Οι μονοφαγικές δίαιτες που γίνονται μόδα δεν έχουν αποτελέσματα. Αυτό μάλλον είναι κάτι που λίγο πολύ το γνωρίζουμε όλοι, άσχετα αν πολλές φορές πάνω στον πανικό του “πρέπει να χάσω κιλά γιατί έρχεται καλοκαίρι” ή “πρέπει να χωρέσω στα ρούχα μου” το ξεχνάμε.

Αυτό που δε σκεφτόμαστε πολλές φορές είναι ότι οι μικρές αλλαγές είναι αυτές που φέρνουν τα πιο σίγουρα και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Less is more, αγγλιστί.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ, ελληνιστί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά και να κάνουμε δίαιτα, επιλέγουμε να ξεκινήσουμε κάνοντας μεγάλες και δραστικές αλλαγές στη ζωή μας. Επιλέγουμε ένα διατροφικό πλάνο που μας ξεσηκώνει την ψυχολογία και αρχίζουμε να πετάμε από τη διατροφή μας υδατάνθρακες και γεύματα ή πλακωνόμαστε στα φρούτα και τα λαχανικά, στη χειρότερη επιλέγουμε δίαιτες της μόδας που αλλάζουν ολόκληρη τη ζωή μας σε μία νύχτα. Στη αρχή ενθουσιαζόμαστε! Αν μάλιστα δούμε γρήγορα αποτελέσματα… Και μετά αρχίζει η κούραση, η στέρηση, η καταστροφή της ψυχολογίας μας. Και στην καλύτερη περίπτωση επιστρέφουμε εκεί από όπου αρχίσαμε. Στη χειρότερη…ακόμα πιο πίσω.

Απαιτούμε από το σώμα μας να αλλάξει γρήγορα επιβάλλοντας του γρήγορες αλλαγές. Η εμπειρία βέβαια αποδεικνύει ότι οι δραστικές αλλαγές και μια επαναστατική δίαιτα δεν έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Μπορεί να βοηθήσουν να χάσουμε βάρος πρόσκαιρα, αλλά δεν θα μας χαρίσουν ένα μόνιμα δυνατό, υγιές και όμορφο σώμα.

Κάνουμε μικρές και εύκολα διαχειρίσιμες αλλαγές και όχι δίαιτα

Κάθε εβδομάδα βάζουμε μικρούς στόχους και δίνουμε στον εαυτό μας το χρόνο να προσαρμοστεί σε αυτές, να τις διαχειριστεί, να δει κατά πόσο του ταιριάζουν και στη συνέχεια αποφασίζουμε αν αυτές οι αλλαγές μας ταιριάζουν. Αν μας ταιριάζουν τις κρατάμε και προχωράμε σε καινούριες μικρές αλλαγές.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε στο μυαλό μας και στο σώμα μας το χρόνο να ξεφορτωθεί τις ανθυγιεινές συνήθειες και να τις αντικαταστήσει με καινούριες υγιεινές. Πολύ καλύτερα από μια δίαιτα που θα τηρήσουμε για έναν, δύο, έξι μήνες, επιστρέφοντας μετά στη “φυσιολογική” ζωή μας.

Υπόθεση δίαιτα: ουκ εν τω πολλώ τω ευ

Δεν απογοητευόμαστε

Όταν αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες από τη μια μέρα στην άλλη, τις περισσότερες φορές – για να μην πω όλες – απογοητευόμαστε. Προκειμένου να μην αφήσουμε την απογοήτευση να μας πάρει ακόμη μια φορά από κάτω είναι σημαντικό να εστιάζουμε την προσοχή μας στην αίσθηση που μας χαρίζει μια υγιεινή επιλογή και όχι να επιβάλλουμε στο σώμα μας μια ακόμη δίαιτα.

Το πιο σημαντικό από όλα…

Μην θεωρείς το φαγητό ως δεδομένο. Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που ζούμε εδώ που ζούμε και έχουμε αυτά που έχουμε. Είναι καλό να αισθανόμαστε καθημερινά ευγνώμονες γι’ αυτά που έχουμε και όχι γι’ αυτά που μας λείπουν. Σιγά σιγά θα καταλάβεις ότι όσο πιο ευγνώμονες νιώθουμε τόσο λιγότερο απογοητευόμαστε.

#lessismore

Στα πλαίσια αυτής της λογικής αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μικρές προκλήσεις, challenges όπως τις ονομάζουμε στην ομάδα μας fitmamaδες. Δεν είναι τίποτα άλλο από υποσχέσεις που θα δίνουμε για να αλλάξουμε τις συνήθειες μας και να γίνουμε υπεύθυνοι απέναντι στον εαυτό μας.

Η πρώτη μας υπόσχεση είναι:

Αφού διαβάσεις τις προτάσεις μας έλα στην κοινότητα που έχουμε δημιουργήσει fitmamaδες για να στηρίζουμε η μια την άλλη και να αλλάξουμε τις ζωές τις δικές μας και των οικογενειών μας προς το καλύτερο.

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ κάτω γιατί εμείς θέλουμε να το διαβάσουμε και να κάνουμε κουβεντούλα!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.