Μονοφαγία – Δίαιτες express που δεν πρέπει να κάνεις

Θυμάμαι τη μαμά μου όταν ήμουν μικρή, να ακολουθεί δίαιτες express που υποσχόταν απώλεια πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έτσι λοιπόν μπορεί να έτρωγε μια ολόκληρη ημέρα και σε απεριόριστες ποσότητες (όπως πρόσταζε η δίαιτα) μόνο κοτόπουλο. Ή μόνο ρύζι. Ή μόνο μήλα. Ή μόνο μπανάνες. Ή οτιδήποτε.

Οι δίαιτες αυτές ανήκουν στην κατηγορία fad diets.

Τι είναι η fad diet;

Η fad diet ή «δίαιτα λατρείας» είναι εκείνη που υπόσχεται γρήγορη απώλεια πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να στηρίζεται σε επιστημονικά διατροφική βάση, αν και οι περισσότερες από αυτές ξεκίνησαν από γιατρούς. Όσοι ανέπτυξαν και προώθησαν μια τέτοια δίαιτα επωφελήθηκαν αδρά οικονομικά και βρήκαν μεγάλη αποδοχή από διασημότητες και απλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο λόγος;

Αυτό που οι άνθρωποι θέλουν, είναι μια σαφής, απλή και εύκολη δίαιτα που μπορούν να ακολουθήσουν με ακρίβεια χωρίς να χρειάζεται να σκεφτούν και να χάσουν χρόνο. Ακόμα κι αν είναι ακραία, εφ ‘όσον αυτή είναι απλή και φαίνεται πιθανό να έχουν αποτελέσματα, τότε θα την ακολουθήσουν.

Όπως μπορείς να φανταστείς όμως, αυτό δεν είναι απαραίτητα η πιο υγιεινή προσέγγιση που θα ακολουθήσει κανείς όταν προσπαθεί να χάσει βάρος ή να βελτιώσει την ευεξία του γενικά. Δυστυχώς, η διατροφή και η άσκηση είναι περίπλοκα θέματα στις μέρες μας και προκειμένου να προσαρμόσει κανείς τη σωστή διατροφή και την άσκηση στην ήδη περίπλοκη ζωή του, θέλει περισσότερο χρόνο και κόπο από μια απλή δίαιτα.

Οι δίαιτες που είναι απίστευτα απλές ή και ακραίες, είναι συχνά πιθανό να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Θα βρείτε άπειρες fad diets, η δίαιτα του αστροναύτη, του μπισκότου, η δίαιτα με τις 5 μπουκιές, της λεμονάδας, της πορτοκαλάδας, της σοκολάτας, η δίαιτα των βρεφικών τροφών, και πολλές πολλές άλλες.

Δίαιτες express που δεν πρέπει να κάνεις

Και ένα τέλειο παράδειγμα αυτού είναι η «μονοφαγία» η οποία είναι πολύ δημοφιλής σε πολλές και διάφορες μορφές.

Τι είναι η μονοφαγία (Mono diet);

Η λέξη «μόνο» σημαίνει «ένα».  Και είναι ακριβώς αυτό που ηχεί στα αυτιά μας: είναι μια δίαιτα στην οποία μπορείτε να φάτε μόνο ένα είδος τροφής την ημέρα, χωρίς περιορισμό ποσοτήτων. Σχετικά πρόσφατα εμφανίστηκε ένας νέος τύπος της μονοφαγίας το «monomeals» και εδώ είναι ακόμη πιο απλά τα πράγματα. Για «x» αριθμό ημερών, μπορείτε να φάτε μόνο ένα είδος τροφής, το οποίο είναι συνήθως φρούτο ή λαχανικό.

Η πιο διάσημη από τους θιασώτες της μονοφαγίας «monomeals» είναι η Youtuber «Freelee the Banana Girl» Όπως μπορείς να καταλάβεις από την ονομασία, το δικό της «monomeal» μονοφαγίας περιλαμβάνει μόνο μπανάνες. Η Freelee έτρωγε μέχρι και 51 μπανάνες σε μια μέρα και είπε ότι έχει περάσει 3 εβδομάδες τρώγοντας… μόνο μπανάνες.

Δίαιτες express που δεν πρέπει να κάνεις

Για ποιο λόγο να φάει κανείς 51 μπανάνες την ημέρα για 3 εβδομάδες τη στιγμή που μια μπανάνα έχει 105 θερμίδες; Δηλαδή στο σύνολο 5355 θερμίδες την ημέρα, πολύ περισσότερες από τις συνιστώμενες;

Η Freelee σε βάθος χρόνου έχασε τελικά 23 κιλά και αυτό θα μου πεις είναι σούπερ! Όμως για κάποια χρόνια ανατίναξε το διαδίκτυο με εκατοντάδες χιλιάδες followers στα social media που την έκαναν διάσημη και αποκόμισε κέρδη από το βιβλίο που έγραψε, όπως και με τις εμφανίσεις της στα media. Καταλαβαίνεις ότι για πολλούς λόγους είναι αρκετά αμφιλεγόμενος ο τρόπος που τελικά έχασε τα κιλά…

Γιατί η μονοφαγία δεν είναι κατάλληλη;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα ιδιαίτερο ή μαγικό στην απώλεια βάρους τρώγοντας μόνο ένα είδος την ημέρα απεριόριστα.

Εκτός από το μητρικό γάλα, κανένα άλλο μεμονωμένο τρόφιμο δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να είναι υγιές και να λειτουργεί αποτελεσματικά.  Η υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ή ποικιλία τροφών, από πολλές ομάδες τροφίμων, γιατί αυτό μας επιτρέπει να παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Επίσης ο συνδυασμός τροφίμων είναι εκείνος που βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει κάποια θρεπτικά συστατικά καλύτερα.

Από την άλλη αν ακολουθήσεις τη μονοφαγία για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα επηρεάσει την υγεία σου αρνητικά, ενώ πολλοί άνθρωποι που ακολούθησαν μια “δίαιτα λατρείας” για πολύ καιρό κατέληξαν ανορεξικοί ή βουλιμικοί.

Ναι αλλά η απώλεια κιλών είναι πραγματικά μεγάλη. Γιατί να μην την κάνω;

Πράγματι, με αυτές τις δίαιτες θα χάσεις περίπου 5-8 κιλά το μήνα κατά μέσο όρο, όπως υπόσχονται. Αλλά αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα απώλειας βάρους, οφείλονται στην γρήγορη εξάντληση των μυών και στη διευκόλυνση απώλειας νερού από τις αποθήκες γλυκογόνου του ήπατος. Με το 75% του σώματός σου να αποτελείται από νερό, είναι πολύ εύκολο να χάσεις βάρος με αυτόν τον τρόπο. Ουσιαστικά χάνεις νερό και μυϊκή μάζα (η οποία καθορίζει το μεταβολικό ρυθμό) και όχι λίπος. Αλλά τη στιγμή που θα σταματήσεις αυτή τη δίαιτα και θα επιστρέψεις σε μια κανονική διατροφή το βάρος σου σταδιακά θα επιστρέψει αφού θα αναπληρωθούν τα υγρά που έχασες. Ο οργανισμός σου θα χτυπήσει κόκκινο συναγερμό προσπαθώντας να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος. Επιπλέον με μειωμένα επίπεδα ενυδάτωσης και την απώλεια των μυών, ο μεταβολισμός σου μπερδεύεται και έτσι μειώνει τις θερμίδες που καίγονται.

dietes-express-pou-den-prepi-na-kanis-fad-diet

Οι διατροφολόγοι και οι ειδικοί στην απώλεια βάρους δεν αποδέχονται τις fad diets

και συμβουλεύουν τους ανθρώπους να μην τις ακολουθούν. «Αν θέλεις να δημιουργήσεις μια fad diet κάνε το εξής. Πάρε μερικά τρόφιμα, δώσε τους «μαγική δύναμη» και καθόρισε ένα σχέδιο. Για να πείσεις τους ανθρώπους ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα χάσουν κιλά», λέει η Alexandra Caspero – RD διατροφολόγος.

Οι βασικές αρχές της καλής διατροφής είναι τόσο απλές που μπορούμε να τις συνοψίσουμε σε μερικές λέξεις. Φάε λιγότερο, κινήσου περισσότερο, να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά. Αν θέλουμε να βάλουμε κάποιες επιπλέον λέξεις αυτές θα ήταν «Βγάλε από τη διατροφή σου τις βρώμικες τροφές».

dietes-express-pou-den-prepi-na-kanis-quick-fix

Γι αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Που περιλαμβάνει τόσο τη διατροφή όσο και την άσκηση. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που στοχεύει στην απώλεια λίπους.

Για την ιστορία, η μαμά μου πάντα έχανε πολλά κιλά με εκείνες τις δίαιτες. Αλλά εκείνα ερχόταν πάντα πίσω μαζί με μερικά επιπλέον κιλά, για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω. Κατάφερε να ισορροπήσει το βάρος της μόνο όταν αποφάσισε να τρέφεται σωστά.

Ακολούθησε μας και στο Instagram για να μοιραζόμαστε την έμπνευση!

emamaliza     και    emamachristina 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας fitmamaδες για να κάνουμε μαζί το ταξίδι προς ένα πιο υγιές σώμα και να υποστηρίζουμε η μια την άλλη!.

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο 🙂 Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

1 Comment

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.