Οι γάιδαροι των δρόμων

Θέλω πολύ καιρό να γράψω για αυτό. Οι γάιδαροι των δρόμων είναι απαίδευτοι, είναι παρτάκηδες, είναι πολλοί και παντού.

Μιλάω για αυτούς που το έχουν σύστημα να παρκάρουν όπου γουστάρουν, σε πεζοδρόμιο, σε διάβαση, σε δρόμο διέλευσης τυφλών, σε ράμπα αναπήρων ή σε στάση λεωφορείων. Λες και είναι μια δική τους θέση παρκινγκ και τους περιμένει, μιας και συνήθως (συνήθως τουλάχιστον) είναι άδεια. Θυμώνω πολύ με αυτούς.

Δεν οδηγώ αυτοκίνητο. Ήμουν και είμαι πάντα η κατηγορία του πεζού, που παίρνει το λεωφορείο για να μετακινηθεί και πλέον είμαι και μαμά που «οδηγώ» καροτσάκι. Πολύ, καθημερινά, συνέχεια. Επίσης είμαι γειτόνισσα ανάπηρων ανθρώπων που κινούνται στη γειτονιά με εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία. Αν εγώ δυσκολεύομαι μια με το καροτσάκι μπορώ να καταλάβω πόσο περισσότερο δυσκολεύονται εκείνοι.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλοί που δεν καταλαβαίνουν.

«Ναι, ναι για 5 λεπτά»

Ναι ρε άνθρωπε, γιατί για 5 λεπτά; Αν κάτσεις μόνο για 5 λεπτά δεν είσαι παράνομος; Και γιατί αυτός που θέλει να περάσει από εκεί θα πρέπει να περιμένει τα δικά σου 5 παράνομα λεπτά; Και όταν θα φύγεις εσύ να είσαι σίγουρος ότι θα έρθει ένα που θα διεκδικήσει τα δικά του 5 παράνομα λεπτά!

«Δεν είχα που να παρκάρω και έχω δουλειά, βιάζομαι»

Ε, εντάξει, πες ότι βιάζεσαι βρε αδερφέ! Τότε είσαι οκ! Οι υπόλοιποι έχουν όλο το χρόνο να σε περιμένουν να κάνεις τη δουλίτσα σου, μην αγχώνεσαι! Μη κάνεις μια γύρα παραπάνω με το αμάξι σου μήπως βρεις αλλού θέση και προς Θεού μη περπατήσεις λίγο παραπάνω για να πας στη δουλίτσα σου!

Μα δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι. Όλη η φιλοσοφία είναι λάθος.

Τι κάνω εγώ; Όταν κάνουν το «έγκλημα» μπροστά μου, τους λέω ευγενικά, με χαμόγελο, κάνοντας τη χαζή «Ε, συγγνώμη, εδώ που παρκάρατε δεν επιτρέπεται». Μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιον επιθετικό. Ίσως γιατί με βλέπουν με το καρότσι ή γιατί ξέρουν ότι κάνουν κάτι παράνομο και απλά βρέθηκε κάποιος να τους το επιβεβαιώσει, να τους πει ότι «Ξέρεις τι; Τελικά πειράζει.» Έχω «διώξει» με τον τρόπο μου κάποιους από την παράνομη θέση παρκινγκ τους.

Συμφωνώ, είναι θέμα παιδείας να συμμορφωνόμαστε με τους νόμους, τους ηθικούς κανόνες και να σεβόμαστε τον συνάνθρωπο μας. «Έλα μωρέ, τι ασχολείσαι; Εσύ θα τους βάλεις μυαλό άμα δεν έχουν;» Θα συνεχίσω να το κάνω. Αν το κάνουμε όλο και περισσότεροι ίσως να το σκεφτούν δεύτερη φορά άμα πάνε να το ξανακάνουν. Και μετά τρίτη και τέταρτη και ίσως να μην το ξανακάνουν κάποτε.

 

Οι Streetpanthers

Οι Streetpanthers είναι μια ομάδα ανθρώπων που αντιτίθενται και κάνουν δράσεις ενάντια στην παράνομη και αγενή στάθμευση που μαστίζει τη χώρα και τον πολιτισμό μας. Ίσως να έχετε δει ή να έχετε ακούσει για τα αυτοκόλλητα στα παράνομα παρκαρισμένα αμάξια «Είμαι γάιδαρος! Παρκάρω όπου γουστάρω».  Οι Streetpanthers είναι πίσω από αυτό.

Οι γάιδαροι των δρόμων2Η τελευταία τους δράση ήταν η «Εξόρμηση εναντίον γαϊδάρων στη Θεσσαλονίκη» και το διάβασα σε ένα άρθρο στο parallaximag.com

«4/4 οι Streetpanthers και η ένωση για τα δικαιώματα των πεζών με πάνω από 50 άτομα βγήκαν στο δρόμο για νυχτερινή βόλτα και «αυτοκόλλημα» στους γάιδαρους της πόλης οι οποίοι ήταν βέβαια πολλοί, πάρα πολλοί. Πάνω από 100 αυτοκίνητα γαϊδάρων βρίσκονταν σε πεζόδρομους και διαβάσεις.»

Δεν μπορούμε να μαζέψουμε όλους τους γάιδαρους και να τους κάνουμε ιδιαίτερα μαθήματα παιδείας και σεβασμού. Είναι αδύνατον. Δεν ξέρω ποιος είναι ο τρόπος που βολεύει τον κάθε ένα για να εναντιωθεί στο παράνομο παρκάρισμα και να υποστηρίξει αυτούς που νόμιμα έχουν ανάγκη τους ελεύθερους χώρους της πόλης, αλλά διαλέξτε έναν. Την επόμενη φορά μη προσπεράσετε τον γάιδαρο. Δείξτε του ότι δεν είναι αποδεκτός, είναι παράνομος. Μη μαλώσετε μαζί του. Απλά επισημάνετε του το ευγενικά. Με χαμόγελο. Πολλές φορές οι παράνομοι νομίζουν ότι είναι αόρατοι, ότι αφού δεν τους λέει κανείς τίποτα είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν, ότι στην τελική αφού το κάνουν τόσοι πολλοί δεν είναι και τόσο κακό. Όμως είναι! Ας το αλλάξουμε!

Extra:

Εδώ και λίγο καιρό άρχισα να βγάζω φωτογραφίες γαιδάρων, δεν ξέρω γιατί. Ίσως γιατί κάποια στιγμή θέλω να κάνω άλμπουμ με γάιδαρους 🙂

Αυτές είναι μερικές μόνο, από τη γειτονιά μου

οι γάιδαροι των δρόμων 1γ
Αυτή η ράμπα αναπήρων έγινε μετά απο πολύ κόπο για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Θα δείτε ότι είναι λες και έχει μέλι και όλοι πάνε και παρκάρουν κατευθείαν εκεί. Προσέξτε ότι παραπάνω έχει πολλές κενές θέσεις! Αλλά όχι!!! Εμείς θέλουμε εκείνη!
οι γάιδαροι των δρόμων 1α
Αυτός ο τύπος ήταν παρκαρισμένος εκεί σχεδόν για μια εβδομάδα. Ιδιωτική θέση πάρκινγκ… γαϊδάρου…
οι γάιδαροι των δρόμων 1β
Αυτή η ράμπα αναπήρων έχει πλάκα. Επειδή δεν εμπόδιζαν αρκετά το φανάρι και η προέκταση της κολόνας, έβαλαν και τα κλαδιά που έκοψαν πριν λίγο. Να σημειώσω ότι υπήρχε πολύς άδειος χώρος γύρω για να τα τοποθετήσουν χωρίς να εμποδίζουν κανέναν, αλλά μάλλον τους φάνηκε καλύτερη ιδέα να τα βάλουν εκεί.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 🙂

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας «Δεν είμαι τέλεια μαμά» για να γίνουμε μια όμορφη παρέα!


Author

Γεια σου! Είμαι e-mama Λίζα, Θεσσαλονικιά από κούνια, καλλιτεχνικό και ανήσυχο πνεύμα, λατρεύω οτιδήποτε κάνει χαρούμενους τους ανθρώπους! Η ζωή μου κινείται γύρω από 2 μικρούς και πολύχρωμους σίφουνες! Μαζί θα ενημερωθούμε, θα διασκεδάσουμε, θα μαγειρέψουμε και θα βγάλουμε από μέσα μας ότι μας βαραίνει!

Write A Comment