Η καθυστερημένη εκτομή του ομφάλιου λώρου έχει χρόνια οφέλη

Μερικά επιπλέον λεπτά σύνδεσης του μωρού με τον ομφάλιο λώρο κατά τον τοκετό, μπορεί να μεταφραστούν σε μια μικρή ώθηση στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος ακόμη και αρκετά χρόνια αργότερα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα παιδιά των οποίων ο ομφάλιος λώρος κόπηκε σε περισσότερα από τρία λεπτά μετά τη γέννηση, είχαν ελαφρώς υψηλότερες κοινωνικές δεξιότητες και πιο λεπτές κινητικές δεξιότητες από εκείνα των οποίων ο ομφάλιος λώρος κόπηκε μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν διαφορές στο IQ.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις από μια σειρά μελετών, όπου όλα όλα τα βρέφη είτε τελειόμηνα είτε πρόωρα, ωφελήθηκαν από τη λήψη επιπλέον αίματος από τον πλακούντα» δήλωσε ο Δρ Heike Rabe, νεογνολόγος στην Ιατρική Σχολή Brighton & Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η καθυστέρηση της εκτομής του ομφάλιου λώρου, επιτρέπει να μεταφερθεί περισσότερο αίμα από τον πλακούντα προς το βρέφος.

Μάλιστα μερικές φορές ο όγκος του αίματος του βρέφους αυξάνεται έως και ένα τρίτο! Ο σίδηρος του αίματος που μεταφέρεται, αυξάνει  τις αποθήκες σιδήρου των βρεφών. Και ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.«Το επιπλέον αίμα κατά τη γέννηση βοηθά το μωρό να αντιμετωπίσει καλύτερα τη μετάβαση από τη ζωή μέσα στη μήτρα – όπου παρέχονται τα πάντα γι ‘αυτό από τον πλακούντα της μητέρας, με τον έξω κόσμο», δήλωσε ο Rabe. «Οι πνεύμονες επίσης διοχετεύονται με περισσότερο αίμα και έτσι η ανταλλαγή του οξυγόνου μέσα στο αίμα μπορεί να πραγματοποιηθεί ομαλά.»

Η καθυστερημένη εκτομή του ομφάλιου λώρου έχει χρόνια οφέλη
Στα αριστερά λώρος που κόπηκε αμέσως και δεξιά λώρος που καθυστέρησε η εκτομή του. Είναι προφανές ότι όταν κόβεται πολύ νωρίς, αχρηστεύεται πολύτιμο αίμα που θα μπορούσε να είχε πάρει το μωρό.

Σε αυτή τη μελέτη, ερευνήθηκαν 263 υγιή τελειόμηνα νεογνά στη Σουηδία.

Στα μισά από αυτά ο ομφάλιος λώρος καθυστέρησε να κοπεί για περισσότερα από τρία λεπτά μετά τη γέννηση, ενώ στα άλλα μισά, ο λώρος κόπηκε σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μια σειρά αξιολογήσεων για το IQ, τις κινητικές δεξιότητες, τις κοινωνικές δεξιότητες. Την επίλυση προβλημάτων, τις δεξιότητες επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Τα παιδιά που καθυστέρησαν την εκτομή του λώρου στη γέννηση τους, έδειξαν ελαφρώς υψηλότερες βαθμολογίες στις κοινωνικές δεξιότητες και στις λεπτές κινητικές ικανότητες.

Η καθυστερημένη εκτομή του ομφάλιου λώρου έχει συγκεντρώσει περισσότερη προσοχή τα τελευταία χρόνια για τα πιθανά οφέλη της στο νεογέννητο. Μέχρι πρόσφατα, οι γιατροί πιστεύεται ότι έκοβαν το λώρο πολύ νωρίς για να μειώσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στη μητέρα. Αλλά η έρευνα δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.Μεγάλο μέρος της έρευνας έχει επικεντρωθεί σε πρόωρα βρέφη, τα οποία φαίνεται να ωφελούνται περισσότερο από την καθυστερημένη εκτομή. Τείνουν να έχουν καλύτερη πίεση του αίματος τις ημέρες αμέσως μετά τη γέννησή τους. Χρειάζονται λιγότερα φάρμακα για την υποστήριξη της αρτηριακής πίεσης, χρειάζονται λιγότερες μεταγγίσεις αίματος. Έχουν λιγότερη αιμορραγία στον εγκέφαλο και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο νεκρωτικής εντεροκολίτιδας.

Η μελέτη αυτή ερεύνησε υγιή, τελειόμηνα βρέφη σε μια χώρα πλούσια σε πόρους. Σε αντίθεση με τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να είναι πιο πιθανή.Το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων δεν έχει εγκρίνει ακόμη αυτή τη  πρακτική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την καθυστέρηση εκτομής του ομφάλιου λώρου όχι λιγότερο από ένα λεπτό.

delayed umbilical cord clamping

Μέχρι στιγμής, οι μελέτες για καθυστερημένη εκτομή του ομφάλιου λώρου έχουν αποκλείσει τα βρέφη που γεννήθηκαν σε κίνδυνο. Πχ με δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα προβλήματα. Αλλά ο Δρ Rabe είπε αυτά τα βρέφη μπορεί πραγματικά να ωφεληθούν περισσότερο από την πρακτική.

Αυτά τα μωρά χρειάζονται συχνά περισσότερο όγκο αίματος για να βοηθήσει στην πίεση και την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και στην αναπνοή είπε ο Rabe.«Επίσης, το αίμα στο πλακούντα είναι πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα. Τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αποκατασταθεί οποιαδήποτε βλάβη του εγκεφάλου, που μπορεί να υποστεί ένα μωρό κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης γέννας», πρόσθεσε. «Η καθυστέρησης εκτομής του ομφάλιου λώρου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να πάρει γρήγορα το μωρό επιπλέον αίμα γρήγορα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.» Μετάφραση

Μετάφραση: Λίζα

(Κοινοποίησε αυτό το άρθρο. Μοιράσου το για να το δουν και άλλοι!)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

1 Comment

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.