Το δημόσιο σχολείο που λέει όχι στη λίστα υλικών αλλά έχουν τα πάντα

Στο Δημοτικό σχολείο Φρε στην Κρήτη υπάρχουν εκπαιδευτικοί με όραμα θέληση και μεράκι. Τους ανακάλυψα από μια δημοσίευση της σελίδας τους στο facebook, όπου εξηγούν πολύ απλά γιατί η λίστα υλικών δε χρειάζεται! Άκουσα τρελά ποσά για λίστες υλικών, τόσα πολλά που υποθέτω ότι θα ανοίξουν βιβλιοπωλείο. Ακριβώς για αυτό το λόγο βρίσκω απίστευτα ενδιαφέρουσα την πρόταση αυτών των εκπαιδευτικών. Η απόδειξη ότι αν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, βρίσκεις λύσεις!

Διαβάστε την ανάρτηση τους:

“Όχι στη Λίστα για μία ακόμη χρονιά

Ο σύλλογος διδασκόντων του Δημοτικού σχολείου Φρε, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποφασίζει, να μην δοθεί λίστα στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου.

Η σχολική μονάδα, με δικά της έξοδα, θα καλύψει τις ανάγκες σε σχολικά είδη…

Θεωρούμε και πιστεύουμε ακράδαντα, ότι όσοι γονείς και όσα παιδιά μετέχουν σε αυτό που ονομάζουμε ελληνικό Δημόσιο Σχολείο και ελληνική εκπαίδευση, θα πρέπει να καρπώνονται τα πάντα ( από υπηρεσίες μέχρι και σχολικά είδη) ΔΩΡΕΑΝ.

Συνάμα με μια τέτοια κίνηση, προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα στους μαθητές, ότι η ατομικότητα μπορεί να εκφραστεί μέσα από τη συλλογικότητα και το κοινό καλό.

Έτσι για παράδειγμα, όταν σε μια τάξη υπάρχουν 15 ψαλίδια και 15 κόλλες, που μένουν στο σχολείο, οι μαθητές τα χρησιμοποιούν όσες φορές θέλουν. Και τα επιστρέφουν κάθε φορά στη θέση τους, εκεί που ανήκουν… Στο σχολείο. Υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και την επόμενη χρονιά! Με αυτό τον τρόπο δε χρειάζεται να μιλήσεις στα παιδιά και να τα διδάξεις σεβασμό και υπευθυνότητα, γιατί απλά το κάνουν βιωματικά κάθε μέρα. Σέβονται και αγαπούν τον χώρο που βρίσκονται, ο οποίος αποτελεί κομμάτι του εαυτού τους…

Δε θέλει κόπο θέλει τρόπο…”

Κάποιο σχόλιο στη δημοσίευση αναρωτήθηκε εύλογα αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σε σχολικές μονάδες της πόλης με περισσότερα παιδιά. Η απάντηση που έδωσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έδειξε ότι είναι θέμα φιλοσοφίας και στάσης ζωής. Και με έκανε να τους αγαπήσω ακόμη περισσότερο.

«Η γνώμη μας είναι ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο και ακατόρθωτο! Όντως ένα σχολείο με 250 μαθητές έχει περισσότερες ανάγκες και περισσότερα έξοδα. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι έχουν και μεγαλύτερες επιχορηγήσεις από τους Δήμους. Χρήματα που ένα τετραθέσιο δεν θα τα δει ποτέ!

Επειδή μας αρέσει να αποδεικνύουμε αυτά που πιστεύουμε και οραματιζόμαστε, θα μιλήσουμε με απλά μαθηματικά! Κάθε μαθητής μπορεί να κοστίσει το πολύ 10 ευρώ σε σχολικά είδη( τετράδια, μολύβια ψαλίδια, κόλλες, μαρκαδόρους κτλ) με το σύστημα που προτείνουμε! 250 Χ 10 = 2500 ( και πολύ βάζουμε) θα κοστίσει στη σχολική μονάδα μια τέτοια κίνηση. Αστείο ποσό για ένα 12θέσιο!

Η λογική ποια είναι; Το σχολείο θα πάρει 2-3 πακέτα μαρκαδόρους για όλη την τάξη σε αντίθεση με τη λίστα που ζητάει από κάθε μαθητή και ένα πακέτο μαρκαδόρους. Αν έχεις 20 μαθητές με τη λίστα θα αγοραστούν 20 πακέτα μαρκαδόρων, που το βάρος αυτό πηγαίνει στις πλάτες των γονιών!!!

Το ποσό των 2500 ευρώ μπορεί ένα σχολείο να το δώσει στο βιβλιοπωλείο κατά τη διάρκεια ενός χρόνου και βάλε. Γίνονται πιστώσεις! Επίσης η δεύτερη χρονιά και η τρίτη θα κοστίσει λιγότερο γιατί κάποια είδη θα μένουν ανέπαφα από τις προηγούμενες χρονιές (ψαλίδια κόλλες κτλ).»

Όσα διάβασα από αυτούς τους ανθρώπους με έκαναν να ψάξω περισσότερα για αυτούς. Και ενθουσιάστηκα. Διαβάστε το άρθρο για την υπέροχη δουλειά τους εδώ.

Διαβάστε επίσης το άρθρο με την πολύ περίεργη λίστα υλικών που ζήτησε νηπιαγωγείο -> εδώ

Write A Comment