Δώρο στη δασκάλα. Ναι ή όχι;

Δώρο στη δασκάλα. Ναι ή όχι;

Δώρο στη δασκάλα. Ναι ή όχι;

Δώρο στη δασκάλα στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Δώρο τα Χριστούγεννα. Το Πάσχα. Δώρο στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Δώρα, δώρα, δώρα! Και να σου τα ποστ στις ομάδες του facebook «Τι δώρο να κάνω στη δασκάλα;». Και να οι προτάσεις αλλά και τα σχόλια που δεν το εγκρίνουν!

«Τι νέα μόδα είναι αυτή; Αμερικανιές!»

 «Τα δώρα σε δασκάλες είναι δωροδοκία και όσες τα δέχονται ανήθικες!»

«Πληρώνεται από το δημόσιο, και ΑΠΑΙΤΩ να κάνει τη δουλειά της. Σιγά μην την ευχαριστήσω με δώρα!»

Τα παραπάνω είναι πραγματικά σχόλια μαμάδων από ομάδες στο facebook και αυτή είναι η άποψη τους.

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους για να συνεννοηθούμε. Μας πειράζουν τα δώρα στις δασκάλες γενικά; Ή ο σκοπός των δώρων; Γιατί αυτό τα αλλάζει όλα!

Καταρχήν να πούμε ότι δεν είναι νέα μόδα. Στο δημοτικό είχα μια δασκάλα η οποία δεχόταν δώρα από γονείς ου της τα πρόσφεραν. Ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση και ο λόγος που της έπαιρναν δώρα οι γονείς κάθε άλλο παρά από ευχαρίστηση ήταν.

Αν διαβάσεις το άρθρο μου «Γράμμα τη δασκάλα που με έκανε να μισήσω το σχολείο» θα καταλάβεις.

Κάποιοι γονείς λοιπόν μέσα στην απόγνωση, της έκαναν πανάκριβα δώρα. Κάποιες μαμάδες κάθε εβδομάδα. Ο λόγος; Η ελπίδα για καλύτερη μεταχείριση στα παιδιά τους.

Και το πετύχαιναν. (να τονίσω εδώ ότι ήταν πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, τη σημερινή εποχή προφανώς δε θα χρειαζόταν δώρα από γονείς για να μπορέσει να βγει η τάξη. Τότε όμως άλλες εποχές, άλλη αντιμετώπιση).

Ήμουν μόλις 8 χρόνων. Αλλά διέκρινα με μεγάλη διαύγεια ότι αυτό το πράγμα δεν μου ταίριαζε καθόλου. Η μαμά μου ήταν πάντα ενάντια σε αυτό και όπως θα κατάλαβες, εγώ δεν είχα ειδική μεταχείριση. Δηλαδή, το πλήρωνα πολύ ακριβά.



Από τότε θεωρούσα το δώρο σε δασκάλα μη αποδεκτό.

Αλλά ήταν απλά το δικό μου τραύμα.

Ώσπου ήρθε η ώρα που ο Mini Me πήγε προνήπια. Οι δασκάλες του πάρα πολύ καλές. Τελειώνοντας η χρονιά ασυνείδητα ένιωσα ότι θέλω να συνδεθώ με κάποιο τρόπο μαζί τους. Όλοι μαζί.

Η σχέση δασκάλου-παιδιού-γονέα τελικά είναι μια τριαδική σχέση συναισθηματικής και πρακτικής επικοινωνίας. Μια τέτοια κίνηση δεν έμοιαζε πια απαράδεκτη στα μάτια μου.

Πήρα λευκές κούπες και ζωγραφίσαμε μαζί με τον Mini Me Θάνο τις φιγούρες της κάθε δασκάλας δίπλα του. Ένιωσα τη σύνδεση τη στιγμή που έδωσα τις σακουλίτσες στις δασκάλες.

Δώρο στη δασκάλα. Ναι ή όχι;

Δώρο στη δασκάλα. Ναι ή όχι;

Εκείνες τις δέχτηκαν με μεγάλη χαρά αλλά επειδή ήταν η δική μας πρώτη φορά σε κάτι τέτοιο, η δική μας χαρά και λαχτάρα φυσικά ήταν μεγαλύτερη από τη δική τους.



Την επόμενη χρονιά νηπιαγωγείο. Πάρα πολύ καλές δασκάλες επίσης, αλλά η μια από αυτές έκανε πραγματικό λειτούργημα! Αυτή τη φορά ήθελα να συνδεθούμε μαζί με όλη μας την ψυχή, να γίνουμε ένα. Τους έγραψα από ένα γράμμα. Αυτό ήταν το δώρο.

Έκατσα και θυμήθηκα όλα εκείνα τα πραγματάκια που έμαθε ο γιος μου στο νηπιαγωγείο και το έγραψα σαν να το έγραφε ο Θάνος…

Γράμμα στη δασκάλα

Πήρα βαθιά ανάσα να μη κλάψω και πλησίασα την κυρία Θωμαή. Άνοιξε η βρύση. Με χάιδεψε στην πλάτη δακρυσμένη. Της έδωσα το γράμμα και το διάβασε. Πλέον κλαίγαμε με λυγμούς μαζί αγκαλιασμένες για ώρα. Όντως γίναμε ένα!

*Update: Συναντήσαμε τη δασκάλα μας μετά από 2 χρόνια που της έδωσα το γράμμα. Συζητήσαμε λίγο. Λίγο πριν αποχωριστούμε μου λέει “Το φυλάω το γράμμα σας, να ξέρετε. Όταν νιώθω περίεργα, το βγάζω από το φάκελο, το διαβάζω και αμέσως νιώθω καλύτερα.” Δάκρυσα.



Εκείνη την τελευταία μέρα στη γιορτούλα δεν της αγόρασα κάποιο δώρο. Δεν χειροτέχνησα κάτι. Της έγραψα απλά ένα… γράμμα. Όμως 2 χρόνια μετά μαθαίνω ότι της κρατάει συντροφιά.*

Εμείς οι γονείς αγαπάμε τους ανθρώπους που αγαπάνε τα παιδιά μας!

Οπότε δεν υπάρχει απάντηση ούτε γενικός κανόνας στο αν ΠΡΕΠΕΙ ή ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις δώρα στη δασκάλα. Υπάρχει απάντηση μόνο στο αν νιώθεις καλά να το κάνεις ή όχι.

Νιώθεις καλά με αυτό; Να το κάνεις 1000 φορές! Δε νιώθεις καλά; Μην το κάνεις ποτέ!

Κάθε μαμά είναι διαφορετική. Άλλη θα φτιάξει κάτι χειροποίητο, άλλη θα γράψει γράμμα, άλλη θα αγοράσει κάποιο συμβολικό δώρο, άλλη μπορεί να διαθέσει περισσότερα χρήματα. Και κάποια δε θέλει καθόλου. Είναι όλα οκ.



Τα δώρα φτιάχτηκαν για να τα δίνουμε σε ανθρώπους που εκτιμούμε. Και αν εκτιμούμε τη δασκάλα επειδή πρόσφερε στο παιδί μας, είναι πολύ εντάξει.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι είναι «Μακροχρόνια η επιρροή των καλών δασκάλων στη ζωή των μαθητών». Και οι γονείς θέλουν να αποχαιρετήσουν/ευχαριστήσουν έναν καλό δάσκαλο – μια καλή δασκάλα με τον τρόπο τους λοιπόν.

Άλλωστε η μεγαλύτερη ανταμοιβή για έναν δάσκαλο είναι σαφώς πρώτα η αγκαλιά των παιδιών, αλλά και η αναγνώριση του έργου τους από τους γονείς.

Λίζα

Είναι ωραίο να μοιραζόμαστε. Κοινοποίησε αυτό το άρθρο για να το διαβάσουν και άλλοι. Όμως ΔΕΝ επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια ©

Ακολούθησε μας αν θέλεις επίσης και στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

RECENT POSTS
FOLLOW ME ON

You May Also Like