Γιατί τα δεύτερα παιδιά είναι πιο ζωηρά από τα πρωτότοκα;

Ε, τώρα εγώ τι να πω;

Είμαι το δεύτερο παιδί στην οικογένεια.

Φυσικά και ήμουν πιο ζωηρή.

Το επιβεβαιώνει η μαμά μου.

Το επιβεβαιώνω και εγώ τώρα που ο Mini Me Junior Φοίβος έχει γράψει νέους κανόνες για το τι σημαίνει ΖΩΗΡΟ ΠΑΙΔΙ!

Θα στο πουν και άλλες μαμάδες. Και  πάντα κοιτιόμαστε με απορία ρωτώντας η μια την άλλη με αμήχανο χαμόγελο: «Γιατί συμβαίνει αυτό;»Μια έρευνα που εξέτασε χιλιάδες οικογένειες στη Δανία και στην Αμερική, διαπίστωσε ότι όντως τα δεύτερα παιδιά είναι πιο ζωηρά από τα πρωτότοκα!

Μάλιστα αναφέρεται ότι οι πιθανότητες μεγαλώνουν αν το δεύτερο παιδί είναι… αγόρι. Πες μας κάτι που δεν ξέραμε! : )Γιατί τα δεύτερα παιδιά είναι πιο ζωηρά από τα πρωτότοκα;

Στις διαπιστώσεις τους από την έρευνα συμπεριλαμβάνουν, πιο άτακτη και ανυπάκουη συμπεριφορά. Επίσης είναι 20-40% πιθανότερο να μην πειθαρχούν, να έχουν περισσότερα προβλήματα στο σχολείο και στην μετέπειτα ζωή τους σε σχέση με τα πρωτότοκα.Ώπα ώπα, εχμ, χαλαρώστε λίγο, δεν είμαστε και εγκληματίες! Και όμως και αυτό αναφέρεται ως πιθανότητα, δηλαδή ότι είναι πιο πιθανό να έχουν μπλεξίματα με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Οκ, ας κρατήσω ότι απλά είναι πιο ζωηρά και συνεχίζω. Αλήθεια, γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;«Θεωρούμε ότι υπάρχουν διαφορές στη φροντίδα των γονιών και αυτό είναι ένας πιθανός παράγοντας που ίσως συμβάλλει στη διαφορετική συμπεριφορά των παιδιών» λέει ο ερευνητής Joseph Doyle, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.Τα πρωτότοκα συνήθως έχουν αποκλειστικά όλη την προσοχή της μητέρας τους μέχρι να έρθει το δεύτερο παιδί. Τα δευτερότοκα δεν απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια μιας και η φροντίδα όπως και ο χρόνος αναγκαστικά μοιράζονται. Ακόμη και η άδεια μητρότητας, ή ο χρόνος που περνάει στο σπίτι η μαμά όταν έρχεται το δεύτερο παιδί, ουσιαστικά είναι έξτρα προνόμιο για το πρώτο.Ένας ακόμη λόγος είναι ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν ως πρότυπα συμπεριφοράς μόνο ενήλικες.

Ενώ τα δεύτερα παιδιά έχουν ως πρότυπα τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, δηλαδή παιδιά.

Τόσο o διαφορετικός τρόπος γονικής φροντίδας όσο και η επιρροή από τα μεγαλύτερα αδέρφια μπορεί να είναι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαφορετική αυτή συμπεριφορά των δευτερότοκων. Δε ξέρουμε ποιο επηρεάζει περισσότερο γιατί είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε, αφού συμβαίνουν ταυτόχρονα.Εν κατακλείδι, τίποτα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Η συμπεριφορά στη μετέπειτα ζωή των δευτερότοκων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι και επιλογή. Όμως δεν μπορώ να πω ότι τελικά δεν πήρα μια πολύ καλή/πιθανή απάντηση στο ερώτημα «Γιατί τα δεύτερα παιδιά είναι πιο ζωηρά από τα πρωτότοκα;»

Συμφωνείς;Λίζα

(Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο. Όμως δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του χωρίς άδεια)

Κάντε κλικ στα εικονίδια και ακολουθήστε μας στις σελίδες μας στο facebook και στο Instagram!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.