Στη Γερμανία εργαζόμενες μητέρες κάνουν μήνυση αν δε βρουν θέση σε παιδικό σταθμό

Πριν μερικό καιρό έγραψα το άρθρο «Να τι συμβαίνει όταν οι εργαζόμενες μητέρες δεν έχουν θέση σε παιδικό σταθμό». Εκεί εξηγώ ότι εδώ και μερικά χρόνια οι εργαζόμενες βιώνουμε έναν αποκλεισμό από την εύρεση θέσης σε παιδικό σταθμό. Πολλές είναι οι μητέρες οι οποίες έχασαν τη δουλειά τους γιατί δεν υπήρχε θέση για εκείνες. Εκεί εξηγώ πως βρέθηκα και εγώ αντιμέτωπη με τις δυσκολίες εξαιτίας αυτού του αποκλεισμού.

Φαίνεται ότι σε αυτήν την κοινωνία πρέπει είμαστε μητέρες σαν να μη δουλεύουμε, και να δουλεύουμε σαν να μην είμαστε μητέρες.

Δε συμβαίνει όμως το ίδιο στη Γερμανία. Εκεί, αν είσαι γονιός που έχασες τη δουλειά σου επειδή δεν υπήρχε θέση για το παιδί σου, μπορείς να βρεις το δίκιο σου.

Το 2013 η Γερμανία ανακοίνωσε ότι κάθε παιδί ηλικίας άνω του έτους, έχει νόμιμο δικαίωμα για θέση σε δημόσιο παιδικό σταθμό. Εάν όμως οι γονείς τελικά δε βρουν μια θέση για το παιδί τους; Τότε μπορούν να διεκδικήσουν από το κράτους τους χαμένους μισθούς τους.

Να τι συμβαίνει όταν οι εργαζόμενες μητέρες δεν έχουν θέση σε παιδικό σταθμό

Όλα άρχισαν όταν τρεις εργαζόμενες μητέρες το 2016 κατέθεσαν αγωγή εναντίον του κράτους. Με αυτήν δήλωναν ότι οι αρχές παραμελούν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες δομές που απαιτούνται σύμφωνα με την απόφαση του 2013. Επειδή οι μητέρες δεν μπόρεσαν να βρουν μια θέση σε παιδικό σταθμό στην περιοχή τους, δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να δουλεύουν. Υποστήριξαν ότι αυτό τους στοίχισε και το αποτέλεσμα ήταν απώλεια εισοδήματος. Ο δικαστής της Γερμανίας Ulrich Herrmann αποφάνθηκε υπέρ των εργαζόμενων μητέρων και τις αποζημίωσε για τους χαμένους μισθούς.

Όλο αυτό άνοιξε έναν νέο δρόμο για την εργαζόμενη μητέρα. Το κράτος της Γερμανίας ενθάρρυνε την αμειβόμενη απασχόληση των μητέρων από παλιά. Όμως είναι μια ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε το θέμα. Ότι η εργασία των γονιών πρέπει να στηρίζεται από το κράτος με το να εξασφαλίζεται η καθημερινή φροντίδα των παιδιών.

Η προσέγγιση της Γερμανίας δεν είναι απλά κάποια φιλανθρωπική προσπάθεια για να βοηθήσει τις οικογένειες. Υπάρχει πραγματικό οικονομικό όφελος. καθώς η εξασφάλιση της φροντίδας των παιδιών είναι γνωστό ότι έχει θετικό αντίκτυπο στις αποφάσεις απασχόλησης των γυναικών.

Όταν ένα κράτος υποστηρίζει τις εργαζόμενες μητέρες, το κάνει γιατί έχει και το ίδιο όφελος. Ξέρει ότι μια εργαζόμενη μαμά δε μπορεί να επωμιστεί όλο το βάρος (οικονομικό και μη) της φύλαξης του παιδιού πάνω της. Ξέρει ότι πρέπει να τη βοηθήσει για να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται. Ξέρει ότι πρέπει να την αποζημιώσει αν δε καταφέρει να τη βοηθήσει. Για να την ενθαρρύνει να συνεχίσει τη δουλειά.

Γιατί τελικά, ΔΕΝ μπορούμε να είμαστε μητέρες σαν να μη δουλεύουμε, και να δουλεύουμε σαν να μην είμαστε μητέρες…

Λίζα

Διαβάστε επίσης-> «Να τι συμβαίνει όταν οι εργαζόμενες μητέρες δεν έχουν θέση σε παιδικό σταθμό»

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο! : ) Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια!)

Write A Comment