Δεν εμβολιάστηκα ποτέ

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τα εμβόλια. Υπάρχουν γιατροί που τα συστήνουν ανεπιφύλακτα και γιατροί που τα αμφισβητούν. Υπάρχουν γονείς που εμβολιάζουν τα παιδιά τους και γονείς που δεν τα εμβολιάζουν. Δε θα σας πω αν είμαι υπέρ ή κατά. Κάθε ένας έχει την άποψή του και θα ακούσετε διάφορα σχόλια είτε υπέρ είτε κατά των εμβολιασμών.

Διαβάζοντας όμως αυτήν την πραγματική ιστορία, ιδίως τον τρόπο με τον οποίο αυτή η μαμά κλείνει το γράμμα της, αναρωτήθηκα κάτι που πραγματικά με τρόμαξε…


“Είμαι παιδί γεννημένο στα τέλη των 70s. Δεν εμβολιάστηκα ποτέ. Είχα μια απίστευτα υγιεινή διατροφή: καθόλου ζάχαρη μέχρι ενός χρόνου, θήλασα για πάνω από έναν χρόνο, έτρωγα σπιτικά οργανικά λαχανικά, φρέσκο γάλα, καθόλου γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, καθόλου πρόσθετα, καθόλου ασπαρτάμη. Η μητέρα μου χρησιμοποιούσε ομοιοπαθητική, αρωματοθεραπεία, χειροπρακτική, παίρναμε καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης C, εχινάκεια, μουρουνέλαιο.

Μεγάλωσα στη φύση, δίπλα σε μια φάρμα. Περπατούσα πολύ, έκανα αθλητισμό, χόρευα δύο φορές την εβδομάδα, έπινα πολύ νερό. Δε μου επιτρεπόταν καμία παρασπονδία. Ακόμη και ο φρέσκος χυμός που έπινα ήταν αραιωμένος με νερό για να μη χαλάσουν τα δόντια μου, ενώ πολλές φορές θα σκότωνα για λίγο άσπρο, αγοραστό ψωμάκι για κολατσιό και για μπισκότα αντί για φρούτα, μια φορά στο τόσο, όπως άλλωστε έτρωγαν όλα τα άλλα παιδάκια.

Τρώγαμε μόνο (βιολογικό ντόπιο) κρέας μία με δύο φορές την εβδομάδα και η μητέρα μου και ο πατέρας μου έκαναν τα πάντα χειροποίητα – ακόμη δεν έχω δοκιμάσει έτοιμη τραγανή τηγανίτα και τα πατατάκια φούρνου ήταν η μόνη απόλαυση που μπορούσαμε να έχουμε κάποιες βραδιές που η μαμά και ο μπαμπάς είχαν φίλους και ήταν πιο χαλαροί.

Παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής που φαινομενικά είχα, πέρασα ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, έναν τύπο ιογενούς μηνιγγίτιδας, οστρακιά, κοκίτη, ανεμοβλογιά, υπέφερα από αμυγδαλίτιδα, ασθένειες τις περισσότερες από τις οποίες θα μπορούσα να μην τις είχα περάσει αν είχα εμβολιαστεί. Στην τρίτη δεκαετία της ζωής μου κόλλησα προκαρκινικά χλαμύδια και ξόδεψα 6 μήνες από τη ζωή μου σκεφτόμενη πώς θα ανακοίνωνα στα δυο μου παιδιά, ηλικίας κάτω των εφτά χρόνων, πως η μαμάκα ίσως και να νοσούσε από καρκίνο αν δεν «τα είχα ξεφορτωθεί» εγκαίρως.

Κάπως έτσι η ιδέα της φυσικής ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος χωρίς εμβολιασμό, απλώς δε λειτούργησε σε εμένα. Πως είναι δυνατόν εγώ, με αυτά τα ειδυλλιακά παιδικά χρόνια και την εκπληκτικά υγιεινή διατροφή μου, να είμαι συνέχεια τόσο άρρωστη;

Η μητέρα μου είχε εμμονή με την υγιεινή ζωή, σε σημείο που ντρόπιαζε τους περισσότερους φίλους μου που είχαν μια φυσιολογική διατροφή. Δεν έπινε, δεν κάπνιζε, δεν έκανε ναρκωτικά, δεν μας άφηνε να βλέπουμε ότι θέλαμε στην τηλεόραση, δε φορούσαμε πλαστικά παπούτσια. Ζούσε εναλλακτικά και υγιεινά. Και ξέρετε κάτι; Χαίρομαι που μας έμαθε να τρώμε υγιεινά, την ευχαριστώ που νοιαζότανε για εμάς με αυτόν τον τρόπο. 977921-273a9f4e-776d-11e3-ad16-5b01da53a32eΑλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να με προστατέψει από όλες αυτές τις παιδικές αρρώστιες.

Από την άλλη μεριά, τα δυο μου παιδιά που έχουν κάνει όλα τα εμβόλια τους, αρρώσταιναν σπάνια και πήραν αντιβίωση ίσως κάνα δυο φορές στη ζωή τους. Όχι σαν εμένα, που είχα τόσες ασθένειες που χρειάζονταν αγωγή με αντιβιοτικά που απέκτησα ανοσία και χρειάστηκε να νοσηλευτώ στα 21 μου λόγω μικροβίου στο λαιμό, το οποίο ήταν ανθεκτικό στην πενικιλίνη (επρόκειτο για ένα μικρόβιο που σκότωσε τη Βασίλισσα Ελισάβετ I και το οποίο σχεδόν εξαλείφθηκε λόγω της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών).

 

Τα παιδιά μου δεν πέρασαν καμία παιδική αρρώστια, εκτός από την ανεμοβλογιά που την κόλλησαν ενώ ακόμη θήλαζαν. Κι αυτά μεγάλωσαν με υγιεινή διατροφή, βιολογικά τρόφιμα κλπ. Βέβαια εγώ δεν υπήρξα ποτέ τόσο αυστηρή όσο η μαμά μου, οπότε έτρωγαν πιο φυσιολογικά από εμένα και φυσικά είναι πολύ πιο υγιή παιδιά από όσο υπήρξα εγώ ποτέ.

 

Αναρωτιέμαι σχετικά με τον ισχυρισμό ότι οι επιπλοκές από τις παιδικές αρρώστιες είναι εξαιρετικά σπάνιες, ενώ  οι επιπτώσεις από τα εμβόλια πάρα πολλές. Παλεύω να καταλάβω γιατί ξέρω πολύ περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν βιώσει επιπλοκές από παιδικές αρρώστιες, από αυτούς που είχαν επιπλοκές από εμβόλια. Έχω φίλους που έχασαν την ακοή τους από ιλαρά. Έχω φίλο που έχασε μερικώς την όραση του από ερυθρά. Ένας πρώην φίλος μου έπαθε πνευμονία από ανεμοβλογιά. Ο αδερφός ενός φίλου μου πέθανε από μηνιγγίτιδα.

Όλα αυτά δεν αποτελούν αποδείξεις πάνω στις οποίες μπορεί κάποιος να στηρίξει μια απόφαση. Είναι ανεπίσημα στοιχεία. Αλλά όταν τα γεγονότα και οι επιστημονικές αποδείξεις δεν είναι αρκετές να επηρεάσουν την απόφαση κάποιου, τότε αναγκάζομαι να μιλήσω. Στο κάτω κάτω όλοι αυτοί που είναι ενάντια στον εμβολιασμό, βασίζονται σε ανεπίσημα στοιχεία. Και η προσωπική μου εμπειρία είναι αυτή που με ώθησε να εμβολιάσω τα παιδιά μου και τον εαυτό μου. Έκανα το εμβόλιο της γρίπης πρόσφατα και θα κάνω το επαναληπτικό του κοκίτη για να προστατεύσω το αγέννητο μωρό μου. Τα φυσικά αντισώματα που απέκτησα στην ηλικία των πέντε, όταν κόλλησα κοκίτη, δε θα τον προστατεύσουν όταν γεννηθεί.

Καταλαβαίνω, μέχρι ενός σημείου, από πού έρχονται όλοι αυτοί οι γονείς που είναι ενάντια στους εμβολιασμούς. Ήμουν κι εγώ εκεί. Στη δεκαετία του ’90 ήμουν μια 19χρονη μητέρα, γεμάτη ανησυχίες, τρομαγμένη από τον κόσμο στον οποίο επρόκειτο να φέρω το παιδί μου. Μελετούσα ομοιοπαθητική, βοτανολογία και αρωματοθεραπεία. Πίστευα σε αγγέλους, μάγισσες, γιγάντιους ναυτικούς που μετέδωσαν τη γνώση τους στους Αζτέκους, τους Ίνκας και τους Αιγύπτιους, ενώ είχα και την πεποίθηση ότι ήμουν κατά κάποιο τρόπο ευλογημένη από το Άγιο Πνεύμα και είχα θεραπευτικές ιδιότητες.

Ήθελα να μου διαβάσουν την αύρα και φίλτραρα το φθόριο από το νερό μου. Καλλιεργούσα τα λαχανικά μου και έφτιαχνα συνταγές με βότανα.

Ήμουν τόσο εύθραυστη που κατέρρευσα. Και ένιωσα καλά μόνο όταν άρχισα να ελέγχω αυτές τις παράλογες σκέψεις για τον κόσμο που με περιέβαλε και έγινα αντικειμενικός κριτής.

Μετά την εξάλειψη της ευλογιάς το 1980, η πολιομυελίτιδα είναι η δεύτερη νόσος στην Ινδία που έχει απαλειφθεί μέσω της ανοσοποίησης. H UNICEF το επικρότησε, δημοσιεύοντας αυτή τη φωτογραφία.
Μετά την εξάλειψη της ευλογιάς το 1980, η πολιομυελίτιδα είναι η δεύτερη νόσος στην Ινδία που έχει απαλειφθεί μέσω της ανοσοποίησης. H UNICEF το επικρότησε, δημοσιεύοντας αυτή τη φωτογραφία.

Αν πιστεύεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σου είναι αρκετά δυνατό για να πολεμήσει όλες αυτές τις ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν με τα εμβόλια, τότε είναι αρκετά δυνατό και για να πολεμήσει τις μικροσκοπικές ποσότητες των νεκρών ή αδύναμων παθογόνων που περιέχονται στα εμβόλια.

Αλλά δεν έχουν όλοι γύρω σου το ίδιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, δεν έχουν όλοι την επιλογή, δε μπορούν όλοι να πολεμήσουν αυτές τις ασθένειες, και δε μπορούν όλοι να εμβολιαστούν. Αν έχεις ένα υγιές παιδί, τότε το υγιές παιδί σου μπορεί να αντιμετωπίσει τα εμβόλια και να φροντίσει με αυτόν τον τρόπο για όλα αυτά τα παιδάκια που δε μπορούν, λόγω κάποιας ασθένειας.

Δίδαξε στα παιδιά σου τη συμπόνια και μετέδωσε τους την αίσθηση της υπευθυνότητας απέναντι στους συνανθρώπους τους. Μη μαθαίνεις στο παιδί σου να είναι εγωκεντρικό και φοβισμένο απέναντι στον κόσμο στον οποίο ζει και απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνει.

Και τελευταίο, αλλά πιο σημαντικό για εμένα – το να εκθέτεις το παιδί σου, εις γνώση σου, σε παιδικές αρρώστιες είναι βάναυσο. Ακόμη και χωρίς επιπλοκές αυτές οι ασθένειες δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εμένα δε μου αρέσει να βλέπω κάποιο παιδάκι να υποφέρει ούτε καν από γρίπη ή επειδή χτύπησε το γόνατο του. Αν δεν πέρασες αυτές τις αρρώστιες δεν ξέρεις πόσο επώδυνες είναι – εγώ ξέρω.

Πόνος, δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση, ανορεξία, πυρετός και εφιάλτες, φαγούρα σε όλο το σώμα, αδυναμία να βάλεις κιλά, διάρροια που σε ρίχνει στα πατώματα, οι γονείς που ταλαιπωρούνται μαζί σου και χάνουν τη δουλειά τους, η απομόνωση, οι χαμένες σχολικές ώρες, τα χαμένα παιδικά πάρτι, η ανησυχία, οι άυπνες νύχτες, ο ιδρώτας, τα δάκρυα και το αίμα, οι μεταμεσονύχτιες επισκέψεις στα επείγοντα, όπου περιμένεις στην αίθουσα αναμονής μόνος σου, γιατί κανένας δεν κάθεται δίπλα σου με αυτά τα σημάδια που βλέπουν στο παιδικό σου πρόσωπο.

Αν δεν πέρασες παιδικές αρρώστιες, ενώ δεν εμβολιάστηκες, είσαι τυχερός. Το οφείλεις όμως σε όλους αυτούς που εμβολιάστηκαν. Μόλις τα ποσοστά του πληθυσμού που εμβολιάζεται πέσουν, το παιδί σου δε θα είναι πλέον προστατευμένο. Όσο πιο πολλούς ανθρώπους πείσεις ότι δεν πρέπει να εμβολιάζονται, τόσο πιο γρήγορα η τύχη σου θα τελειώσει.

Σκέψου το!

…Και τι θα γίνει όταν τελικά ο ένας πείσουμε τον άλλο ότι δεν πρέπει να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας;”

.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

.

[dt_button size=”medium” animation=”none” color=”” link=”http://www.voicesforvaccines.org/growing-up-unvaccinated/” target_blank=”true”]Μετάφραση[/dt_button]

2 Σχόλια

 1. Με μία μονο ιλαρά που πέρασα 7 χρονων και που χρειάστηκα νοσηλεία στο Παίδων, απέκτησα μια τοσο εφιαλτικη εμπειρια, που τωρα ειμαι πολύ σχολαστική με τα εμβόλια των παιδιων μου….

  • Μία ερώτηση, γιατί λοιπόν αφού είναι τόσο καλά και ασφαλή τα εμβόλια γίνονται με ευθύνη των γονέων και όχι των γιατρών που τα προτείνουν και τα χορηγούν; Αν δηλαδή συμβεί κάτι κανείς από όσους προτείνουν με όλες αυτές τις δακρύβρεχτες “αληθινές” ιστορίες δεν θα ευθύνεται, και μην μου πείτε τα ποσοστά είναι πολύ μικρά και τέτοιες αηδίες παρά μόνο αν μπορεί κάποιος από σας να μου υπογράψει ότι το παιδί μου δεν είναι σε αυτό το ποσοστό.
   Επίσης πέστε μου σας παρακαλώ ποιες εξετάσεις γίνονται στα παιδιά πριν τους εμβολιασμούς να δούμε άν υπάρχει πρόβλημα από μέρους του παιδιού να δεχτεί το εμβόλιο;
   Τέλος πάντων το θέμα μου είναι όλοι εσείς που γράφεται αυτές τις ψυχαναγκαστικές αηδίες αφήστε τον κόσμο να αποφασίσει μόνος του αφού εξάλλου αυτός είναι και ο μόνος υπεύθυνος.
   Υγ. Στην κυρία που γράφει τα παραπάνω ούτε κι εγω έχω κάνει εμβόλια και δεν εκανα υγιεινή διατρογφη όπως και τα 20+ παιδιά μου το ενα πέρασε μερικές παιδικές ασθένειες το άλλο λιγότερες κι εγώ ποτέ δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να τους απολογηθω για τον καρκίνο μου γιατί από όσο ξέρω δεν υπάρχει εμβόλιο γι αυτό.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.