Έμφυλους διαχωρισμούς στα παιχνίδια προάγει λίστα υλικών νηπιαγωγείου

Έμφυλες διακρίσεις σε νηπιαγωγείο: Αγόρια φέρνουν παιχνίδια, κορίτσια φέρνουν κουζινικά

Ροζ πριγκίπισσες για τα κορίτσια, μπλε τουβλάκια για τα αγόρια; Πφφ, όχι δεν μπορώ άλλα τέτοια!

Μια σελίδα στο facebook με όνομα «Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά» έφερε στη δημοσιότητα λίστα υλικών που προάγει έμφυλες διακρίσεις μέσω των παιχνιδιών. Σύμφωνα με τη δημοσίευση, ένα ελληνικό δημόσιο νηπιαγωγείο, μοίρασε σε γονείς μια λίστα υλικών με τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά. Μεταξύ άλλων, περιγράφεται με σαφήνεια τι παιχνίδι «αρμόζει» σε ένα αγόρι και τι σε ένα κορίτσι, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για την προαγωγή έμφυλων διακρίσεων στα παιδιά μέσω του παιχνιδιού.

Σύμφωνα με τη λίστα, το αγοράκι έχει τη δυνατότητα να πάρει όποιο παιχνίδι του αρέσει χωρίς κανένα περιορισμό. Στην περίπτωση του κοριτσιού όμως, αλλάζουν τα πράγματα. Το κοριτσάκι λοιπόν, έχει τρεις επιλογές για παιχνίδια. Κουζινικά (γιατί ακριβώς είναι κοριτσίστικα τα κουζινικά;), πλαστικά φρούτα ή ζωάκια. Μάλιστα τονίζεται ότι είναι ΜΟΝΟ για τα κορίτσια! Προφανώς, η οποιαδήποτε παρέκκλιση, με την παραπάνω λογική, θεωρείται «αφύσικη», καθώς ούτε κάποιο κοριτσάκι προβλέπεται να παίζει πχ με μπάλα, ούτε αγοράκι με κουζινικά.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δημοσίευση της παραπάνω λίστας προκάλεσε αντιδράσεις από γονείς που τάσσονται κατά της επιβολής διακρίσεων με βάση το φύλο. Πόσο μάλλον σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία όπου τα παιδιά σιγά-σιγά διαμορφώνουν προσωπικότητα και μια εικόνα για τον κόσμο.

Και κάθομαι και σκέφτομαι τώρα. Στην παιδική μου ηλικία είχα σχεδόν μόνο «αγορίστικα» παιχνίδια. Μαντέψτε γιατί μου άρεσαν περισσότερο. Γιατί το παιδί δεν διακρίνει αγορίστικα και κοριτσίστικα παιχνίδια! Βλέπει απλά παιχνίδια. Δεν ξέρω πως θα αντιδρούσα αν μου έπαιρναν από το χέρι τη μπουλντόζα μου για να μου δώσουν μια κουτάλα.

Διαβάστε και τα άρθρα που έχω γράψει για τους διαχωρισμούς των παιχνιδιών σε κοριτσίστικα και αγορίστικα ->

Κοριτσίστικα παιχνίδια τότε και τώρα

Μήπως τα «κοριτσίστικα» παιχνίδια βλάπτουν σοβαρά τα κορίτσια;

Το γράμμα που έστειλε η Lego σε γονείς τη δεκαετία του ’70 με ένα ισχυρό μήνυμα μέχρι και σήμερα

Πως γίνεται τόσα χρόνια πριν να δινόταν ένα τόσο ισχυρό μήνυμα για τα στερεότυπα που επικρατούν για τα παιχνίδια των δυο φύλων κι σήμερα να έχουν ξεχαστεί τα πάντα;

Κλείνω με τη δημοσίευση του αγαπημένου μου Auguste Corteau:

Write A Comment