Επιχείρηση καισαρικές: Μέρος πρώτο

Τον τελευταίο καιρό έχει ξεσπάσει μια θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών από γυναίκες που είτε έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή και αμφιβάλλουν για το κατά πόσο ήταν αναγκαία είτε πρόκειται να γεννήσουν και ανησυχούν μήπως υποστούν την ταλαιπωρία μιας επέμβασης χωρίς τελικά να υπάρχει λόγος.

Το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του διεθνούς οργανισμού Human Rights in Childbirth και αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σχετικά με το αυξημένο ποσοστό καισαρικών,  έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι πλέον υποψιαζόμαστε. Ο τοκετός έχει γίνει μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση με πελάτες όλους εμάς.

Πριν διαβάσετε το κείμενο θα ήθελα να πω ότι την μελέτη την είχα πρωτοδεί μόλις βγήκε στη σελίδα του Improving Birth.org και είχα σοκαριστεί από το κείμενο που το συνόδευε. Για κάποιο λόγο είχα κρατήσει εκείνη την εικόνα που έλεγε Ελλάδα: Οι ΗΠΑ του μέλλοντος αν δεν αλλάξουν τα πράγματα. Μάλλον γιατί αυτή η μικρή πρόταση, ήταν γροθιά στο στομάχι και αντιλήφθηκα σε πόσο άσχημη κατάσταση είναι η χώρα μας πάνω στο θέμα “πολλές και αναίτιες καισαρικές”.

70percent cesarian in greeceΕλλάδα: Οι ΗΠΑ του μέλλοντος, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα. Ένα ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα της τάξης του 70%, σε ένα σύστημα υγείας που εξυπηρετεί τη λογική της “ελεύθερης αγοράς” και επιτρέπει στους γιατρούς να διατάζουν πού και το πως θα γεννάνε οι γυναίκες.

Φυσικά η ίδια η μελέτη που ακολουθεί είναι το ίδιο σοκαριστική!

 

Human Rights in Childbirth, Case Study: Ελλάδα, Μέρος Πρώτο

 

Εισαγωγή

 

Το ελληνικό σύστημα υγείας έχει τα υψηλότερα ποσοστά καισαρικών τομών στον κόσμο, που κυμαίνονται γύρω στο 70% των γεννήσεων. Στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες γιατροί πραγματοποιούν καισαρικές για λόγους οικονομικού κέρδους και ευκολίας στον προγραμματισμό των χειρουργείων. Οι 3 στις 10 γυναίκες που γλιτώνουν το χειρουργικό νυστέρι, υπόκεινται σε περινεοτομή και άλλες επεμβάσεις.

Το ελληνικό σύστημα μέριμνας για τη μητρότητα έχει υποστεί κριτική από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για μη συμμόρφωση με τη Σύμβαση Εξάλειψης των Διακρίσεων κατά των γυναικών (Convention on the Elimination of Discrimination against Women, CEDAW) το 2013.

Ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό σύστημα υγείας επιβάλλει την καισαρική σε μια ολόκληρη γενιά γυναικών και των παιδιών τους, είναι ενδεικτικός μιας γενικότερης έλλειψης σεβασμού στην υγεία της γυναίκας. Η διεθνής κοινότητα καλεί την Ελλάδα να μειώσει τα ποσοστά των καισαρικών και να βελτιώσει τις δυσλειτουργίες στη μέριμνα για τη μητρότητα. Στο μεταξύ ποιες είναι οι επιλογές για τις γυναίκες που γεννούν στην Ελλάδα σήμερα; Πώς μπορούν να προστατευτούν από ένα σύστημα υγείας που τους στέλνει στο σπίτι με πληγές και φουσκωμένους λογαριασμούς; Τι μπορεί να κάνει η πολιτεία για να διασφαλίσει την υγεία των Ελληνίδων;

 

Η Ελληνική μέριμνα για τη Μητρότητα

 

Πριν τα μέσα του εικοστού αιώνα οι περισσότερες Ελληνίδες γεννούσαν στο σπίτι με τη βοήθεια της μαμής, ενώ οι γιατροί, αν υπήρχαν, εμπλέκονταν μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Γύρω στη δεκαετία του 1960 ο τοκετός εκμοντερνίστηκε και ακολούθησε το μοντέλο της Αμερικής, αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κάτω από τον ιατρικό έλεγχο. Οι μαμές εξαφανίστηκαν.

Το ίδιο διάστημα, το ελληνικό σύστημα υγείας άρχισε να ιδιωτικοποιείται και να μετατρέπεται σε βιομηχανία με σκοπό το κέρδος. Ένα άρθρο του 2005 στο European Journal of Public Health με τίτλο «Μια έρευνα στις καισαρικές τομές σε 3 ελληνικά νοσοκομεία», αναφέρει: «Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό δαπανών στην ιδιωτική υγεία στην ΕΕ και είναι μέσα στις χώρες του ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη δαπάνη για τη υγεία γενικότερα.» Καθώς το ελληνικό σύστημα υγείας ιδιωτικοποιούνταν, οι μαιευτικές κλινικές εμπορευματοποιήθηκαν, με τις περισσότερες γέννες να λαμβάνουν χώρα σε ιδιωτικές κλινικές. Μέχρι τα τέλη του 1970 τα ποσοστά των καισαρικών βρίσκονταν στο 13,8%. Όταν όμως τα ποσοστά αυτών των ακριβών και βολικών τοκετών σκαρφάλωσαν στο 29,9% μέχρι το 2000, η γέννηση ενός παιδιού μετατράπηκε σε ένα επικερδές επιχειρηματικό πεδίο. «Μεταξύ 1985 και 2000 ο αριθμός των γυναικολόγων αυξήθηκε κατά 34%, ενώ ο πληθυσμός κάτι λιγότερο από 10%.» Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης υπέθεσαν ότι «λόγω της πρόσφατης εμπορευματοποίησης της γυναικολογίας,… η αυξανόμενη πίεση για μεγαλύτερο κέρδος στα ιδιωτικά νοσοκομεία επηρεάζει τις αποφάσεις των γιατρών προς την κατεύθυνση των καισαρικών τομών.» Η έρευνά τους επιβεβαίωσε ότι «οι γιατροί στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία που εξετάστηκαν στη μελέτη, εμφανίζονται να έχουν ως κίνητρο για τις καισαρικές το κέρδος και το βόλεμα των χειρουργείων.»

Μετάφραση: Χριστίνα

Στο δεύτερο μέρος αυτού του case study που αφορά στη χώρα μας θα εκπλαγούμε διαβάζοντας πολλά ακόμα ανατριχιαστικά στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

 

To be continued λοιπόν…

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.