Στο άρθρο μου Σε ποια ηλικία είναι καλό να μαθαίνουν τα παιδιά αγγλικά, σου είχα παρουσιάσει τη δική μου άποψη για τη σωστή ηλικία και το σωστό τρόπο για να μάθουν τα παιδιά μας αγγλικά, βασισμένη στην εμπειρία μου ως καθηγήτρια αγγλικών.

Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία της ξένης γλώσσας, με έναν τρόπο που θα τα κάνει να την αγαπήσουν, να την κάνουν κομμάτι της καθημερινότητας τους και να την κατακτήσουν χωρίς δυσκολίες και προβλήματα.

Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη γιατί μπορώ να σου πω με περηφάνια ότι τις τελευταίες 10 μέρες ασχοληθήκαμε με τους γιους μου (ετών 6 και 8) με ένα καινούριο project: με το παιχνίδι με τις ξένες λέξεις.

Πριν σου πω πώς παίζεται θα σε διαβεβαιώσω ότι τα παιδιά το είδαν καθαρά ως παιχνίδι, δεν τους πέρασε καθόλου από το μυαλό ότι είναι μάθημα και το αγάπησαν, σε σημείο που έγινε κομμάτι της καθημερινότητας μας.

Το παιχνίδι με τις ξένες λέξεις

Φαντάζομαι πως γνωρίζεις πολύ καλά ότι οι αγγλικές λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας είναι πολλές. Ακόμα και αυτές που χρησιμοποιούν τα παιδιά στις μικρές ηλικίες. Αυτές οι λέξεις έχουν εισχωρήσει ανένταχτες στο λεξιλόγιο μας και φυσικά δεν κλίνονται.

Αυτό που κάναμε λοιπόν εμείς ήταν να πάρουμε ένα τετράδιο και ένα στυλό* και να καταγράφουμε όποια λέξη συναντάμε και είναι αγγλική.

Αρχικά γράψαμε όσες μας ήρθαν στο μυαλό – φυσικά με λατινικούς χαρακτήρες – και στην πορεία όποτε τα αγόρια συναντούσαν ή θυμόταν μια καινούρια λέξη, έσπευδαν να πάρουν το τετράδιο τους και να με ρωτήσουν πώς γράφεται η καινούρια λέξη.

Αυτή η άσκηση γίνεται και ολοκληρώνεται στην a junior σε μια τάξη φροντιστηρίου σε 10 λεπτά, χωρίς όμως κατά τη γνώμη μου να προσφέρει τελικά κάτι ουσιαστικό σε αυτό το τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι κερδίσαμε από το παιχνίδι με τις ξένες λέξεις

Το πρώτο και σημαντικότερο όφελος που αποκομίζουν τα παιδιά μέσα από αυτή τη δραστηριότητα είναι ότι καταλαβαίνουν ότι τα αγγλικά δεν είναι κάτι ξένο και άγνωστο, αλλά κάτι οικείο και γνώριμο. Είναι μια γλώσσα που ούτως ή άλλως βρίσκεται μέσα στη ζωή μας για πολλούς και διάφορους λόγους.

Επιπλέον μέσα από αυτό το παιχνίδι τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να γράψουν λέξεις χρησιμοποιώντας το αγγλικό αλφάβητο, επομένως μαθαίνουν σιγά σιγά τα γραμματάκια και τους ήχους τους. Είναι αρκετά δύσκολο να αντιληφθεί το παιδί σε αυτή την ηλικία ότι το i πχ, ακούγεται κάποιες φορές // (“μακρύ” ⟨i⟩), άλλες πάλι /ɪ/ σύντομο ή σε άλλες λέξεις //. Συναντώντας όμως το γράμμα μέσα σε διάφορες λέξεις αρχίζει να συνηθίζει στην ιδέα μέσα από την πράξη.

Ο Μάνος ρώτησε πχ για τη λέξη taxi και έτσι τους εξήγησα ότι το x στα αγγλικά μοιάζει με τος δικό μας το χ όταν το γράφουμε, αλλά ακούγεται ξ όταν το συναντάμε μέσα στις λέξεις.

Τέλος δεν ξεχνάμε ποτέ πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να χρησιμοποιούν το γράψιμο μέσα στην καθημερινότητα τους για να καταγράψουν το οτιδήποτε.

Σου δίνω κάποια παραδείγματα λέξεων τα οποία μπορείς να έχεις στο νου σου όταν παίξεις το παιχνίδι με το παιδί σου, επειδή μυαλό είναι αυτό και μερικές φορές στερεύει!

stop, taxi, hobby, cd, dvd, studio, robot, coach (ο προπονητής), bar, super market, fast food, sorry, ok, facebook, video, tennis, basket(ball), volley(ball), fax, out, computer, selfie, smart phone, sandwich, design και άλλες πολλές, όπως θα διαπιστώσεις κι εσύ.

Και αφού ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με τα διασκεδαστικά αγγλικά, θα ξεκινήσουμε άμεσα και την επόμενη δραστηριότητά μας, την οποία φυσικά θα μοιραστώ μαζί σας.

Μέχρι τότε…

*στυλό ή πιο σωστά στιλό: προέρχεται από τη γαλλική λέξη stylographe που σημαίνει στυλογράφος (stilus: ινδοευρωπαϊκή ρίζα + graph: από την αρχαία ελληνική γράφω). Επειδή προέρχεται από γαλλική λέξη, κανονικά δεν κλίνεται, παρόλο που στο δημώδη λόγο έχει επικρατήσει να την κλίνουμε. Επίσης γράφεται με γιώτα, ακριβώς επειδή οι ξένες λέξεις που εισχωρούν στα ελληνικά είθισται να γράφονται με τον πιο απλό τρόπο.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

 

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.