ΔΕΝ είσαι η δασκάλα του παιδιού σου!

Κλειστά σχολεία από τις 11 Μαρτίου.

Πρόσφατη προσπάθεια τηλεκπαίδευσης.

Μικρή και μεγάλη αποτυχία.

Κάποιοι δάσκαλοι προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους  να κρατήσουν ενημερωμένα τα παιδιά τους. Κάποιοι άλλοι όχι.

Διαβάζω μαμάδες με ένα, δύο τρία ή και περισσότερα παιδιά. Μαμάδες που δουλεύουν ακόμη ή που είναι στο σπίτι. Διαμαρτυρίες για την διαδικασία. Διαμαρτυρίες για το μόνιμα πεσμένο σύστημα. Διαμαρτυρίες για το ότι δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο της δασκάλας.

Και τότε ξεκινάει το άγχος. Οι μέρες περνούν. Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα κρατήσει όλο αυτό. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξανανοίξουν τα σχολεία. Κανείς δεν ξέρει τίποτα. Αλλά τα παιδιά μας θα μείνουν πίσω στα μαθήματα τους. Και άλλη χρονιά χαμένη; Ναι, αυτό ίσως το βλέπουμε πια.

«Άρχισα να ψάχνω πως θα τους διδάξω μόνη μου.»

«Βρήκα οδηγίες το Youtube για το πώς θα κάνουμε μαθήματα, για να προχωρήσουμε μόνοι μας.»

«Δε γίνεται να μείνουν τα παιδιά τόσο πίσω!»

Μα να σου πω αγαπημένη μου μαμά; ΔΕΝ είσαι η δασκάλα του παιδιού σου! Είσαι απλά η μαμά του!

 

Μην αγχώνεσαι! ❤

Τα παιδιά έχασαν τη ρουτίνα του σχολείου τους μέσα στην οποία έμαθαν να εκπαιδεύονται. Ο τρόπος που μαθαίνουν στο σχολείο είναι προσαρμοσμένος στην εκπαιδευτική φιλοσοφία. Στο σπίτι όλο αυτό αλλάζει. Μην αγχώνεσαι να το προσομοιώσεις. Γιατί δεν μπορείς. Ως γονιός μπορείς να τους παρέχεις ένα πλαίσιο για να διατηρούν το μυαλό τους ενεργό, όπως πιθανών να κάνεις το καλοκαίρι.

Μην αγχώνεσαι! ❤

Δεν σταμάτησε μόνο το παιδί σου το σχολείο. Σταμάτησαν τα σχολεία σε όλον τον κόσμο. Όταν θα ανοίξουν ξανά με το καλό, το παιδί σου δε θα είναι πιο πίσω από τα υπόλοιπα. Και μην ανησυχείς ούτε γι αυτό. Τα παιδιά θα συνεχίσουν να γράφουν, να διαβάζουν, να μαθαίνουν. Θα περάσουν σε σχολές, θα επιλέξουν τις σπουδές τους. Δεν θα τους επηρεάσει τόσο δραματικά αυτή η παύση στη μάθηση.

Μην αγχώνεσαι! ❤

Το ήξερες ότι ένα τυπικό πρόγραμμα homeschool για παιδιά δημοτικού έχει μόνο δύο με τρεις ώρες την ημέρα; Το υπόλοιπο της ημέρας περιλαμβάνει εξερεύνηση, ανάγνωση, οικιακά καθήκοντα και διαχείριση της πλήξης.

Το ξέρω ότι το σκέφτεσαι το βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών σου. Αλλά πίστεψε με, τα παιδιά σου μαθαίνουν ακόμη και έτσι.

Μαθαίνουν από την τηλεκπαίδευση. Μαθαίνουν από τις ώρες που περνάτε μαζί στη μαγειρική. Από τις ημέρες που τρώτε πλέον όλοι μαζί ως οικογένεια. Από τις νύχτες που παίζετε επιτραπέζια και άλλα παιχνίδια. Από την βόλτα σας στο απομονωμένο μέρος στη φύση. Από την παρατήρηση της κίνησης των σύννεφων. Τα παιδιά σου θα θυμούνται όλα αυτά από τις ημέρες του κορονοιού και όχι τα μαθήματα που έχασαν.

Να θυμάσαι ότι τα παιδιά μας αυτή τη στιγμή μαθαίνουν κάτι που εμείς δεν μάθαμε ποτέ ως παιδιά.

Τη διαχείριση του απροσδόκητου. Το πώς να φροντίσουν τον εαυτό τους μέσα στο χάος. Ίσως να μάθουν ακόμη περισσότερα από ότι αν συνέχιζαν κανονικά στο σχολείο.

Γι αυτό σου λέω αγαπημένη μου μαμά. ΔΕΝ είσαι η δασκάλα του παιδιού σου! Είσαι απλά η μαμά του! Και αυτό είναι αρκετό.

Μην αγχώνεσαι! ❤

Και τότε ίσως δε θα έχει κανένα νόημα πια το άρθρο -> “Πως δεν εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας”… Συμφωνείς;

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

4 Σχόλια

 1. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Reply

  Καλησπέρα !
  Εξαιρετική προσέγγιση και κυρίως πολύ ανακουφιστική ! Νομίζω αυτό χρειαζόμαστε όλες οι μαμάδες.
  Να ανακουφιστούμε, να χαλαρώσουμε και να βγούμε από το καλούπι της μαμάς… Υπήρξαμε και εμείς παιδιά …

  καλό βράδυ!
  Φιλικά,

  Βίκυ

 2. Μου αρέσει και μένα να γράφω, αλλά εσύ είσαι μοναδική! Υπέροχο γράψιμο πάντοτε, ζηλεύω. Προσεγγίζεις τα πάντα με απλό και κυρίως ουσιαστικό τρόπο! Αγαπώ!!

  Αυτές τις μέρες που καθόμαστε σπίτι βρήκα κι εγώ την ευκαιρία και έκανα ένα δικό μου blog, μην φανταστείς τίποτα σπουδαίο, από αυτά τα έτοιμα και δωρεάν που βρίσκεις. Μπορώ να βάζω με ένα link άρθρα σου;;;

  Είσαι υπέροχη,
  Η θαυμάστρια σου
  Έλλη

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.