Δε χρειαζόμαστε ευχές και λουλούδια – Στήριξη χρειαζόμαστε

Τι νιώθεις άραγε την Ημέρα της Μητέρας ή στη γιορτή της Μητέρας; Διαφέρει ιδιαίτερα από οποιαδήποτε άλλη μέρα;

Είναι η ημέρα όπου μερικές ευχές ή λουλούδια, μερικά σοκολατάκια ή μια κάρτα θα σου προσφέρουν ένα γεμάτο χαμόγελο.

Λίγη έξτρα χαρά στον καθημερινό αγώνα. Αλήθεια, αυτό είναι η Ημέρα της Μητέρας;

Ποιος σκέφτηκε άραγε να υπάρχει αυτή η Ημέρα;

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ιστορία αυτής της καθιερωμένης ημέρας. Αν και οι πληροφορίες είναι λίγες – γιατί στο κάτω κάτω λίγους ενδιαφέρει το πώς ξεκίνησε όλο αυτό – θα σου τις μεταφέρω.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα υπήρξε μια γυναίκα από την Αμερική, ακτιβίστρια, η Anna Jarvis. Αυτή λοιπόν που λες, είχε την ιδέα να καθιερωθεί μια μέρα του χρόνου όπου θα είναι αφιερωμένη στις μητέρες. Στον αγώνα τους. Στην προσφορά τους. Και στη ζήτηση για περισσότερη στήριξη.Ήταν επηρεασμένη από τη δική της μητέρα, η οποία έκανε καμπάνιες για τα δικαιώματα των γυναικών εκείνη την εποχή. Τη χρονιά που πέθανε η μητέρα της το 1905, ζήτησε να καθιερωθεί αυτή η ημέρα στη μνήμη της. Πάλεψε πολύ και πίεσε τα επόμενα χρόνια για να γίνει αυτό, ώσπου έγινε το 1914. Ο τότε πρόεδρος Woodrow Wilson υπέγραψε μια διακήρυξη που αναγνώριζε επίσημα την Ημέρα της Μητέρας, κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Ένα λευκό γαρύφαλλο προτάθηκε από την ίδια την Anna Jarvis ως σύμβολο αυτής της ημέρας.Η ίδια γυναίκα που πάλεψε για την καθιέρωση αυτής της ημέρας, πάλεψε για να αναιρεθεί

Μέσα στα επόμενα κιόλας χρόνια, η Ημέρα της Μητέρας πήρε μια διαφορετική μορφή. Άρχισε να ξεχνιέται ο σκοπός της Ημέρας. Η Jarvis παρατήρησε ότι η ημέρα για την οποία πάλεψε, ήταν η ημέρα των ανθοπωλείων, των ζαχαροπλαστείων, όσων έφτιαχναν και πουλούσαν κάρτες.Όλοι ξέχασαν ότι η μέρα αυτή θα ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Στον αγώνα τους. Στην προσφορά τους. Στη ζήτηση για περισσότερη στήριξη. Ή μάλλον δεν το έμαθαν ποτέ ότι αυτός ήταν ο σκοπός.

Περίπου από το 1920 και μετά, η Jarvis αγωνίστηκε σκληρά για να αποτρέψει την εμπορευματοποίηση της Ημέρας της Μητέρας.Παρόλο που είχε αγωνιστεί να αναγνωριστεί και να καθιερωθεί αυτή η μέρα,  βρέθηκε να πιέζει για να αφαιρεθεί από το ημερολόγιο των αναγνωρισμένων εορτών. Μάλιστα ξόδεψε μεγάλο μέρος της περιουσίας της σε αυτό. Όπως καταλαβαίνεις, δεν το κατάφερε ποτέ.Δε χρειαζόμαστε ευχές και λουλούδια – Στήριξη χρειαζόμαστε

Θέλουμε να γιορτάζουμε αυτήν την ημέρα για τους λόγους που καθιερώθηκε.

Θέλουμε να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για αυτό, γιατί αν και τόσα χρόνια μετά, η Ημέρα της Μητέρας είναι μόνο μερικά λουλούδια, δώρα και ευχές. Και τίποτα παραπάνω.Τόσα χρόνια μετά και υπάρχει ακόμα τόση ανισότητα στον κόσμο της εργασίας, της μητρότητας, του γάμου. Δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη εκεί έξω για τις μαμάδες. Τόσα χρόνια μετά και ακόμη δεν έχουμε μια υποστηρικτική κοινωνία που θα δει επιτέλους και τις ανάγκες της Μητέρας. Που θα μπορεί να φροντίζεται και εκείνη για να φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά της.Είμαστε αυτές που κλαίμε μόνες μας στο μπάνιο γιατί κουβαλάμε το φορτίο. Είμαστε αυτές που κάνουμε τη θυσία. Είμαστε αυτές που ξεπερνάμε εμπόδια. Είμαστε αυτές που μας περιγράφουν με χαρακτηριστικά ανιδιοτέλειας.

Ρώτα τις φίλες σου. Ρώτα τις μητέρες στο περιβάλλον σου. Ρώτα αυτές τις γυναίκες για τα κομμάτια της ζωής τους που έχουν θυσιάσει για χάρη των άλλων ανθρώπων μέσα στο σπίτι.

Ρώτα αυτές τις γυναίκες για το κατά πόσο ηθελημένες και συνειδητές ήταν οι επιλογές τους να κάνουν πίσω. Να αφήσουν χώρο στους άλλους. Να μείνουν έξω από το πλάνο.Και τίποτα από αυτά δε φαίνεται.

Οι μητέρες ΔΕΝ μπορούν να συνεχίσουν να είναι αυτές που προσπαθούν να κάνουν ταχυδακτυλουργικά και μαγικά. Γιατί αυτόν τον ρόλο μας τον έδωσε η κοινωνία. Γιατί δεν μπορεί να μας στηρίξει και προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι εντάξει.Τη μητρότητα τη γιορτάζουμε κάθε μέρα. Ακόμη και με τις δυσκολίες της. Δε χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη μέρα και δεν καθιερώθηκε γι αυτό το λόγο. Δε χρειαζόμαστε ευχές, λουλούδια και δώρα. Χρειαζόμαστε στήριξη.

Χρειαζόμαστε όχι μια μέρα, αλλά κάθε μέρα αφιερωμένη στις μητέρες. Στον αγώνα μας. Στην προσφορά μας. Και στη ζήτηση και τη συζήτηση για περισσότερη στήριξη…

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.