Γιατί είναι καλύτερα να ανοίξουν τώρα τα σχολεία και όχι το φθινόπωρο; Εξηγούν οι λοιμωξιολόγοι

Ο Νίκος Σύψας, λοιμωξιολόγος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών εξηγεί σε τηλεοπτική εκπομπή γιατί πήραν την απόφαση να ανοίξουν τώρα τα σχολεία. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε ομόφωνα στον πρωθυπουργό την επαναλειτουργία, από 1ης Ιουνίου, των δημοτικών και των υπολοίπων εκπαιδευτικών μονάδων που δεν είχαν ανοίξει έως στιγμής.

Τι είπε ο ίδιος:

«Ήταν ομόφωνη απόφαση. Από τη στιγμή που αποφασίζουμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν πριν τελειώσει η πανδημία, πρέπει να αποφασίσουμε το πότε. Τώρα ή το φθινόπωρο; Τώρα είναι πολύ καλύτερη εποχή, καλύτερος καιρός, τα παράθυρα ανοιχτά, ένα πολύ καλό R0*, από τα χαμηλότερα της Ευρώπης. Είναι ιδανική ευκαιρία τα παιδιά να πάνε σχολείο και να εκπαιδευτούν. Στο πώς να συμπεριφέρονται μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους σε μια περίοδο επιδημίας. Κάτι που θα είναι πολύτιμο για το φθινόπωρο».

Θέλουμε σε κάθε τάξη να υπάρχουν 15 παιδιά το πολύ. Αν υπάρχουν 15 μόνο μπορούν να πηγαίνουν και κάθε μέρα στο σχολείο. Ειδάλλως μέρα παρά μέρα» εξήγησε.

Ο κ. Σύψας σημείωσε ότι έχει ληφθεί πρόνοια με απλή δήλωση γονέα ότι στην οικογένεια υπάρχει ευπαθές άτομο, ώστε το παιδί να εκπαιδευτεί εξ αποστάσεως.

Τι είναι ο δείκτης R0;

Ο δείκτης R0 αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο. Δηλαδή εάν αφήσεις τον ιό χωρίς μέτρα κι έχει R0 πάνω από 2, ο ένας θα «κολλήσει» τουλάχιστον άλλους δύο. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ο δείκτης R0 αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 1.

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.