Έκτακτα μέτρα για τη σημερινή έκλειψη ηλίου

Σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μερική έκλειψη ηλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 10:39 π.μ και θα ολοκληρωθεί στις 12:49 μ.μ με το μέγιστο του φαινομένου να λαμβάνει χώρα στις 11:43 π.μ.

Η έκλειψη ηλίου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα μάτια, καθώς η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που εκείνες τις ώρες θα έχει ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Για το λόγο αυτό τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας εξέδωσαν έκτακτες ανακοινώσεις για την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών.

Το Υπουργείο Υγείας μέσω του Γενικού Γραμματέα του Γιάννη Μπασκόζου συστήνει να μην παρατηρήσουμε το φαινόμενο γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή του ματιού. Επισημαίνει δε πως οι επιπτώσεις δεν γίνονται συνήθως άμεσα αντιληπτές καθώς δεν προκαλείται πόνος ή ενόχληση εκείνη την ώρα, αλλά οι βλάβες που προκαλούνται είναι μόνιμες και ιδιαίτερα σοβαρές.

Οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί τονίζουν πως απαγορεύεται η παρατήρηση του φαινομένου μέσω φωτογραφικών μηχανών ή μέσα από κάμερες κινητών τηλεφώνων. Την έκλειψη παρακολουθούν οι ειδικοί μέσα από εγκεκριμένα και πιστοποιημένα φίλτρα, ενώ τα γυαλιά ηλίου ή οποιαδήποτε άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία απολύτως προφύλαξη.

Το Υπουργείο Παιδείας από την άλλη, με έκτακτη επίσημη ανακοίνωση του κάλεσε όλους τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς να κρατήσουν τα παιδιά σε κλειστούς χώρους από τις 10:30 έως τις 13:30 της Παρασκευής. Οι περίπατοι χωρίς τη χρήση μεταφορικού μέσου αναστέλλονται, ενώ οι εκπαιδευτικές εκδρομές, πάντα με τη χρήση μεταφορικού μέσου, μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του διευθυντή και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των παιδιών.

Έκτακτα μέτρα για τη σημερινή έκλειψη ηλίου
Έκτακτα μέτρα για τη σημερινή έκλειψη ηλίου

Αναλυτικά η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας:

Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας το γνωστό φαινόμενο της έκλειψης Ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή τόσο από την Αθήνα όσο και από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά εξαιτίας της θέσεώς μας στη Γη, ένα μόνο μέρος του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη κι έτσι η έκλειψη θα είναι μερική. Το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών και συγκεκριμένα από 10.39 πμ έως 12.49 μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11.43 πμ, οπότε και σχεδόν το 31% του ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη.

Λόγω των σοβαρών βλαβών που μπορεί να προκληθούν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού  εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας, οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών μονάδων παρακαλούνται όπως αναπροσαρμόσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές/μαθήτριες να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10.30-13.00).

Κατά το ανωτέρω διάστημα είναι δυνατόν στις σχολικές μονάδες της χώρας να πραγματοποιηθούν δράσεις σχετικές με το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης.

Επιπροσθέτως, σας ενημερώνουμε ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου στη διαδικτυακή διεύθυνση noa.gr ώστε κάθε ενδιαφερόμενο σχολείο να μπορεί να την παρακολουθήσει. Θα υπάρχει βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο, που θα τον παρατηρεί μέσα από ένα ειδικό φίλτρο.

Τέλος, όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις/διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας  για την 20η Μαρτίου 2015 δύνανται να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού, οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, για τη Β/θμια Εκπ/ση, αναστέλλονται.

Προσοχή λοιπόν και τα μάτια σας…κλειστά!!!

Author

Είμαι η Χριστίνα και τριγυρνάω παντού με ένα χαρτί κι ένα μολύβι και γράφω για οτιδήποτε περνάει από το μυαλό ενός αγοροκόριτσου που έγινε μαμά 2 αγοριών που μεγαλώνουν στην επαρχία…την μαμά τους!

1 Comment

Write A Comment