Εκμάθηση τουαλέτας: Πότε είναι έτοιμο το παιδί;

Πολύς λόγος γίνεται για το πώς θα εκπαιδεύσουμε τα μικρά μας στην τουαλέτα.

Λέμε ότι πρέπει να είναι έτοιμα για να γίνει κάτι τέτοιο.

Όμως πώς στο καλό καταλαβαίνουμε αν και πότε είναι έτοιμο για αυτό;

Καταρχήν μετά από δύο μικρά που είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, το μάθημα που πήρα είναι ότι κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς. Έτσι, ενώ με τον μεγάλο μου η τουαλέτα ήταν κάτι που συνέβη σχετικά νωρίς και σχεδόν αυτόματα, αναρωτιόμουν για τον μικρό μου. Και κάπως έτσι, κάποιες φορές από την απειρία μας ως μαμάδες, οι προσδοκίες μας είναι μεγαλύτερες από την πραγματικότητα.

Κάνε μια ερώτηση στον παιδίατρο σου να σου εξηγήσει πότε το σώμα του είναι έτοιμο για αυτή τη διαδικασία. Και αν είναι εντάξει, τότε θα πρέπει να εντοπίσεις και πότε είναι έτοιμο το ίδιο το παιδί για κάτι τέτοιο.

Η αγαπημένη Pinky Mckay δίνει μερικές συμβουλές για την αναγνώριση των σημαδιών ετοιμότητας για την εκμάθηση τουαλέτας.Το ταξίδι για την ετοιμότητα στην τουαλέτα

Εμάς τους ενήλικες μας φαίνεται αυτονόητο το να αναγνωρίσουμε πότε μας έρχεται η ανάγκη για τουαλέτα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα μικρά παιδιά.

Το να μπορείς να κάνεις τσίσα ή κακά είναι μια περίπλοκη διαδικασία όταν είσαι μικρό παιδί, που δεν πρέπει να γίνεται με άγχος και βιασύνη.

Αρχικά το μικρό σου πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει πότε έρχεται η ανάγκη για κάτι τέτοιο. Έτσι ώστε να μπορεί κρατηθεί όσο χρειάζεται μέχρι να φτάσει στην τουαλέτα. Να θυμάται που είναι το γιογιό ή το στεφανάκι τουαλέτας. Να κατεβάσει το παντελονάκι εγκαίρως για να τα κάνει, χωρίς αστοχία. Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να κατανοήσει απλές οδηγίες.Τα πρώτα βήματα για να είναι έτοιμο το παιδί για την τουαλέτα

-Το μικρό σου θα συνειδητοποιήσει ότι έχει βρεγμένη ή βρώμικη πάνα.

– Θα συνειδητοποιήσει πότε κάνει τσίσα ή κακά. Αυτό συνήθως δε συμβαίνει πριν τους είκοσι μήνες (το νωρίτερο). Αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και δυόμισι χρόνια ή ακόμα και περισσότερο για μερικά παιδιά. Μπορείς να βοηθήσεις το μικρό σου να μάθει τις λέξεις για να σου πει ότι κάνει τσίσα και κακά (αν δεν το έχεις κάνει ήδη) καθώς αλλάζεις την πάνα.– Θα πρέπει να μπορεί να συγκρατήσει την ανάγκη του από τη στιγμή που θα πει ότι θέλει τουαλέτα, μέχρι τη στιγμή που θα κάτσει σε αυτήν.

– Εκτός από το ότι είναι σωματικά έτοιμο να ελέγξει την ανάγκη του, θα πρέπει να είναι και συναισθηματικά έτοιμο για εκμάθηση τουαλέτας. Τα πισωγυρίσματα είναι φυσιολογικά για τα νήπια καθώς μεταβάλλονται συνεχώς τα όσα μπορούν να ελέγξουν (ή όχι). Αυτό μπορεί να κάνει κάποια παιδιά να θέλουν να προσκολληθούν στην ασφάλεια των πραγμάτων που αισθάνονται άνετα, και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τις πάνες.Με τι έχει σχέση η ετοιμότητα του παιδιού;

Εάν ανησυχείς ότι το παιδί σου καθυστερεί να δείξει έτοιμο, να ξέρεις ότι δεν είναι αντανάκλαση της νοημοσύνης του ή ότι τεμπελιάζει, ή ότι δεν κάνεις εσύ κάτι σωστά. Η ετοιμότητα για την εκμάθηση τουαλέτας συνδέεται με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του. Αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο το παιδί λαμβάνει και ερμηνεύει τα μηνύματα του σώματός του.

Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν σημάδια ότι είναι έτοιμα έως την ηλικία των τριών ετών. Όμως τουλάχιστον το 15% δεν είναι έτοιμα μέχρι εκείνη την ηλικία. Και ένας μικρός αριθμός δεν έχει κατακτήσει τη διαδικασία μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών.Είναι έτοιμο το παιδί μου;

Το παιδί σου είναι σωματικά και συναισθηματικά έτοιμο για μάθηση στην τουαλέτα όταν:

– Επιβεβαιώνει την ανεξαρτησία του σε άλλους τομείς. Πχ. Όταν λέει «Εγώ το κάνω!» και «Μόνος μου!»

– Μπορεί να κατεβάσει και να ανεβάσει μόνο του το ρούχο του.

– Μπορεί να καθίσει σε γιογιό ή στο στεφανάκι της τουαλέτας χωρίς βοήθεια.

– Ξέρει τι είναι τσίσα και κακά και μπορεί να σου το πει.– Έχει περιέργεια για το τι κάνεις εσύ στην τουαλέτα (και ναι, πρέπει να του τη λύσεις την απορία).

– Η πάνα του είναι στεγνή για μεγάλες περιόδους μέσα στη μέρα(τουλάχιστον δύο ώρες). Αυτό δείχνει ότι αναπτύσσει τον έλεγχο στην ουροδόχο κύστη.

– Μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες – ώστε να καταλάβει τι του λες να κάνει.

– Μπορεί να σου πει ότι η πάνα του είναι βρώμικη ή βρεγμένη αφού τελειώσει και θέλει να αλλάξει.Και ήρθε η ώρα για εκμάθηση τουαλέτας!

Εάν περίμενες μέχρι το παιδί σου να είναι πραγματικά έτοιμο, τότε η εκμάθηση τουαλέτας γίνεται πολύ πιο απλή και πιο εύκολη. Τουλάχιστον θεωρητικά.

Θα υπάρξουν φυσικά αποτυχίες και λερωμένα ρούχα στην πορεία, να είσαι σίγουρη. Αλλά αν παρομοιάσεις την εκμάθηση τουαλέτας  με οποιοδήποτε άλλο στάδιο ανάπτυξης, θα δεις ότι το «ατύχημα» είναι απολύτως εντάξει.

Εξάλλου, όταν έμαθε να περπατά, δεν περίμενες να το κάνει χωρίς να πέσει. Και δεν θύμωσες ή απογοητεύτηκες όταν έπεφτε, σωστά; Το «ατύχημα» μπορεί να συμβεί ακόμη και μέρες ή εβδομάδες μετά από μια στεγνή περίοδο. Να θυμάσαι, δε θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά θα συμβεί!Εφόσον σιγουρεύτηκες ότι το μικρό σου είναι έτοιμο, αν θέλεις περισσότερα μυστικά και tips για την εκμάθηση τουαλέτας, τότε θα ανοίξεις αυτό το άρθρο – > “Ήρθε η ώρα για εκπαίδευση τουαλέτας: Συμβουλές για να να γίνει πιο εύκολα”

Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.