Γιατί οι άντρες φοβούνται τα μικρά μωρά;

Άδεια πατρότητας. Ένα θέμα ταμπού στην Ελλάδα που έχω την εντύπωση ότι δεν το συζητάει σχεδόν κανένας. Κι όμως όλες οι ανεπτυγμένες χώρες δίνουν ισχυρά κίνητρα στους μπαμπάδες για να πάρουν την άδεια πατρότητας, αφού αποδεικνύεται πως έτσι επωφελείται όχι μόνο ο μπαμπάς, το παιδί ή η μαμά, αλλά ο ίδιος ο θεσμός της οικογένειας και πάνω από όλους η κοινωνία.

Φαντάζομαι ότι όπως πολλά άλλα πράγματα, έτσι κι αυτό θα το καταλάβουμε τελευταίοι.

Ο Alexis Madrigal, δημοσιογράφος στην εφημερίδα The Atlantic, έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο για το φόβο που νιώθουν οι άντρες απέναντι σε ένα νεογέννητο μωράκι και για το αν πρέπει τελικά να παίρνουν οι μπαμπάδες άδεια πατρότητας, βασισμένο στη δική του εμπειρία:

 

“Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της άδειας πατρότητας. Εγώ ο ίδιος πήρα δύο μήνες άδεια (όχι όλη μετ’ αποδοχών) όταν γεννήθηκε το παιδί μου και δε μπορώ να φανταστώ να μην το είχα κάνει. Είμαι σίγουρος ότι η γυναίκα μου, το παιδί μου και εγώ, είμαστε πιο ευτυχισμένοι επειδή το έκανα.

Θα σας συμβούλευα λοιπόν, φίλοι άντρες, να πάρετε όση περισσότερη άδεια πατρότητας μπορείτε. Με μόνο κόστος τον επιπλέον χρόνο που θα περάσετε με το παιδί σας, συμβάλλετε στην ισότητα των φύλων, όπως άλλωστε έχει συζητηθεί εκτενώς και έχει αποδειχτεί από έρευνες.

Παρόλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τους άντρες να ακολουθήσουν αυτήν την τάση.

Οι νομοθέτες πολλών ανεπτυγμένων χωρών δεν αρκέστηκαν απλώς στο να επιτρέψουν στους άντρες να πάρουν άδεια πατρότητας. Προχώρησαν ακόμη παραπέρα και έκαναν αυτήν την άδεια υπερβολικά ελκυστική.

 

Έτσι οι νομοθέτες αποφάσισαν να κάνουν στους άντρες μια προσφορά που ειλικρινά θα ντρέπονταν να αρνηθούν.

Η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Γερμανία, η Φινλανδία και αρκετές άλλες χώρες προσέφεραν στους άντρες μια ποικιλία κινήτρων για να τους παρακινήσουν να πάρουν άδεια πατρότητας. Μερικές χώρες τους προσέφεραν περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε να νιώθουν ότι στηρίζουν οικονομικά τις οικογένειές τους ακόμα και από το σπίτι. Κάποιες άλλες χώρες υιοθέτησαν την προσέγγιση «όλα ή τίποτα», προσφέροντας σε κάθε οικογένεια ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, μεγάλο ποσοστό των οποίων μπορούσαν να το πάρουν μόνο οι πατεράδες που λάμβαναν την άδεια πατρότητας.

working dad

Γιατί συνέβη αυτό σε αυτές τις χώρες; Το θέμα είναι πολύπλοκο και μπορεί να δώσει κανείς πολλές απαντήσεις. Αυτές οι απαντήσεις σίγουρα έχουν σχέση με τους άντρες και τη σχέση τους με τη δουλειά τους. Οι άντρες δε θέλουν σε καμία περίπτωση να μείνουν πίσω στη δουλειά συγκρινόμενοι με τους συνομήλικούς τους. Οι άντρες που περνούν κάποιο χρόνο μακριά από τη δουλειά τους στιγματίζονται. Και μπορεί να αναφέρει κανείς και πολλούς άλλους λόγους που εξηγούν γιατί πρέπει να δίνονται ισχυρά κίνητρα στους άντρες.

Και αυτοί οι λόγοι είμαι σίγουρος ότι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος.

 

Εγώ όμως θέλω να ασχοληθώ με έναν άλλο, πιο προσωπικό λόγο που πιστεύω πως αποτρέπει τους άντρες από το να πάρουν όση περισσότερη άδεια πατρότητας μπορούν. ΦΟΒΟΣ

Επιτρέψτε μου να γενικεύσω, βασιζόμενος στην περιορισμένη εμπειρία μου από το φιλικό και ευρύτερο περιβάλλον μου. Οι άντρες τρομοκρατούνται μπροστά σε ένα μωρό. (Το ξέρω γιατί και εγώ πάθαινα το ίδιο πριν περάσω 1.500 ώρες μαζί του.)

Φοβόμαστε αυτά τα μικρά πλασματάκια και έχουμε τους λόγους μας. Τα μωρά είναι μικροσκοπικά πραγματάκια που δε μιλάνε. Είναι εύθραυστα. Η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή. Και κανείς δε μας έμαθε ποτέ πώς να τους φερόμαστε.

Κανείς δε μας έμαθε πώς να τα χαϊδεύουμε και πώς να τα κουνάμε, που να βάζουμε τα χέρια μας ή ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να τα κρατάμε.

Και αν το μωρό κλάψει; Τι θα γίνει αν δε μπορώ να το κάνω να σταματήσει το κλάμα; Τι πατέρας θα είμαι αν δε μπορώ να σταματήσω το κλάμα του;

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται επειδή οι άντρες δε διαθέτουν αυτό που σε πολλά σπίτια είναι γνωστό ως «μεμέ». «Δεν ξέρω γιατί κλαίει. Θα του δώσω μεμέ».

Οι άντρες δε μπορούν να θηλάσουν, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών μπορούν.

dan-ong-noi-troΚάτω από αυτές τις συνθήκες, πολλοί άντρες έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι είναι άχρηστοι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής ενός μωρού. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πολλοί άντρες που είχαν τις καλύτερες προθέσεις μου είπαν πως ένιωσαν αβοήθητοι κατά τη συναναστροφή τους με ένα νεογέννητο. Πολλοί ανακάλυψαν την πατρότητα μετά από μήνες ή και χρόνια.

Καθώς βγαίναμε από το νοσοκομείο η μαία μας, μας έδωσε τις εξής οδηγίες. Απευθυνόμενη σε εμένα, είπε, «Εσύ κάνεις τα πάντα εκτός από το να θηλάζεις.» Απευθυνόμενη στη γυναίκα μου, είπε, «Εσύ θηλάζεις.»

Έτσι η άδεια πατρότητας μας αποδείχτηκε εξαιρετικά χρήσιμη. Οι οδηγίες της μαίας ήταν για εμάς πολύ σοβαρές.

 

Αν δεν πρόκειται να έχεις το χρόνο να ασχοληθείς με το παιδί σου, ποιος ο λόγος να περάσεις από τη δύσκολη διαδικασία να προσπαθήσεις να το καταλάβεις; Είναι πολύ πιο εύκολο να το δώσεις στη μαμά του και να περιμένεις να αναλάβει αυτή.

Αν πρόκειται να περάσεις εννέα εβδομάδες με ένα νεογέννητο, αξίζει πραγματικά να ασχοληθείς και να ξεπεράσεις αυτόν τον βραχυπρόθεσμο φόβο. Αν μάθεις πως να είσαι χρήσιμος, έχεις βάλει πολύ ισχυρές βάσεις πάνω στις οποίες μπορείς να χτίσεις μια πολύ όμορφη συνεργασία στο μεγάλωμα των παιδιών.

Από την πλευρά της πολιτείας, αυτό που μου υποδεικνύει η εμπειρία μου είναι ότι αν θέλουμε οι άντρες να λαμβάνουν μεγαλύτερη άδεια πατρότητας, πρέπει να υπάρχουν τρόποι ώστε οι άντρες να μαθαίνουν πως να φροντίζουν ένα μωρό πριν αποφασίσουν αν θα λάβουν την άδεια.

 

Τουλάχιστον έτσι θα ξέρουμε αν αυτό που εμποδίζει τους άντρες να ασχοληθούν με τα νεογέννητά τους είναι ο φόβος ή κάποιοι άλλοι παράγοντες.”

(Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα! 

Σας περιμένουμε και στην κλειστή ομάδα μας “Δεν είμαι τέλεια μαμά” για να γίνουμε μια όμορφη παρέα

 

 [dt_button size=”medium” animation=”none” color=”” link=”http://www.theatlantic.com/business/archive/2013/12/why-men-fear-small-babies/282616/” target_blank=”true”]Μετάφραση[/dt_button]

4 Σχόλια

 1. Πόσο παρήγορο να μιλάει έτσι ένας νέος μπαμπάς, έστω κι αν είναι “του εξωτερικού”. Και πόσο καλό για την οικογένεια και το ζευγάρι είναι να μοιραστούν την εμπειρία του ερχομού ενός μωρού στο σπίτι!
  Εδώ, βέβαια, ξέρουμε πως είναι η κατάσταση, αν και υπάρχουν μερικές φωτεινές εξαιρέσεις. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να πει κανείς πως οι Έλληνες μπαμπάδες δεν αγαπάνε αρκετά τα παιδιά τους – τα λατρεύουν!
  Σχετικά με την άδεια πατρότητας, νομίζω πως υπάρχουν άντρες που την έχουν πάρει, αλλά είναι ελάχιστοι – όπως και άντρες με πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω ανήλικου παιδιού.

  Την καλημέρα μου
  Ελένη
  https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

 2. Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν πολλοί μπαμπάδες που παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και το όφελος για την οικογένεια, αλλά πρώτα από όλα για τους ίδιους είναι ανεκτίμητης αξίας. Εγώ πραγματικά χαίρομαι να βλέπω τέτοιους μπαμπάδες και φυσικά είμαι περήφανη που τα παιδιά μου έχουν έναν τέτοιο μπαμπά! Καλημέρα Ελένη μου!!

 3. Η ίδια η πολιτεία (για την Ελλάδα συζητώ εκ διαμέτρου αντίθετη με τις αναπτυγμένες χώρες του βορρά) όχι μόνο δεν δίνει κίνητρα στους πατεράδες… αλλά αντίθετα γεμίζει με τύψεις και τις ίδιες τις μανάδες… Έχω βιώσει προσωπικά τον στιγματισμό και τον ψυχολογικό πόλεμο στον εργασιακό μου χώρο όταν έγινα μαμά… Ειλικρινά εύχομαι να καταλάβουν κάποτε οι εργοδότες πως αποδοτική εργασία θα έχουν όταν έχουν ευτυχισμένους υπαλλήλους! Ξέρω πως μετατόπισα ολίγον την θεματολογία αλλά είπα τον πόνο μου επίσης… χεχε! Εξαιρετικό άρθρο!

  • Καθόλου δε μετατόπισες τη θεματολογία Μαρία. Άλλωστε η πηγή των δύο προβλημάτων είναι ακριβώς η ίδια. Η έλλειψη σεβασμού στο θεσμό της οικογένειας, στα παιδιά (γιατί αυτά γίνονται τελικά δέκτες της όποιας αρνητικής κατάστασης δημιουργείται μέσα στο σπίτι) και στη γυναίκα. Και το λέω αυτό χωρίς να είμαι διόλου φεμινίστρια, αλλά κακά τα ψέματα στην Ελλάδα ο καλός εργαζόμενος είναι ο 25χρονος άντρας, χωρίς παιδιά και υποχρεώσεις. Οι υπόλοιποι απλά δε συμφέρουμε! Γι’αυτό άλλωστε αναπτύχθηκε τόσο η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Γιατί κουβαλήσαμε χρόνια αυτά τα μυαλά και τους ανάλογους φυσικά νόμους.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.