίκα = Μητρότητα

Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει μια αίσθηση διαφορετικότητας για τις γυναίκες που επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά. Θεωρούνται εγωίστριες, ανεύθυνες, που θέλουν να αποφύγουν προκλήσεις και δυσκολίες. Η κοινωνία δίνει μόνη της μια εξήγηση με αρνητικό πρόσημο γι αυτές τις γυναίκες. Γιατί δεν αντέχει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι απλά η επιλογή μιας γυναίκας.  Αυτή η αίσθηση έχει βαθιά τις ρίζες της στην πατριαρχία.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που πάντα σε αυτές τις συζητήσεις εμφανίζεται το αίτημα απολογίας. Θα έπρεπε λοιπόν να απολογηθούν για όλες εκείνες τις γυναίκες που ενώ επιθυμούν παιδιά δεν μπορούν να τα αποκτήσουν. Τις βάζουν να απολογηθούν γι’ αυτό γιατί δεν μπορούν να το διαχειριστούν αλλιώς.

Συμπεριφερόμαστε το ίδιο όταν ένας άντρας δηλώνει ότι δε θέλει να κάνει παιδιά;

Για σκέψου. Αν ένας άντρας δεν έχει παιδιά, δεν είναι πατέρας, τότε δεν είναι πρόβλημα. Κανείς δεν θα τον κρίνει. Ούτε για την αντρική του ταυτότητα, ούτε για το αν το επιλέγει με εγωιστικά κίνητρα. Ωστόσο οι γυναίκες κρίνονται κατά κόρον με αυτόν τον τρόπο.

Οπότε μόλις συνειδητοποιήσεις το γιατί γίνεται όλο αυτό με τις γυναίκες που δε θέλουν να κάνουν παιδιά είναι πιο αιχμηρό ε;

Αξίζει να δεις το παρακάτω βίντεο

Πάτα το CC κάτω δεξιά για να το δεις με ελληνικούς υπότιτλους

Τι μπορώ να κάνω λοιπόν;

Αν θελήσεις να ρωτήσεις μια γυναίκα για την επιθυμία της για τη μητρότητα ξανασκέψου το. Αν σου πει ότι δε θέλει να κάνει παιδιά και ενοχληθείς, ρώτα τον εαυτό σου. Γιατί με ενοχλεί τόσο πολύ;

Εγώ που σου τα γράφω όλα αυτά δεν ανήκω σε άλλη κοινωνία. Στην ίδια κοινωνία μεγαλώσαμε με τα ίδια στερεότυπα. Η ερώτηση που διάβασες στην αρχή του άρθρου ήταν δική μου. Κάποτε, πριν πολλά χρόνια. Η αγαπημένη μου φίλη είχε μόλις παντρευτεί. Η απάντηση που μου έδωσε, μου ήταν τόσο ξεκάθαρη, τόσο ευθεία, τόσο σωστή.

Η απάντηση της με άφησε παγωμένη επειδή κατάλαβα πόσο χαζή ήταν η ερώτηση μου. Και όντως μου έδειξε το δρόμο. Δεν ρώτησα ποτέ ξανά τη φίλη μου ή οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο κάτι τέτοιο. Και απέκτησα ένα ακόμη κίνητρο για να υποστηρίζω τις επιλογές των ανθρώπων σε σχέση με τον εαυτό τους.

Και αυτό είναι καλό για όλους μας…

Λίζα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το μοιραστείς με άλλους

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

e-mama.gr