Γεννήθηκε το πρώτο παιδί στην Ελλάδα με Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου

Aγοράκι βάρους 2.960 kg, γεννήθηκε στις 09/04/2019 στις 07:46 π.μ. από Ελληνίδα, ηλικίας 32 ετών, με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και πτωχής ποιότητας ωαρίων.  Η εγκυμοσύνη με τη μεταφορά της μητρικής ατράκτου σε Ελληνίδα ανακοινώθηκε στο Επιστημονικό Συμπόσιο της Institute of Life τον Ιανουάριο. Η μέθοδος αυτή αντιμετωπίζει τα προβλήματα υπογονιμότητας που οφείλονται σε σοβαρές μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες, σε γενετικά μιτοχονδριακά προβλήματα και σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Με την μέθοδο της μεταφοράς της μητρικής ατράκτου τα μιτοχόνδρια διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά των ωαρίων. Μέχρι σήμερα μία πολύ προηγμένη Πειραματική τεχνική που αντιμετώπιζε της μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες ήταν η εγκυμοσύνη με τρεις γονείς. Μία πειραματική διαδικασία κατά την οποία συνδυάζονταν το DNA δύο γυναικών ώστε να αντικατασταθούν με τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια της μέλλουσας μητέρας από τα υγιή μιτοχόνδρια της άλλης γυναίκας.

Κατά την καινοτόμο τεχνική εγκυμοσύνης με τη μεταφορά της μητρικής ατράκτου δημιουργείται μία διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα μπορεί να γίνει μητέρα χωρίς πια το έμβρυο να έχει τρεις γονείς.

Tο DNA του μωρού που γεννήθηκε ανήκει εξολοκλήρου στους γονείς του, γιατί τα γονίδια του πυρήνα είναι αυτά που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργία ενός ατόμου. Η νέα τεχνική ονομάζεται “Maternal Spindle Transfer” ή «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου». Η επιστημονική ομάδα που πραγματοποίησε τη νέα αυτή τεχνική, αφαίρεσε τον πυρήνα του ωαρίου της μητέρας, τον μετέφερε σε ένα ωάριο δότριας -που είχε αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας- και έπειτα γονιμοποιήθηκε με το σπέρμα του πατέρα. Έτσι, το έμβρυο είχε πυρηνικό DNA μόνο από τους δυο γονείς του και μιτοχονδριακό από τη δότρια.

Οι γυναίκες  που έχουν προβλήματα γονιμότητας και τα ωάριά τους δεν έχουν καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιούν μόνο μιτοχονδριακό DNA δότριας και θα κρατούν το DNA του πυρήνα δικό τους. Έτσι, τα έμβρυα θα έχουν όλα τα γενετικά χαρακτηριστικά δικά τους και όχι της δότριας ωαρίου.

Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε πως αυτή η τεχνική έχει ευρύτερες εφαρμογές σε υπογόνιμα ζευγάρια.

Με πληροφορίες από το Institute of Life – IASO

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)

  Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα!

Write A Comment