Οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό

Παρόλο που στα 15χρόνια τους φροντίζουν να γνωρίσουν τα μυστικά του έρωτα δεν φροντίζουν για την υγεία τους. Σύμφωνα με νέα πανελλαδική επιδημιολογική έρευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, την ΕΣΔΥ, την Α’ Ψυχιατρική Κλινική και τη Β’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Αιγινήτειου, καθώς και το Τμήμα Στατιστικής του LSEκαι παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Οι έφηβοι σήμερα στην Ελλάδα έχουν ολοκληρωμένες σχέσεις και ενώ γνωρίζουν για το AIDS και για την αντισύλληψη, παραδέχονται ότι δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 5.000 μαθητές της Γ’ Λυκείου και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 59,7% των εφήβων είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές για πρώτη φορά στην ηλικία των 15 ετών με μέσο όρο ερωτικών συντρόφων τους 1,9.

Επίσης το 68,5% απάντησε ότι είναι ενήμερο για το AIDS και την ηπατίτιδα, ενώ μόλις το 59% γνωρίζει για τα κονδυλώματα και το 35% για τη γονόρροια.

Συγκλονιστικά όμως είναι τα αποτελέσματα σχετικά με την προφύλαξη. Το 92% των ερωτηθέντων απάντησε ότι γνωρίζει ότι βασικός τρόπος προφύλαξης αλλά και αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό, ωστόσο μόνο το 37% αυτών το χρησιμοποιεί.

Ένα 15,9% ανέφερε επίσης ως λύση και την αποχή από τη σεξουαλική επαφή, ενώ προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι το 84,6% των εφήβων θεωρεί ως καλύτερη λύση αντισύλληψης το χάπι της επόμενης ημέρας.

Οι επιστήμονες που παρουσίασαν τη μελέτη, θεωρούν ότι το νεαρό τη ηλικίας τους όπου αποφασίζουν να έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές σε συνδυασμό με τη μη ενημέρωση σχετικά με την προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και την αντισύλληψη οδηγούν στην αύξηση του φαινομένου ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων καθώς και νοσημάτων. Οι ειδικοί τόνισαν επίσης την άμεση ανάγκη για συντονισμένη στρατηγική ενημέρωσης των νέων.

Ανθή Αγγελοπούλου

  Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

                Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.